Hagyd a rizsköretet, főzd a gabonát az ételekkel egy fazékban

Rizst szinte minden nap használunk a konyhában, és talán ennek tudható be az a tény, hogy elég egysíkúan gondolkozunk a gabonával kapcsolatban. Változtassunk ezen ma!

Amikor egy ragut, egytálételt vagy más szószban gazdag fogás készítünk, szinte mindig pakolunk mellé egy nagy kupac rizst is. A gabona felveszi az ételek szaftját, egyszerre laktat, és könnyít valamennyit az intezív, húsos vagy zöldséges raguk terhelő jellegén. Egyszóval a rizs rengeteg egytál mellett elengedhetetlen. De mi lenne akkor, ha nem mellettük, hanem bennük kerülne a tányérra? Miért ne lehetne egy egytálétel egyedényes étel is egyben?

Hagyd a rizsköretet, főzd a gabonát az ételekkel egy fazékban

Az alapok

A cikkben végig a rizsről lesz szó, azonban az egytálételeinkbe tulajdonképpen bármilyen gabonát belefőzhetünk. Ezáltal nem lesz tartalmasabb az étel, hiszen amúgy is rizzsel együtt ennénk, viszont más előnyök várnak ránk, textúrában, ízben és egyszerűségben is.

Minden olyan egytálétel alkalmas lehet erre a módszerre, amelynek jelentős mennyiségű, „szabadon felhasználható” szaftja van, amelyben a gabona puhára tud főni.

Persze kompenzálhatunk is, némi plusz folyadék (alaplé, víz, bor) hozzáadásával olyan közeget létrehozva a fazékban, ahol megpuhulhat a rizs. Egy extra paradicsomkonzerv vagy lédús zöldség bevetése is segíthet.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Mire figyeljünk oda?

  • mindig a főzés utolsó negyedében adjuk a fazék tartalmához a rizst, hogy legyen ideje megpuhulni, de ne főjön teljesen pépesre, hanem egyszerre készüljön el minden mással
  • a plusz folyadék hozzáadása lassabbá teheti a főzési folyamatot, ezt pedig ne ellensúlyozzuk a láng feljebb kapcsolásával, ettől csak az étel alja fog leégni
  • az egytálételben megfőzött rizs nemcsak folyadékot szív magába, de ízt is: kóstoljunk, és adott esetben igazítsunk a fűszerezésen
  • érdemes rendszeresen átkeverni a lábas tartalmát, hogy ne kapjon oda az étel: gondoljunk úgy rá, mint egy nagyobb, enyhén igénytelenebb rizottóra

Miért éri ez meg nekünk?

Persze felmerülhet ez a kérdés, hiszen alapból sem túl bonyolult megfőzni egy egytálételt, majd mellé egy adag rizst készíteni. Azonban, ha egy kis izgalmat szeretnénk a konyhánkba vinni, vagy ha egyszerűen csak egy edénnyel kevesebbet szeretnénk elmosni, akkor adjunk egy esélyt a módszernek.

Az így készült fogások jellemzően tartalmasabbnak tűnnek, az állaguk sűrűbb, a rizs pedig magába szívja a szaft minden erejét, nem csak csupaszon fekszik a tányéron. Aki nem hiszi, járjon utána!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kreatív konyhai ötlet, amit próbálj ki:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...