Egyeseknek az ősz komfortját jelenti sütőtökkel és gombával, míg mások egy kifejezetten tavaszias fogásként tekintenek a rizottóra, zsenge idényzöldségekkel, harsány zöldfűszerekkel spékelve. Talán épp ez a rizses egytálétel szépsége: ugyanúgy változik az évszakokkal, ahogy a természet maga. Ha most mégis inkább a tavaszi végéről fognánk meg az elkészítését, mindenképpen hagyatkozzunk az alábbi tippekre, hogy rizottónk kicsattanóan friss és üde formában kerüljön a tányérokba.
Készítsd idényzöldségekkel
Mi sem tehet tavasziasabbá egy ételt, mint a szezon idényzöldségei közül egy… vagy akár több is. Retekkel, újhagymával, spenóttal, majd később spárgával és korai zöldborsóval kavargassuk a rizst, legyen ezektől friss az amúgy önmagában elég egyhangú rizottó.
Egyedül arra figyeljünk, hogy ne főzzük túl ezeket a zsenge alapanyagokat: csakúgy mint a rizsnél, náluk is fontos a textúra. Inkább pároljuk meg külön, és csak a végén adjuk a rizottóhoz őket.
Kerüljön bele sok zöldfűszer
Tovább frissíthetjük az aromákat nagy mennyiségű zöldfűszer használatával: medvehagyma, bazsalikom, petrezselyem, koriander, de akár menta is landolhat a fazékban, apróra vágva, a tányéron pedig díszítés gyanánt is megjelenhetnek a levelek. Szerencsére a legtöbb zöldfűszer kiválóan passzol a fent felsorolt idényzöldségek mellé.
Keverj bele pestót
Egy lépéssel egyszerűsíthetjük a folyamatot, ha rögtön valamilyen pestót keverünk a rizshez: ettől nemcsak csodás ízt, de élénk, zöld színt is kap majd az egytálétel. A házi zöldfűszeres krém a legjobb választás, persze, ha csak bolti akad otthon, az is megteszi.
Válts frissebb, könnyedebb sajtokra
A rizottó egyik fő alapanyaga az érlelt, karakteres parmezán, amit ugyan a tavaszi receptekből sem érdemes elhagyni, azonban mértékét bátran csökkenthetjük, ezzel utat engedve néhány frissebb, könnyedebb sajtfajtának.
A tavaszi rizottókba morzsoljunk friss vagy érlelt kecskesajtot, fetát, esetleg némi mozzarellát.
Cseréld le benne a rizst
A puristák szerint rizottó csak és kizárólag egyfajta rizsből készülhet – sebaj, hadd legyen nekik igazuk, mi pedig éljünk helyettük is izgalmasabban és ízesebben, cseréljük le a tavaszi receptekben a rizst egyéb gabonákra. Főzzünk hajdinából, gersliből, esetleg kölesből rizottót, ezzel is több karaktert adva az ételnek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több kicsattanóan tavaszi cikk, recept és ötlet vár: