Így főzd a lehető legtavasziasabb hangulatúra a rizottód

A rizottó egy szezontalan étel, tulajdonképpen bármikor készíthető az év során, mégis talán legfrissebb napjait a tavasz hónapjai alatt éli – főleg, ha az alábbiak szerint főzzük meg.

Egyeseknek az ősz komfortját jelenti sütőtökkel és gombával, míg mások egy kifejezetten tavaszias fogásként tekintenek a rizottóra, zsenge idényzöldségekkel, harsány zöldfűszerekkel spékelve. Talán épp ez a rizses egytálétel szépsége: ugyanúgy változik az évszakokkal, ahogy a természet maga. Ha most mégis inkább a tavaszi végéről fognánk meg az elkészítését, mindenképpen hagyatkozzunk az alábbi tippekre, hogy rizottónk kicsattanóan friss és üde formában kerüljön a tányérokba.

Így főzd a lehető legtavasziasabb hangulatúra a rizottód

Készítsd idényzöldségekkel

Mi sem tehet tavasziasabbá egy ételt, mint a szezon idényzöldségei közül egy… vagy akár több is. Retekkel, újhagymával, spenóttal, majd később spárgával és korai zöldborsóval kavargassuk a rizst, legyen ezektől friss az amúgy önmagában elég egyhangú rizottó.

Egyedül arra figyeljünk, hogy ne főzzük túl ezeket a zsenge alapanyagokat: csakúgy mint a rizsnél, náluk is fontos a textúra. Inkább pároljuk meg külön, és csak a végén adjuk a rizottóhoz őket.

Kerüljön bele sok zöldfűszer

Tovább frissíthetjük az aromákat nagy mennyiségű zöldfűszer használatával: medvehagyma, bazsalikom, petrezselyem, koriander, de akár menta is landolhat a fazékban, apróra vágva, a tányéron pedig díszítés gyanánt is megjelenhetnek a levelek. Szerencsére a legtöbb zöldfűszer kiválóan passzol a fent felsorolt idényzöldségek mellé.

Keverj bele pestót

Egy lépéssel egyszerűsíthetjük a folyamatot, ha rögtön valamilyen pestót keverünk a rizshez: ettől nemcsak csodás ízt, de élénk, zöld színt is kap majd az egytálétel. A házi zöldfűszeres krém a legjobb választás, persze, ha csak bolti akad otthon, az is megteszi.

Válts frissebb, könnyedebb sajtokra

A rizottó egyik fő alapanyaga az érlelt, karakteres parmezán, amit ugyan a tavaszi receptekből sem érdemes elhagyni, azonban mértékét bátran csökkenthetjük, ezzel utat engedve néhány frissebb, könnyedebb sajtfajtának.

A tavaszi rizottókba morzsoljunk friss vagy érlelt kecskesajtot, fetát, esetleg némi mozzarellát.

Cseréld le benne a rizst

A puristák szerint rizottó csak és kizárólag egyfajta rizsből készülhet – sebaj, hadd legyen nekik igazuk, mi pedig éljünk helyettük is izgalmasabban és ízesebben, cseréljük le a tavaszi receptekben a rizst egyéb gabonákra. Főzzünk hajdinából, gersliből, esetleg kölesből rizottót, ezzel is több karaktert adva az ételnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kicsattanóan tavaszi cikk, recept és ötlet vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek