Ezektől a kis trükköktől lesz igazán bomba a rizottód

Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy a rizottóra úgy tekintünk, mint holmi zöldséges főtt rizsre, amelynek túl macerás az elkészítése ahhoz, hogy vesződjünk vele. Pedig egyáltalán nem bonyolult megfőzni egy valamirevaló rizottót, főleg, ha követjük a Napi Tipp tanácsait.

A rizottó kiváló példája az olyan ételeknek, amelyeknél a lényeg az apró mozzanatokban rejlik. Sőt, ezek a miniatűr, néha jelentéktelennek tűnő lépések teszik a fogást azzá, ami: jelen esetben egy szaftos, krémes, rizses-zöldséges egytálétellé. És éppen ezért éri meg rendesen, mindent beleadva rizottót főzni: mert abszolút nem lehetetlen feladat, és mert ellenkező esetben a hanyagságunk hozadéka egy halom szétfőtt, zöldséges rizskupac lesz, amit lássuk be, nem túl nagy élmény elfogyasztani.

Ezektől a kis trükköktől lesz igazán bomba a rizottód

Apróra a hagymát

A rizottó esetében a legtöbb szó mindig a rizsről szokott esni, ami egyrészről ugyan érthető, hiszen tényleg fontos, hogy milyen gabonát használunk. Azonban ha egyszer megtanultuk, akkor utána már nem kérdés, milyenből fogjuk főzni az ételt, így alapvetően nem bír olyan nagy jelentőséggel, helyette érdemes más dolgokra koncentrálni.

Például a hagymára: mint oly sok más ételnél, itt is igaz, hogy minél apróbbra vágjuk a hagymát, annál kellemesebb, egységesebb és ízesebb alapot kölcsönözhetünk a rizottónknak.

Illatos, erdei gombás rizottó

Könnyen elkészíthető erdei gombás rizottónk olyan gazdag ízű, hogy tuti felveszitek a repertoárba Kulináris igazság, hogy a gomba mindent jobbá tesz, legyen szó frissen szedettről, ...

Mentás borsós rizottó

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. ...

Libás hamis rizottó

Ez a műrizottó a Márton-napi liba mellé készült. Mivel a levesbe májas szalvétagombóc került, ezért a lúdgégetészta hiányát csillapítandóan a ludaskása receptje módosult. Rizs ...

A zöldségek kérdése

A legtöbb rizottóba kerül valamilyen kiegészítő zöldség, általában zsenge és gyorsan puhuló fajta (pl. spárga, borsó, gomba): ezek épp tökéletes állagúra főnek majd, miközben a rizs megpuhul. Vágjuk őket konzisztensen ugyanakkorára, ne legyenek kisebb és nagyobb darabok: így elkerülhetjük az alapanyagok szétfőzését.

Szintén érdemes a nagyon magas nedvességtartalmú zöldségeket (pl. gomba, leveles zöldek) minimálisan előpárolni, hogy a belőlük felszabaduló nedvesség ne a rizottóba kerüljön.

Piruljon is a rizs, meg nem is

Amikor megvagyunk a hagymás alapunkkal, érdemes megfuttatni a rizst rajta: kevergessük addig, amíg minden szemet alaposan be nem vont a zsiradék. Nincs szó tényleges pirításról, azaz nem kell megvárnunk, amíg színváltozás történik, éppen csak át kell melegítenünk a rizst.

Mérsékelt tűzön

Szinte az egész főzési folyamat alatt kiemelt fontossággal bír majd a lángunk mértéke: tartsuk a hőt közepes szinten, ezzel érhetjük el ugyanis a legjobb eredményt. Ha túl magas a láng, félő, hogy leragad majd a rizs, és túl gyorsan párolog el az alaplé is.

A túl alacsony hőfok pedig borzasztóan lassú főzést eredményez, ami alatt a rizs nem puhul majd meg rendesen.

Parmezánkrémes spárgarizottó

Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a ...

Reteklevélpesztós rizottó

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben ...

Krémes céklás rizottó

Mutatós egytálétel, amivel akár Valentin-napon is villanthatunk! Sült céklás rizottó, sok-sok kecskesajttal, rukkolával és pirított fenyőmaggal!

A keverés nem állhat meg

A rizottó nem egy olyan étel, amit csak úgy ott lehet hagyni a tűzhelyen: végig mellette kell állnunk, és kavarnunk, kavarnunk kell, amíg el nem érjük a tökéletes állagot. Merüljünk el a fakanál mozgásában, és gondoljunk arra, milyen jó is lesz majd megízlelni az első kanál krémes, ízgazdag, szaftos rizottót.

Sáfrányos rizottó sütőtökkel

Lombardia régiójának egyik fő alapanyaga a rizs, így nem véletlen, hogy ez a terület a rizottó hazája is, amit rengetegféleképpen bolondítanak. A risotto alla milanese, vagyis a milánói ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezeket a konyhai tippeket is érdemes megfogadnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...