Ezektől a kis trükköktől lesz igazán bomba a rizottód

Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy a rizottóra úgy tekintünk, mint holmi zöldséges főtt rizsre, amelynek túl macerás az elkészítése ahhoz, hogy vesződjünk vele. Pedig egyáltalán nem bonyolult megfőzni egy valamirevaló rizottót, főleg, ha követjük a Napi Tipp tanácsait.

A rizottó kiváló példája az olyan ételeknek, amelyeknél a lényeg az apró mozzanatokban rejlik. Sőt, ezek a miniatűr, néha jelentéktelennek tűnő lépések teszik a fogást azzá, ami: jelen esetben egy szaftos, krémes, rizses-zöldséges egytálétellé. És éppen ezért éri meg rendesen, mindent beleadva rizottót főzni: mert abszolút nem lehetetlen feladat, és mert ellenkező esetben a hanyagságunk hozadéka egy halom szétfőtt, zöldséges rizskupac lesz, amit lássuk be, nem túl nagy élmény elfogyasztani.

Ezektől a kis trükköktől lesz igazán bomba a rizottód

Apróra a hagymát

A rizottó esetében a legtöbb szó mindig a rizsről szokott esni, ami egyrészről ugyan érthető, hiszen tényleg fontos, hogy milyen gabonát használunk. Azonban ha egyszer megtanultuk, akkor utána már nem kérdés, milyenből fogjuk főzni az ételt, így alapvetően nem bír olyan nagy jelentőséggel, helyette érdemes más dolgokra koncentrálni.

Például a hagymára: mint oly sok más ételnél, itt is igaz, hogy minél apróbbra vágjuk a hagymát, annál kellemesebb, egységesebb és ízesebb alapot kölcsönözhetünk a rizottónknak.

A zöldségek kérdése

A legtöbb rizottóba kerül valamilyen kiegészítő zöldség, általában zsenge és gyorsan puhuló fajta (pl. spárga, borsó, gomba): ezek épp tökéletes állagúra főnek majd, miközben a rizs megpuhul. Vágjuk őket konzisztensen ugyanakkorára, ne legyenek kisebb és nagyobb darabok: így elkerülhetjük az alapanyagok szétfőzését.

Szintén érdemes a nagyon magas nedvességtartalmú zöldségeket (pl. gomba, leveles zöldek) minimálisan előpárolni, hogy a belőlük felszabaduló nedvesség ne a rizottóba kerüljön.

Piruljon is a rizs, meg nem is

Amikor megvagyunk a hagymás alapunkkal, érdemes megfuttatni a rizst rajta: kevergessük addig, amíg minden szemet alaposan be nem vont a zsiradék. Nincs szó tényleges pirításról, azaz nem kell megvárnunk, amíg színváltozás történik, éppen csak át kell melegítenünk a rizst.

Mérsékelt tűzön

Szinte az egész főzési folyamat alatt kiemelt fontossággal bír majd a lángunk mértéke: tartsuk a hőt közepes szinten, ezzel érhetjük el ugyanis a legjobb eredményt. Ha túl magas a láng, félő, hogy leragad majd a rizs, és túl gyorsan párolog el az alaplé is.

A túl alacsony hőfok pedig borzasztóan lassú főzést eredményez, ami alatt a rizs nem puhul majd meg rendesen.

A keverés nem állhat meg

A rizottó nem egy olyan étel, amit csak úgy ott lehet hagyni a tűzhelyen: végig mellette kell állnunk, és kavarnunk, kavarnunk kell, amíg el nem érjük a tökéletes állagot. Merüljünk el a fakanál mozgásában, és gondoljunk arra, milyen jó is lesz majd megízlelni az első kanál krémes, ízgazdag, szaftos rizottót.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezeket a konyhai tippeket is érdemes megfogadnod:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...