Tegyél néha gyümölcsöt is a rizottódba, megéri

Van annyira sokszínű étel a rizottó, hogy kibírja alapreceptjének mindennemű változtatását – miért ne férne bele ebbe a kísérletezésbe hát pont egy-két gyümölcs is?

A rizottó főzésének fondorlatait elég csak egyszer megtanulni az életben (persze ekkor nem árt alaposan), a levizsgázás után pedig a házi szakács jutalma nem más, mint a rizses egytálétel kénye-kedve szerint történő alakításának szabadsága. Dönthet úgy, hogy más gabonával dolgozik, esetleg a felöntéshez használt alaplevét ízesíti izgalmasra, a zöldségeken babrál valamennyit, sajtot cserél, más alkoholokkal kísérletezik. A rizottó szabadsága tényleg oly’ nagy, hogy akár még gyümölcsöt is tehetünk bele – természetesen meghatározott keretek között haladva… nehogy egy adag sajtos-boros gyümölcsrizs landoljon a tányérunkban.

Tegyél néha gyümölcsöt is a rizottódba, megéri

Milyen gyümölcsöt?

Érdemes a gyümölcsöt úgy választani, hogy az inkább kiegészítsen, semmint elnyomjon, beilleszkedjen a már kialakult ízkeretbe. Tehát mindig egy másik zöldség társaságában használjunk gyümölcsöt (azért is, hogy ne legyen túl édeskés a végeredmény), ezek párt alkotva kerüljenek a rizottóba.

Válasszunk inkább savanykásabb, fanyar, komplex ízprofilú gyümölcsöket, amelyek nem túl egzotikusak. Hagyatkozzunk az ízlelőbimbóinkra, próbáljuk meg már előre elképzelni a csodás aromákat, az is segít majd!

Néhány gyümölcs, ami működhet rizottókban:

  • körte, alma, birs: gyökérzöldségekkel, esetleg gombával párosítható, sajtként illik hozzá a parmezán, cheddar, gouda, kékpenészes sajtok
  • bogyós gyümölcsök: kiválóan illik a céklához, fehér helyett vörösborral öntsük fel a rizottót, ne fűszerezzük túl erőteljesre és sajtból is lágyabb aromájút használjunk, mindig legutoljára adjuk a fazékhoz a szemeket, nehogy szétfőjenek
  • szilva: hasonlóan használhatjuk, mint a bogyósokat, tehetjük még őszies hangulatú, sütőtökös/édesburgonyás rizottókba is
  • rebarbara: önmagában abszolút nem lesz édes, sőt, savanyú hangulatot teremt majd a fazékban, ezt, ha kell, ellensúlyozhatjuk minimális édesítéssel, fűszerezéssel, a leveles zöldségek mellett jól mutat
  • füge: talán a legédesebb az összes kiegészítő közül, már pár szemmel is erőteljes hatást érhetünk el gombás, céklás, sütőtökös rizottókban

Krémes céklás rizottó

Mutatós egytálétel, amivel akár Valentin-napon is villanthatunk! Sült céklás rizottó, sok-sok kecskesajttal, rukkolával és pirított fenyőmaggal!

Milyen módszerrel?

A gyümölcsöket kétféle módszerrel rejthetjük el a rizottóban: mindkettő kellően erőteljes ízt produkál, az eltérést elsősorban a különböző gyümölcsök különböző tulajdonságai okozzák.

A gyümölcsöt belefőzhetjük az alapba: ilyenkor teljesen szétfőzzük, alaposan karamellizáljuk, ezáltal előhívva belőle a legmélyebb aromákat. A hagyma dinsztelése után, még a rizs hozzáadása előtt kell teljesen szétpárolni a gyümölcsöt, alacsony lángon, fedő alatt, néha átkeverve, míg teljesen össze nem esik és puha nem lesz. Ennek az eljárásnak kitehetjük az almát, körtét, birset, fügét és szilvát – tehát minden keményebb, lassabban puhuló gyümölcsöt.

A gyengédebb, puhább delikvenseket (bogyósok, rebarbara) inkább a főzés végén keverjük a már majdnem teljesen kész rizottóhoz, miután a sajt és a vaj is belekerült a lábosba. A visszamarad hő még épp elég lesz ahhoz, hogy enyhén átpárolja a gyümölcsdarabokat, azok azonban nem fognak szétesni, egészben megmaradnak a rizottó krémes rizstengerében.

És mégis miért?

A gyümölcsök fanyarsága kiváló kontrasztot képez a zöldségek gyakran földes, mély ízeivel, valamint a legtöbb sajthoz is finoman simulnak enyhén édeskés aromáikkal. Emellett tovább gazdagíthatjuk a rizses egytálétel sokszínűségét, magát a fogást is egy fokkal egészségesebbé tehetjük, ha kiegészítjük a zöldségek mellett gyümölccsel is.

Spárgás-csiperkés rizottó

Ez a csodálatos és elegáns fogás krémesen omlós rizsből és roppanós zöldségekből készül. A tradicionális rizottóhoz teljes mértékben idomul, vegák is bátran fogyaszthatják.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai tipp és furfang vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...