Vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. A szervezet egészséges működése érdekében minden tápanyagnak megvan a maga szerepe, ami miatt érdemes rá odafigyelni. A réz például a szív, csontok és az agy megfelelő működéséhez járul hozzá, és különösen idősebb korban fontos. Mutatjuk, mit érdemes a rézről tudnod, és hogy milyen ételekben találod meg!
Milyen szerepet tölt be a szervezetben a réz?
A réz nélkülözhetetlen tápanyag a szervezet számára, és számos testi funkcióban játszik szerepet, amelyek közül az egyik a vörösvértestek termelése (a vassal együtt), az idegsejtek karbantartása és az immunrendszer működésének támogatása.
A réz egy ásványi anyag, amely hozzájárul az agy megfelelő fejlődéséhez, emellett segíti az energiatermelést és a vas felszívódását, valamint az egészséges kötőszövetek és erek kialakulását és fenntartását.
Éppen ezért, ha elegendő rezet fogyasztunk élelmiszerek formájában, csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezzel szemben az alacsony rézszint összefüggésbe hozható a magas vérnyomással és koleszterinszinttel.
Az immunrendszer működésében is szerepe van: a réz növeli a fehérvérsejtszámot, ami segít megelőzni a fertőzéseket. Végül, a réz segít megelőzni a csontritkulást azáltal, hogy növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét, segít a kollagéntermelésben, és mivel antioxidánsként funkcionál a szervezetben, a gyulladások elleni küzdelemben is részt vesz, tovább csökkentve a krónikus betegségek kockázatát.
Rézhiány
Bár Amerikában az emberek negyede nem visz be elég rezet a szervezetébe, a valódi rézhiány meglehetősen ritka. Cölikáliában, Menkes-kórban szenvedők vagy a cink-kiegészítőket szedők esetében nagyobb a rézhiány valószínűsége.
Ennek jelei a vérszegénység, világos bőrfoltok, emelkedett koleszterin- vagy trigliceridszint, gyenge csontok, de akár kötőszöveti rendellenességek is jelentkezhetnek. Emellett egyesek fáradtságot és egyensúlyzavart is tapasztalhatnak.
Mennyi rézre van szükség egy nap?
Más ásványi anyagokhoz hasonlóan a szükséges napi mennyiség személyenként, életkoronként és bizonyos életesemények szerint változik. Az ajánlott rézbeviteli szint az életkor előrehaladtával növekszik, és a terhesség és szoptatás alatt a legmagasabb.
A csecsemőknek egy éves korig napi 200 mcg rézre van szükségük, míg a dietetikusok azt javasolják, hogy az 1-8 éves gyermekek napi 340-440 mcg rezet fogyasszanak. A tizenéves kor elején a rézbevitel 700-890 mikrogrammra nő, és a legtöbb felnőttnek napi 900 mikrogrammra lenne szüksége. A nőknek még több rezet ajánlott fogyasztani a terhességük alatt, körülbelül napi 1000 mikrogrammot, a szoptató nőknek pedig napi 1300 mikrogrammra van szükségük.
Magas réztartalmú ételek
Szerencsére nem kell vadászni a réztartalmú ételekre, könnyedén hozzájuk lehet férni. Mutatjuk is:
- Puhatestűek és kagylók, például osztriga vagy homár
- Teljes kiőrlésű gabonák
- Spirulina
- Bab
- Diófélék és magvak, például mandula, kesudió és szezámmag
- Krumpli
- Állati belsőségek – beleértve a vesét és a májat
- Sötét levélzöldek, mint a kelkáposzta, a mángold és a spenót
- Étcsokoládé
Most már nincs más teendőd, csak körbenézni a Nosalty oldalán, hogy megtaláld a tökéletes receptet a napi rézadagodhoz!
Még több életmódtipp itt: