Így figyelj a rézbevitelre, különösen idős korban

Kevés szó esik róla, pedig a réz elengedhetetlen az egészséges szívhez, csontokhoz és agyműködéshez, különösen idősebb korban. Ezek az ételek a legjobb rézforrások, ezért ne hagyd ki őket az étrendedből!

Vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. A szervezet egészséges működése érdekében minden tápanyagnak megvan a maga szerepe, ami miatt érdemes rá odafigyelni. A réz például a szív, csontok és az agy megfelelő működéséhez járul hozzá, és különösen idősebb korban fontos. Mutatjuk, mit érdemes a rézről tudnod, és hogy milyen ételekben találod meg!

Milyen szerepet tölt be a szervezetben a réz?

A réz nélkülözhetetlen tápanyag a szervezet számára, és számos testi funkcióban játszik szerepet, amelyek közül az egyik a vörösvértestek termelése (a vassal együtt), az idegsejtek karbantartása és az immunrendszer működésének támogatása.

A réz egy ásványi anyag, amely hozzájárul az agy megfelelő fejlődéséhez, emellett segíti az energiatermelést és a vas felszívódását, valamint az egészséges kötőszövetek és erek kialakulását és fenntartását.

Éppen ezért, ha elegendő rezet fogyasztunk élelmiszerek formájában, csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezzel szemben az alacsony rézszint összefüggésbe hozható a magas vérnyomással és koleszterinszinttel.

Az immunrendszer működésében is szerepe van: a réz növeli a fehérvérsejtszámot, ami segít megelőzni a fertőzéseket. Végül, a réz segít megelőzni a csontritkulást azáltal, hogy növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét, segít a kollagéntermelésben, és mivel antioxidánsként funkcionál a szervezetben, a gyulladások elleni küzdelemben is részt vesz, tovább csökkentve a krónikus betegségek kockázatát.

Rézhiány

Bár Amerikában az emberek negyede nem visz be elég rezet a szervezetébe, a valódi rézhiány meglehetősen ritka. Cölikáliában, Menkes-kórban szenvedők vagy a cink-kiegészítőket szedők esetében nagyobb a rézhiány valószínűsége.

Ennek jelei a vérszegénység, világos bőrfoltok, emelkedett koleszterin- vagy trigliceridszint, gyenge csontok, de akár kötőszöveti rendellenességek is jelentkezhetnek. Emellett egyesek fáradtságot és egyensúlyzavart is tapasztalhatnak.

Mennyi rézre van szükség egy nap?

Más ásványi anyagokhoz hasonlóan a szükséges napi mennyiség személyenként, életkoronként és bizonyos életesemények szerint változik. Az ajánlott rézbeviteli szint az életkor előrehaladtával növekszik, és a terhesség és szoptatás alatt a legmagasabb.

A csecsemőknek egy éves korig napi 200 mcg rézre van szükségük, míg a dietetikusok azt javasolják, hogy az 1-8 éves gyermekek napi 340-440 mcg rezet fogyasszanak. A tizenéves kor elején a rézbevitel 700-890 mikrogrammra nő, és a legtöbb felnőttnek napi 900 mikrogrammra lenne szüksége. A nőknek még több rezet ajánlott fogyasztani a terhességük alatt, körülbelül napi 1000 mikrogrammot, a szoptató nőknek pedig napi 1300 mikrogrammra van szükségük.

A nőknek több rezet ajánlott fogyasztani a terhességük alatt

Magas réztartalmú ételek

Szerencsére nem kell vadászni a réztartalmú ételekre, könnyedén hozzájuk lehet férni. Mutatjuk is:

  • Puhatestűek és kagylók, például osztriga vagy homár
  • Teljes kiőrlésű gabonák
  • Spirulina
  • Bab
  • Diófélék és magvak, például mandula, kesudió és szezámmag
  • Krumpli
  • Állati belsőségek – beleértve a vesét és a májat
  • Étcsokoládé

Most már nincs más teendőd, csak körbenézni a Nosalty oldalán, hogy megtaláld a tökéletes receptet a napi rézadagodhoz!

Forrásunk volt.


Még több életmódtipp itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...