4 gyors és olcsó étel, amit egy csomag réteslapból készíthetsz

Olcsó, izgalmas és szinte bármivel megtölthetjük. Mindezt tudja a réteslap, azonban a különböző töltelékekkel való megtömésen túl sok más módja is lehet a felhasználásának. Nézzük meg őket!

A réteslap konyhai felhasználását kissé lehatárolja az alapanyag neve: elsősorban sós vagy édes rétest készítünk belőle. És persze ebbe nem is kell belekötni, a rétes egy gyors és isteni desszert vagy sós finomság. De néhanapján lépjünk túl bátran ezen a vonalon, és főzzünk a réteslappal úgy, ahogy azt még sosem tettük korábban.

4 gyors és olcsó étel, amit egy csomag réteslapból készíthetsz

Nyitott pite

Pitetészta vagy leveles tészta helyett ugyanolyan nyugodtan használhatunk réteslapot is. Mivel azonban jóval vékonyabb rétegekről van szó, nem lesz elég csupán egy lap. Persze nem véletlen, hogy egy csomagban minimum 6 réteslap van: a tészta arra lett kitalálva, hogy rétegezzük.

Amikor nyitott pitét sütünk, egész egyszerűen csak egymásra kell fektetnünk 6-9 réteslapot.

A lényeg, hogy alaposan megolajozzuk mindegyiket a rétegezés közben, így nem fog kiszáradni a tészta, hanem fantasztikusan ropogós lesz. Az így kapott vastag, lemezes tésztába pedig szinte bármit beletölthetünk: készíthetünk quiche-t hússal, zöldségekkel, de összedobhatunk egy spenótos pitét is. Persze édes vonalon is gondolkodhatunk.

Galaktoboureko, a görög grízpite

A nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy ...

Sajt bundája

A rántott sajt ropogós bundája egy nagyon csalogató dolog, de sajnos mérhetetlen mennyiségű forró olaj szükséges hozzá. Hagyjuk ki ezt a lépést, és kapjuk elő a serpenyőnket, és persze egy csomag réteslapot is.

Ebbe fogjuk ugyanis beburkolni a sütni kívánt sajtunkat. A végeredmény: kívülről aranybarna és ropogós tésztabunda, ami egy nyúlós-olvadt darab sajtot rejt magában.

A legjobban talán camembert-rel működik ez a módszer, mivel ez gyorsan olvadó sajt, így nem kell félnünk, hogy odakap a réteslap. Persze bármilyen más lágy vagy félkemény, zsíros sajttal kipróbálhatjuk a módszert.

Sós baklava

A baklavát őrülten cukros íze miatt sokan nem szeretik, mások éppen ezért imádják. Nos, a sós baklava ezzel szemben valószínűleg mindkét csoport kedvence lesz, ugyanis valamennyit megtart a közel-keleti desszert zseniális tulajdonságaiból, valamit azonban elhagy.

Szükségünk lesz jó sok réteslapra és valamilyen sűrű, nem túl folyós, fűszeres ragura. Ez lehet zöldséges-paradicsomos vagy húsos, netán spenótos is. Ezt fogjuk a baklava közepére tenni. Használhatunk bőven sajtot is, hogy alaposan megolvadjon benne.

Tegyünk a kiolajozott sütőtálunkba 6 réteg réteslapot (mindegyiket egyenként kenjünk meg olajjal), majd jöhet rá a töltelék, amit kövessen még 6 olajozott réteslap. A baklava tetejét is kenjük meg olajjal, hogy szépen megpiruljon. Vágjuk fel előre közepes méretű kockákra, majd süssük 180 fokon nagyjából 30-40 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Elképesztően szaftos, lemezes-réteges, sós ebéd kerekedik belőle.

Padlizsános-fetás baklava

Eredetileg pirított, tört magvakkal készül a világ valószínűleg legédesebb sütije a baklava, melynek most egy merőben más, fetás-padlizsános, nagyon egzotikus ízvilágú verzióját ...

Húsos csomagok

Ha pedig valami húsos ételre vágyunk, ami ráadásul villámgyorsan elkészül, és némi izgalmat hoz az asztalra, csomagoljunk darált húsos ragut réteslapba. Az így kapott kis csomagok kívül ropogósak lesznek, belül szaftosak, és melléjük már csak valamilyen saláta kell majd köretként.

Itt is figyeljünk a rétegezésre és az olajozásra, egyrészt a ropogós állag elérése miatt, másrészt azért, nehogy kiszakadjon a vékony lapok egyike, és kifolyjon a töltelék.

Mivel előre főzött húsos ragut töltünk bele, a sütésnél már csak arra kell figyelni, hogy a tészta alaposan megsüljön. Ne használjunk túl szaftos-leveses ragut, mert eláztathatja a tésztánkat.

Egy okos trükk, ha muffinformába tesszük a kis csomagokat: így biztosan nem fognak szétcsúszni, és a külsejük is ropogósabb lesz (persze csak akkor, ha kiolajozzuk a forma mélyedéseit).

Húsos batyuk

Könnyű vendégváró falatnak, gyors ebédnek egy salátával, vagy akár kora őszi piknikre is jó választás ez a gyors batyu. Lusta háziasszonyok előnyben, kevés macera van vele.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg közelebbről még több izgalmas alapanyagot:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...