Tökéletes lesz a rétesed, ha elkerülöd ezt az 5 buktatót

A rétesben az a jó, hogy mivel sok különböző töltelékkel készülhet, ezért egész éves édességnek számít. És mivel ilyen gyakran készítjük, érdemes bombabiztosra menni a készítés közben, nehogy valami rosszul sikerüljön.

Amilyen nagy elhatározás és elköteleződés kellett régebben egy tepsi rétes megsütéséhez, manapság már olyan egyszerűen megy a folyamat, köszönhetően a bolti réteslapoknak. Az ilyen egyszerű megoldások mellett azonban hajlamos az ember kissé elkényelmesedni, így belecsúszhatnak olyan bakik a rétes sütésébe, amelyek egészen könnyen elkerülhetők lennének. Ezeket vegyük most sorra.

Tökéletes lesz a rétesed, ha elkerülöd ezt az 5 buktatót

Kiszáradt a tészta

Ugyan a házi tészta verhetetlen a rétes esetében is, viszonylag ritka, hogy valaki belefog a kézzel húzás szertartásába. Így most kifejezetten a bolti tésztával készülő rétesek hibáira fogunk koncentrálni, hiszen csak maga a tésztanyújtás megérdemelne egy külön cikket.

És alapvetően a bolti réteslappal sincsen semmi probléma, persze csak akkor nem, ha rendesen bánunk vele.

Hajlamos a kiszáradásra, ezért a csomagolás felbontása után terítsük le nedves konyharuhával. Így nem fog annyira szakadni, törni, könnyebb lesz vele bánni. Az igazán ropogós réteshez pedig kenjük meg a lapokat enyhén olajjal vagy vajjal, mielőtt egymásra hajtjuk őket.

Almás-mákos rétes

Az otthoni rétestészta kivitelezés azért mégiscsak pöpec, arról nem beszélve, mennyire jó érzés a család előtt villogni az ünnepi menünél azzal, hogy “én csináltam a tésztáját ...

Házi káposztás rétes

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...

Nem használunk elég tésztát

Természetesen nem lenne rendes rétes a rétes, ha hiányozna belőle a lemezes-réteges tészta. Ezt pedig úgy érhetjük el, ha nem sajnáljuk a lapokat: használjunk bőven belőlük, legalább négy réteget fektessünk egymásra.

Ez a kellemes ropogósság mellett azt is biztosítja majd, hogy a rétes nem fog szétszakadni, hanem tartja az alakját és a formáját is.

Túl nedves a töltelék

Mindegy, mivel töltjük meg a rétest, a töltelékre nagyon oda kell figyelnünk. A legtöbb réteshez használt töltőanyag nagyon nedves (alma, meggy, túró), amelynek egy részét (de tényleg csak egy részét) el kell távolítanunk, különben elázik az egész sütemény.

Az almás töltelékhez tehetünk egy kevés búzadarát, keksz- vagy zsemlemorzsát (tényleg ne sokat), ami elszívja a nedvesség egy részét. A meggyet érdemes lecsöpögtetni, esetleg valamennyi darált dióval keverni. A túrótölteléket pedig inkább sűrűre hagyjuk, mint folyósra.

Túl száraz a töltelék

Persze a ló túloldalán sem kellemes az élet: amennyire rossz élmény nyújt egy belül nyers, nedves rétes, éppen annyira szomorú látvány a száraz töltelék. Kiemelten figyeljünk a mákos és túrós rétesekre, ezek ugyanis képesek kiszáradni.

Csakúgy, mint a bejgli esetében, a rétesnél is gondoskodnunk kell arról, hogy a mákos töltelék kellően nedves legyen. Ezt a töltelékhez kevert kellő mennyiségű folyadékkal (pl. tej) érhetjük el. A túró esetében vegyünk jó zsíros tejterméket, és ne sajnáljuk belőle a tojást.

Kapros-cukkinis túrós rétes

Ezt a recept egy görögországi nyaralás ihlette, és saját ötlet alapján, na persze meg ami a hűtőben akadt. Egy igazi húsmentes, nyári hőségre való ebéd vagy vacsora. Személy szerint ...

Bécsi almás rétes

Nem hallottam erről a finomságról egészen addig, míg végig nem lapoztam szakácskönyvtáram legújabb egyedét, a Desszertek c. süteményeskönyvet. Első látásra szerelemből másnapi ...

A töltelék mennyisége

Egy isteni rétes középpontjában a tökéletesen eltalált egyensúly áll: a mérleg két végén pedig a tészta és a töltelék helyezkedik el. Az az igazság, hogy hamis mérlegről van szó: nyilván több töltelékre van szükségünk, mint tésztára, azonban ez is valahol egyensúlynak nevezhető.

Ugyanis, ha kevés a töltelék, akkor több tésztát kapunk egy falatban, ami ráadásul szárazabb és íztelenebb (csak a töltelék ízesített) lesz. És a rétesrúd karcsú kinézete sem túl vonzó.

Ellenkező esetben, amikor túltöltjük a rétest, az hajlamos lesz a sütőben való szétnyílásra és szétrepedésre. Ha ilyen süteményt veszünk ki a sütőből, és próbálunk tálalni, akkor ne számítsunk túl látványos eredményre.

Tökös-túrós rétes

„Hát persze, az a legjobb, a tökös-túrós” - búgja szenvedélyesen Pécsi Ildikó a Veri az ördög a feleségét című vígjátékban. A film egy túlfűtött augusztus huszadikán ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai bakikat is kerüld el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...