A rántott húsos szendvics egy olyan költemény, ami életünk különböző pontjain kísért minket. Ott volt, amikor a hosszú vonatúton, félúton a Balaton felé megéheztünk, amikor egy lyukasórában hangosan megkordult a gyomrunk, vagy amikor biztosak voltunk benne, hogy nem tudjuk végigülni néhány falat nélkül a Hamlet második felvonását. Az emlékeket lehet, hogy idővel megszépítette a felejtés, hiszen a szendvics elég gyakran száraz és fullasztó volt. Ezzel a recepttel azonban a régi élmény új színeket kap: szaftos, omlós – és nem mellesleg fóliamentes – verziót készíthetünk, ami nosztalgikus, mégis újszerű.
A legomlósabb rántott hús
Az élmény nagy részét maga a hús adja, ezért ha otthon készítjük a szendvicset, ezt az elemet kell tökéletesen eltalálnunk. A jól ismert hússzelet ismertetőjelei: mélybarna külső, ropogós panír és szaftosan puha belső.
Ahhoz, hogy szaftos legyen a rántott húsunk, inkább felejtsük el az agresszív klopfolást.
Ugyan a klopfolás a hús szerkezetének felpuhítását szolgálja, egyes esetekben inkább ront a helyzeten, mint javít rajta. Ez a lenti szendvics esetében is így van: sertéskaraj kerül a panírba, ennek a szeletnek pedig jól áll, ha vastagon hagyjuk, annyival is szaftosabb lesz, nem szárad ki olyan könnyen. A ropogós külsőről pedig a panko morzsa gondoskodik.
A legfrissebb szósz
Persze a hús nem tudná egyedül elvinni a hátán az egész szendvicset, szüksége van némi kiegészítésre ízben. Ezt legtöbbször a saláta, a csemegeuborka és valamilyen friss szósz hármasa adja.
Jelen esetben az uborka belekerült a szószba, ezzel a szendvics összeállítása még egyszerűbb lesz, az aromák pedig teljesebb összhangban jönnek vissza minden falatban. A kaporból későnyári fűszerességet, a citromléből pedig harsány frissességet nyerünk.
A klasszikus császárzsömle
És ami az egésznek megadja az igazi retro körítést: a szendvicset pakoljuk császárzsömlébe, aminek puhasága körbezárja a szószt, salátát és rántott húst. Ha elcsomagolnánk magunknak a kirándulásra, irodába vagy a gyerekeknek az iskolába, inkább használjunk papírt vagy szalvétát a műanyag- és alufólia helyett.
Erre lesz szükséged a szendvicshez: 3 db csemegeuborka vagy 6 db bébiuborka, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek majonéz, 1 szál kapor, 1 teáskanál nádcukor, 1 fél citromból nyert citromlé, 20 dkg sertés rövidkaraj, 3 ek finomliszt, 2 db tojás, 3 ek panko, só és bors ízlés szerint, 2 db császárzsemle, 8 dkg cheddar sajt, pár levél jégsaláta, kapor ízlés szerint.
A mártáshoz vágjuk fel (kis kockára vagy karikára) az uborkát és a fokhagymát, és keverjük el a majonézzel, cukorral, citrommal, kaporral, sóval és borssal. Felhasználásig tartsuk a hűtőben.
A hússzeleteket sózzuk és borsozzuk, utána pedig előkészítjük a panírozáshoz szükséges alapanyagokat. Lisztben, tojásban és a pankoban megforgatjuk a húst, majd forró olajban kisütjük őket.
Csepegtessük le szalvétán, sózzuk és pár csepp citromlével is ízesítsük a rántott húst.
Jöhet a szendvicsek összeállítása: vágjuk félbe a császárzsemlét, kenjük meg az alsó felüket tejföllel vagy vajkrémmel, és fektessünk rájuk jégsalátát. Erre jöhet a hús, majd a szósz és a kapor.
Folytassuk sajttal, újabb réteg salátával, és zárjuk le a szendvicset a zsemle felső felével. Ha túl nagy falatnak tűnne, szúrjuk át egy pálcikával.
A szendvicsbe harapva biztosan előtörnek majd a legszebb emlékeink, kellemes nosztalgiázást mindenkinek!
A retró rántott húsos szendvics teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Recept és fotók: Hering András
Ezeket a fantasztikus recepteket is főzd meg otthon: