A folyamatos puffadás megnehezíti a mindennapokat, az ünnepek hatalmas lakomái mellett pedig még intenzívebbé válhat a folyamatos teltségérzet és a hányinger. Sok emésztőrendszeri megbetegedés velejárója a puffadás, de karácsonykor leggyakrabban a túlevés okozza azt. Szerencsére néhány egyszerű szabály betartásával el lehet kerülni a puffadást.
1. Figyeld meg, hogy mitől puffadsz
Könnyen lehet, hogy nincs ételallergiád, mégis mindig felpuffadsz bizonyos ételek fogyasztása után. Figyeld meg, hogy milyen ételek váltanak ki nálad puffadást és kerüld azok fogyasztását. Ha vendégségbe mész, szólj előre, hogy készítsenek neked mentes alternatívát és mindig nyugodtan kérdezz rá az összetevőkre, ha bizonytalan vagy.
2. Ne böjtölj
Nem jó taktika egész nap nem enni csak azért, hogy az ünnepi vacsorából kétszer is szedhess.
Ha farkaséhesen ülünk le a karácsonyi asztalhoz könnyen lehet, hogy túl sokat és túl gyorsan fogunk enni. Ezzel szemben, hogyha az ünnepek alatt is rendszeresen eszünk, kevésbé terheljük meg a szervezetünket hirtelen elfogyasztott hatalmas adagokkal.
3. Keress egészségesebb alternatívákat
Gondold végig mi nálatok a szokásos karácsonyi menü, és a puffasztó ételek helyett keress kevésbé terhelő alternatívákat. A sajttál helyett szolgálj fel előételnek hummuszt és zöldségeket, a klasszikus vajas krumplipürét cseréld le édeskrumplira, a zíros tejszín helyett inkább tejet használj. Számos olyan étel van, ami kimondottan csökkenti a puffadást. Próbálj ezekből is beilleszteni néhányat a menübe.
4. Egyél minél több leveles zöldséget
Ma már a hagyományos karácsonyi asztalokon is szokott lenni valamilyen saláta, zöldség. Az olyan leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a pak-choi, a spárga és a mángold magas víztartalommal rendelkeznek, emellett alacsony kalóriatartalmúak, és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, így nagyon jól működnek a puffadás ellen.
5. Óvatosan az alkohollal
Bár az alkoholfogyasztás szerves része a karácsonynak, próbálj meg odafigyelni arra, hogy mennyit iszol. Az alkohol gyulladáskeltő anyag, lassítja az emésztést és a fogyasztása a belek gázosodásához, kellemetlen közérzethez és puffadáshoz vezethet.
Szerző: Kremmer Magdi
Még több életmód itt: