<strong>Joghurt</strong><br><br>Az élő és aktív baktériumkultúrákat tartalmazó <a rel="noreferrer noopener" href="https://www.nosalty.hu/ajanlo/joghurt-alapanyag-felhasznalas-recept-leves-fozelek-pacolt-hus-sutemeny" target="_blank">joghurtok</a> kifejezetten jót tesznek a bélrendszernek: nem véletlen, hogy némelyiket úgy reklámozzák, hogy segítik az emésztést. A Harvard Medical School szerint a joghurt általában L. acidophilus típusú baktériumokat tartalmaz. Ez ráadásul egy olyan élelmiszer, amit egy könnyű reggeli vagy egy egészséges tízórai formájában nagyon könnyű beépíteni a mindennapi étkezésekbe.
<strong>Savanyúság</strong><br><br>A különböző erjesztett savanyúságok sokféle probiotikumot tartalmaznak – egyes márkák egyenesen ezzel reklámozzák magukat! Mielőtt azonban megvásárolnánk egyet, mindenképp ellenőrizzük az összetevőknél, hogy van-e benne probiotikum, és arra is figyeljünk, hogy ezek a készítmények általában magas nátriumtartalommal rendelkeznek.
<strong>Kovász</strong><br><br>Aki nevelt már <a rel="noreferrer noopener" href="https://www.nosalty.hu/ajanlo/legprofibb-kovaszolasi-tippek-otthonra-kezdo-pekeknek-zelsika-orsitol-peklanytol" target="_blank">kovászt</a>, jól tudja, hogy ez az a környezet, amelyben az élesztő és a jó baktériumok szaporodnak víz és liszt hozzáadásával. A kovásszal készített termékekben pedig bőséggel akadnak természetes prebiotikumok és probiotikumok is. Így ez az adalék összefügg a jobb vércukorszint-szabályozással, a koleszterinszint csökkenésével, a cukorbetegség kockázatának csökkenésével, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével, valamint a testsúlykontroll javításával.
<strong>Kefir</strong><br><br>A kefir egyfajta aludttej, amely nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz, vegyes erjesztéssel készül, és tulajdonképpen kefirgombákból áll. De miért is olyan egészséges? Nos, igen erős probiotikum: még nagyobb mennyiségben találhatóak meg benne ezek a hasznos organizmusok, mint a joghurtban!
<strong>Savanyú káposzta</strong><br><br>A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a fermentált káposzta: mivel hagyományos fermentációs folyamaton megy át, a probiotikumok mind ott maradnak az ételben. Ha boltban vásároljuk, figyeljünk oda arra, hogy mi mindent tartalmaz a termék. Sokszor ecetet és cukrot használnak vagy pasztőrözik, így elpusztítva ezeket a jótékony mikroorganizmusokat.
<strong>Almaecet</strong><br><br>Ez egyfajta kétszer erjesztett almalé, ami szintén telis-tele van természetes probiotikumokkal a fermentációs folyamatoknak köszönhetően. Sokan sokféle céllal használják ezt az alapanyagot: van, aki a reflux kezelésére, van, aki fogyásra, de kétségtelenül a beleknek is jót tesz.