Prebiotikumok és probiotikumok: mi a különbség?

Ami pedig talán ennél is fontosabb kérdés: hogyan hatnak az egészségünkre?

Testünk tele van mikroorganizmusokkal, amelyeket összességében emberi mikrobiomnak nevezünk. A tudomány szerint a mikrobiom hatással lehet az egészségünkre, és egyesek úgy vélik, hogy ennek oka a probiotikumokban és a prebiotikumokban keresendő. De hogy függnek ezek össze? És mi a különbség a kettő között?

Probiotikumok

A probiotikumok élő mikroorganizmusok – gyakran baktériumok –, amelyek elfogyasztása egészségügyi előnyökkel járhat, mivel fenntartják a „jótékony” mikroorganizmusok szintjét a mikrobiomban. Általában élelmiszerekben – például joghurtban, kombuchában, savanyú káposztában és kimchiben –, illetve étrend-kiegészítőkben találhatók meg, de egyes szépségápolási termékek is felsorolják az összetevők között.

Prebiotikumok és probiotikumok: mi a különbség?

Tényleg hatásosak a tudomány szerint a probiotikumok?

Fontos kiemelni, hogy a probiotikumokat általában étrend-kiegészítőknek tekintik, nem pedig gyógyszereknek. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb helyen (például Észak-Amerikában) nem igényelnek jóváhagyást a forgalomba hozatal előtt, és olyan állításokkal lehet ezeket árusítani, mint például hogy hatással lehetnek a test működésére – mondjuk az immunrendszer támogatása által. Mivel ezek az állítások nem igényelnek jóváhagyást, nincs is garancia arra, hogy valóban azt teszik, amit állítanak.

Természetesen a probiotikumok potenciális előnyeivel kapcsolatban már többféle kutatást is végeztek, ezek pedig igenis igazolják, hogy vannak jótékony hatásaik.

Egyesek azt állítják, hogy a probiotikumok szolgálhatnak előnyökkel az allergiások, például az asztmások, számára. Egy 2019-es metaanalízis, amely a probiotikumok és az asztma előfordulásának kapcsolatát vizsgálta csecsemők körében, bizonyítékot talált arra, hogy a probiotikumok csökkenthetik az allergiás-asztmás csecsemők tüneteit. De összességében nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a probiotikumok megelőzhetik az asztmát.

Egy 2023-as tanulmány, amelyben 40 asztmás ember vett részt, azt találta, hogy egy 8 hetes probiotikumos kezelés után „javult a betegek életminősége és tüdőfunkciós paraméterei, valamint csökkentek a gyulladással kapcsolatos miRNS-ek és a Th2-hez kapcsolódó IL-4.” Itt azonban megjegyezték, hogy további, nagyobb populációval végzett tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy biztosak lehessenek a következtetéseikben.

A joghurtban, kombuchában, savanyú káposztában és kimchiben is vannak probiotikumok

Arra is találtak már bizonyítékot, hogy a probiotikumok hasznosak lehetnek az antibiotikumos kezelésekkel összefüggő hasmenés gyógyításában. Az antibiotikumok a patogén baktériumok célzásával együtt hasznos baktériumokat is elpusztíthatnak, ami gyomorproblémákhoz vezethet – elméletileg a probiotikumok ezt megakadályozhatják. Bizonyos esetekben az antibiotikumokkal összefüggő hasmenést egy nehezen kezelhető Clostridium difficile fertőzés okozza. Egy 2017-es áttekintés 31 tanulmány alapján azt találta, hogy a probiotikumok hasznosak lehetnek ennek a kockázatnak a csökkentésében.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az ezekben a tanulmányokban szereplő emberek nem feltétlenül azokat a probiotikumokat fogyasztották, amelyeket mi kaphatunk az üzletekben. A felmérések gondosan ellenőrzött körülményeivel ellentétben nincs garancia arra, hogy az általunk vásárolt termékek ugyanazokat az anyagokat tartalmazzák, mint egy tudományos tanulmányban használt típus, így lehet, hogy nem is képesek ugyanazt a hatást nyújtani.

Prebiotikumok

Míg a probiotikumok élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok a mikroorganizmusok számára jelentenek táplálékot. Ezek nem emészthető vegyületek az élelmiszerekben, így egészen a vastagbélig eljutnak, ahol serkentik a mikroorganizmusok növekedését és aktivitását.

A prebiotikumok néhány ételben is megtalálhatók, például a mandulában, a banánban, a teljes kiőrlésű gabonában, a szójában és a káposztában.

Hogyan hatnak ránk?

A prebiotikumok potenciális egészségügyi előnyeiről szóló adatok egyelőre eléggé korlátozottak. Ami létezik, az is főként a bélre gyakorolt hatásukra összpontosít.

Ami a bélrendszert illeti, az egyik leggyakoribb probléma, amellyel az emberek szembesülnek, az a székrekedés. Bár néhány kisebb tanulmány azt sugallja, hogy a prebiotikumok segíthetik a székletürítést a felnőttek körében, egy friss áttekintés ellent mond ennek. Eszerint ugyanis a jelenlegi kutatások túl korlátozottak ahhoz, hogy ezek alapján kimondhassuk: a prebiotikumok alkalmasak a székrekedés kezelésére.

De egészen más területen is megnézték már a prebiotikumok hatásait. Egy nemrégiben végzett tanulmány 36, 60 évesnél idősebb ikerpárt vizsgált meg az agyműködésük szempontjából. Ennek során azt találták, hogy azok, akik napi szinten prebiotikumos étrend-kiegészítőt szedtek 12 héten keresztül, észrevehetően jobb eredményeket értek el a különböző kognitív tesztekben, mint a kontrollcsoport. Bár a tanulmány szerzői szerint az eredmények „ígéretesek”, a minta túl kicsi ahhoz, hogy biztonsággal alátámaszthassák a hipotézisüket.

Nem azt mondjuk tehát, hogy nem érdemes ilyen étrend-kiegészítőket fogyasztani. De tartsuk szem előtt a következőket: attól, hogy az összetevők listáján fel vannak tüntetve, még lehet, hogy nem érezzük majd a jótékony hatásaikat, hiszen egyes élelmiszerfeldolgozási-módszerek miatt ezek könnyen lebomolhatnak.

További kutatásokra lesz szükség

Bár mind a probiotikumok, mind a prebiotikumok szempontjából ígéretesek a lehetőségek, ma még nem rendelkezünk elegendő tudományos információval ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, mennyire hasznosak a szervezetre nézve.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...