Arról már sokat hallhattunk, hogy a probiotikumok nélkülözhetetlenek az egészséges bélrendszerhez és az általános jóléthez. Ezek az élő mikroorganizmusok ugyanis elősegítik a belekben található jótékony baktériumok szaporodását. De azt már kevesebben tudják, hogy a probiotikumokat összefüggésbe hozzák a depresszió esélyének csökkenésével, az egészségesebb szívvel, az immunrendszer erősítésével és a szebb bőrrel is. Sőt: egyes jótékony bélbaktériumok elősegíthetik az egészséges anyagcserét, így elébe mehetnek az elhízásnak, de akár a cukorbetegségnek is.
A kérdés már csak az: mely ételek tartalmaznak sok-sok ilyen hasznos probiotikumot?
6 étel, ami kiváló probiotikumként működik a belekben
Joghurt
Az élő és aktív baktériumkultúrákat tartalmazó joghurtok kifejezetten jót tesznek a bélrendszernek: nem véletlen, hogy némelyiket úgy reklámozzák, hogy segítik az emésztést. A Harvard Medical School szerint a joghurt általában L. acidophilus típusú baktériumokat tartalmaz. Ez ráadásul egy olyan élelmiszer, amit egy könnyű reggeli vagy egy egészséges tízórai formájában nagyon könnyű beépíteni a mindennapi étkezésekbe.
Savanyúság
A különböző erjesztett savanyúságok sokféle probiotikumot tartalmaznak – egyes márkák egyenesen ezzel reklámozzák magukat! Mielőtt azonban megvásárolnánk egyet, mindenképp ellenőrizzük az összetevőknél, hogy van-e benne probiotikum, és arra is figyeljünk, hogy ezek a készítmények általában magas nátriumtartalommal rendelkeznek.
Kovász
Aki nevelt már kovászt, jól tudja, hogy ez az a környezet, amelyben az élesztő és a jó baktériumok szaporodnak víz és liszt hozzáadásával. A kovásszal készített termékekben pedig bőséggel akadnak természetes prebiotikumok és probiotikumok is. Így ez az adalék összefügg a jobb vércukorszint-szabályozással, a koleszterinszint csökkenésével, a cukorbetegség kockázatának csökkenésével, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével, valamint a testsúlykontroll javításával.
Kefir
A kefir egyfajta aludttej, amely nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz, vegyes erjesztéssel készül, és tulajdonképpen kefirgombákból áll. De miért is olyan egészséges? Nos, igen erős probiotikum: még nagyobb mennyiségben találhatóak meg benne ezek a hasznos organizmusok, mint a joghurtban!
Savanyú káposzta
A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a fermentált káposzta: mivel hagyományos fermentációs folyamaton megy át, a probiotikumok mind ott maradnak az ételben. Ha boltban vásároljuk, figyeljünk oda arra, hogy mi mindent tartalmaz a termék. Sokszor ecetet és cukrot használnak vagy pasztőrözik, így elpusztítva ezeket a jótékony mikroorganizmusokat.
Almaecet
Ez egyfajta kétszer erjesztett almalé, ami szintén telis-tele van természetes probiotikumokkal a fermentációs folyamatoknak köszönhetően. Sokan sokféle céllal használják ezt az alapanyagot: van, aki a reflux kezelésére, van, aki fogyásra, de kétségtelenül a beleknek is jót tesz.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: