Így bánj a póréhagymával, ha kihoznád belőle a maximumot

Talán olyan sűrűn nem kerül a konyhánkba póréhagyma, mint vörös társa, mégis, ha épp vettünk egy szép szálat, akkor gondoskodjunk róla, hogy a zöldség a lehető legjobb bánásmódban részesül majd. Például az alábbi módokon.

Izgalmas zöldség a póréhagyma: ízes alapot is adhat, teljesen szétfőzve elrejthetjük ragukban, levesekben, de ha épp arra kerül a sor, a saját lábán is képes megállni, van annyira karakteres zöldség. Persze ezt a karaktert meg kell tanulni előhozni, dédelgetni, tökéletesíteni – az alábbi eljárások és konyhai technikák segíthetnek ebben, bevetésükkel tényleg kihozhatjuk a legtöbbet egy-egy szál póréhagymából.

Így bánj a póréhagymával, ha kihoznád belőle a maximumot

Párold teljesen édesre

Ha türelmesen, szépen pároljuk a pórét, előhívhatjuk belőle a legédesebb hagymás ízeket (a többi fajtához képest mindenképpen ez a leginkább édes), ami bármilyen ételnek jól áll. Vágjuk egyenletesen vékony szeletekre, tegyünk alá kellő mennyiségű zsiradékot (a legjobb valamilyen semleges ízű olaj vagy vaj), enyhén sózzuk meg, majd alacsony lángon, fedő alatt pároljuk 10-15 percig.

Csak arra figyeljünk, hogy rendszeresen keverjük meg a párolódó hagymát, különben leragad, odakap, és keserű lesz.

A kellemesen karamellizált pórét használhatjuk zöldségkrémek és egyéb mártogatósok ízesítésére, de levesek, raguk alapjaként is, illetve húsok, halak mellett is.

Szuperzöld vegán orzórizottó

Az orzó az egyik legkedvesebb tésztafélénk, mivel az apró, rizsalakú szemek nem csak jópofák, de remekül használhatók mindenféle ételben is. Apró méretének köszönhetően gyorsan ...

Égesd oda

Érdekes módon a tökéletes ellenpólus is jól áll a pórénak, nevesen az erőszakos pirítás és odakapatás. Ha magas lángon pirítjuk vagy sütőben ilyen módon sütjük, a külsején csodásan pirult foltok jelennek majd meg.

Ne ijedjünk meg, ugyan égett a zöldség, de egyrészt nem teljesen, másrészt épp ezt az ízt kell elérnünk ezzel a módszerrel. A mélyen karamellizált hagymát vessük be a fent említett módokon, vagy tálaljuk karakteres sajtokkal (pl. kecskesajt), előétel gyanánt.

Töltsd meg

Van elég hosszú ahhoz a póré, hogy ujjnyi darabokra vágjuk, a belsejét kinyomjuk, majd, mint egy üreges csövet megtöltsük különböző ízes töltelékekkel. A fűszerezett kecskesajtkrém például kiváló választás lehet: miután telenyomtuk vele a pórét (használjunk habzsákot az egyszerűség kedvéért), pirítsuk körbe némi olajon a hengereket – persze a sütőbe is bedobhatjuk őket.

Hasznosítsd a zöldjét is

Csak akkor tudjuk teljes körűen kiaknázni a póréhagyma adottságait, ha nemcsak a zsenge fehér, hanem az egy fokkal rostosabb zöld részeket is felhasználjuk.

Ezek ugyanúgy ehetőek (kivéve a láthatóan elszáradt, fás levélvégek), csak több hőkezelés, párolás kell nekik. További lehetőség, ha blansírozzuk, majd savanyítjuk a zöld levélrészt: egészen vékonyra aprítva gyorsan megpuhul, utána bevethetjük ehető díszítésként, húsételekre, köretekre, tésztákra, salátákra szórva.

Sokhagyma-krémleves

Készüljetek, mert itt a hagymanirvána! Viszonylag ritkán szoktunk hagymakrémlevest főzni, pedig az egyik legfinomabb levesféle, ha jó minőségű alapanyagokból készítjük el. Most ...

Póréhagymás tart

Nem szégyen az, ha az embernek nincs kedve vagy ideje tésztát gyúrni, igenis nagyon praktikus dolog az előre gyártott tészta – ehhez a recepthez pedig tökéletes is. Íme a mi végtelenül ...

Az eredeti finn lazacleves (lohikeitto)

A lohikeitto egy egyszerű lazacos burgonyaleves, amely Finnországban és más skandináv országokban is népszerű. Észak-Európa két legkedveletbb alapanyaga, a lazac és a friss kapor ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp és tanács vár itt:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...