4 trükk, amivel megmenthető az odakapott hagyma

Igen fájó tud lenni, amikor odakap a serpenyőben a dinsztelésre szánt hagyma – úgy érezhetjük, hogy már rögtön a főzés elején elszúrtuk az egészet. Ne adjuk át magunkat a siránkozásnak, inkább kövessük a Napi Tipp által ajánlott lépések egyikét!

Indulhat a főzés! Az alapanyagok előkészítve, miközben a fedő alatt szépen-lassan párolódik a hagyma, mi valami mással ügyködünk, hiszen úgyis van még idő, a lángot a fazék alatt alacsonyra vettük, nem lesz itt semmi baj. Aztán egyszer csak mégis az orrunkban érezzük az odaégett hagyma jellegzetes, enyhén kesernyés illatát. Rohanunk a tűzhelyhez, felkapjuk a fedőt, de sajnos már késő: a gondosan felszeletelt zöldség bizony színt váltott, aranybarnás, neadjisten feketés lett! Mit lehet ilyenkor tenni? Szerencsére – bizonyos határok között – még menthető az odaégett hagyma, az alábbi trükkök bevetésével próbálkozhatunk, hogy ne kelljen az egészet előlröl kezdeni.

4 trükk, amivel megmenthető az odakapott hagyma

Egy kis savas

Amikor lekap a hagyma, egy túlzott pirulási folyamat megy végbe, amit a legkönnyebben valamilyen folyadékkal állíthatunk meg. Persze egy kis vizet is önthetnénk a párolódó zöldségre, de ha két legyet ütnénk egy csapásra, használjunk inkább valamilyen ecetet vagy citruslevet.

Ez nem elég, hogy feloldja a leragadt részeket és megállítja az égést, de az ízekbe is belebabrál. A keserűt szelídíti, minden mást pedig kihangsúlyoz és felerősít.

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Spenótcurry csirkével

A recept eredetiét Mautner Zsófitól lestem el, amin némileg változtattam is. Többek között friss spenótból főztem, és én jobban szeretem lepirítva a csirkét, mintsem megfőzve, így az ...

Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves

A klasszikus tárkonyos csirkeraguleves titkát az eresztéke adja (így nevezik az erdélyi gasztronómiában a levesekhez, főzelékekhez sűrítés céljából adott alapanyagokat), mely ...

Némi édes

Megannyi hagymakaramellizálási kísérlet bukik meg ott, hogy a zöldség előbb kezdd el égni, mint hogy a benne lévő cukrok átváltoznának karakteres karamellé. Ha idejében elcsípjük ezt a félrecsúszást, némi cukorral (nagyjából egy evőkanál) menthetővé válhat a helyzet. Ugyan nem természetes módon, hanem némi csalással, de karamellizált hagymát kapunk a végén.

Bevethetjük ezt a trükköt bármilyen ételben, ami elbír némi édességet. De vigyázzunk, a cukor is könnyen keserűre éghet. Nagyjából egy perc olvasztás után adjunk az alaphoz némi folyadékot, vagy szórjuk a lábosba a sorban következő alapanyagot.

Sűrítmények

Vannak olyan sűrű, koncentrált ízű paszták és krémek, amelyek szintén segíthetnek egy esetleges hagymaégési helyzetben. Egy további kellemes egybeesés pedig az, hogy ezeknek a sűrítményeknek nagyon jól áll egy kiadós pirítás.

A sűrített paradicsom, a paprikakrém, a misopaszta vagy a mogyoróvaj mind ilyenek: vegyük elő azt, ami legjobban illik az ételünkhöz.

Leheletnyi alkohol

Végső soron pedig előhívhatjuk a nagyágyúkat is, alkohollal csillapíthatjuk a fazék alján történő pörkölődést. Nem kell aggódni, az alkohol úgyis elfő belőle, szinte azonnal – ami pedig utána marad, csodás aromaként beépül majd a ragu, szósz vagy egytálétel alapjába. Bor, sör, de akár valamilyen gyengébb, édesebb „féltömény” (konyak, brandy, sherry) is csurranhat-cseppenhet… ahogy az adott étel megkívánja.

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a konyhai trükkök is jól jönnek majd, ha beüt a krach:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...