4 trükk, amivel megmenthető az odakapott hagyma

Igen fájó tud lenni, amikor odakap a serpenyőben a dinsztelésre szánt hagyma – úgy érezhetjük, hogy már rögtön a főzés elején elszúrtuk az egészet. Ne adjuk át magunkat a siránkozásnak, inkább kövessük a Napi Tipp által ajánlott lépések egyikét!

Indulhat a főzés! Az alapanyagok előkészítve, miközben a fedő alatt szépen-lassan párolódik a hagyma, mi valami mással ügyködünk, hiszen úgyis van még idő, a lángot a fazék alatt alacsonyra vettük, nem lesz itt semmi baj. Aztán egyszer csak mégis az orrunkban érezzük az odaégett hagyma jellegzetes, enyhén kesernyés illatát. Rohanunk a tűzhelyhez, felkapjuk a fedőt, de sajnos már késő: a gondosan felszeletelt zöldség bizony színt váltott, aranybarnás, neadjisten feketés lett! Mit lehet ilyenkor tenni? Szerencsére – bizonyos határok között – még menthető az odaégett hagyma, az alábbi trükkök bevetésével próbálkozhatunk, hogy ne kelljen az egészet előlröl kezdeni.

4 trükk, amivel megmenthető az odakapott hagyma

Egy kis savas

Amikor lekap a hagyma, egy túlzott pirulási folyamat megy végbe, amit a legkönnyebben valamilyen folyadékkal állíthatunk meg. Persze egy kis vizet is önthetnénk a párolódó zöldségre, de ha két legyet ütnénk egy csapásra, használjunk inkább valamilyen ecetet vagy citruslevet.

Ez nem elég, hogy feloldja a leragadt részeket és megállítja az égést, de az ízekbe is belebabrál. A keserűt szelídíti, minden mást pedig kihangsúlyoz és felerősít.

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Spenótcurry csirkével

A recept eredetiét Mautner Zsófitól lestem el, amin némileg változtattam is. Többek között friss spenótból főztem, és én jobban szeretem lepirítva a csirkét, mintsem megfőzve, így az ...

Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves

A klasszikus tárkonyos csirkeraguleves titkát az eresztéke adja (így nevezik az erdélyi gasztronómiában a levesekhez, főzelékekhez sűrítés céljából adott alapanyagokat), mely ...

Némi édes

Megannyi hagymakaramellizálási kísérlet bukik meg ott, hogy a zöldség előbb kezdd el égni, mint hogy a benne lévő cukrok átváltoznának karakteres karamellé. Ha idejében elcsípjük ezt a félrecsúszást, némi cukorral (nagyjából egy evőkanál) menthetővé válhat a helyzet. Ugyan nem természetes módon, hanem némi csalással, de karamellizált hagymát kapunk a végén.

Bevethetjük ezt a trükköt bármilyen ételben, ami elbír némi édességet. De vigyázzunk, a cukor is könnyen keserűre éghet. Nagyjából egy perc olvasztás után adjunk az alaphoz némi folyadékot, vagy szórjuk a lábosba a sorban következő alapanyagot.

Sűrítmények

Vannak olyan sűrű, koncentrált ízű paszták és krémek, amelyek szintén segíthetnek egy esetleges hagymaégési helyzetben. Egy további kellemes egybeesés pedig az, hogy ezeknek a sűrítményeknek nagyon jól áll egy kiadós pirítás.

A sűrített paradicsom, a paprikakrém, a misopaszta vagy a mogyoróvaj mind ilyenek: vegyük elő azt, ami legjobban illik az ételünkhöz.

Leheletnyi alkohol

Végső soron pedig előhívhatjuk a nagyágyúkat is, alkohollal csillapíthatjuk a fazék alján történő pörkölődést. Nem kell aggódni, az alkohol úgyis elfő belőle, szinte azonnal – ami pedig utána marad, csodás aromaként beépül majd a ragu, szósz vagy egytálétel alapjába. Bor, sör, de akár valamilyen gyengébb, édesebb „féltömény” (konyak, brandy, sherry) is csurranhat-cseppenhet… ahogy az adott étel megkívánja.

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a konyhai trükkök is jól jönnek majd, ha beüt a krach:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...