Nem minden piskóta ugyanolyan – ismerd meg az összes fajtát

A piskóta az egyik legkényesebb süteményfajta, azonban elég nehéz megúszni, hiszen megannyi édesség alapját adja. Nézzük és ismerjük meg most a leggyakoribb fajtákat és a hozzájuk tartozó tippeket.

Piskótát sokféle különböző módon készíthetünk, azonban ezek közül mindegyik tojással kezdődik. A kényes tészta magasságát, légies szerkezetét egyedül ettől a hozzávalótól kapja, nincs hely csalásra, vagy trükközésre: ha a tojást nem verjük fel a kellő módon, a piskóta bizony nem lesz piskóta. Persze kerül még bele liszt, darált olajos mag és néha zsiradék is, így megkülönböztetünk többféle tésztát. Vegyük ezeket sorra!

Nem minden piskóta ugyanolyan – ismerd meg az összes fajtát

Sifon/chiffon piskóta

Tulajdonságok:

  • morzsás, puha tészta
  • viszonylag édes
  • a tojásokat szétválasztjuk
  • extra tojásfehérjét tartalmaz
  • olajat igen, vajat nem adunk hozzá
  • tartalmazhat sütőport

Elkészítése: a keményre vert tojásfehérjét óvatosan elkeverjük a tojássárgájával, cukorral, olajjal, liszttel és vízzel.

Piskóta olajos magvakkal

Tulajdonságok:

  • közepesen édes
  • darált magvakat, esetleg lisztet tartalmaz
  • a tojásokat szétválasztjuk
  • nem tartalmaz sütőport
  • rusztikus textúra, mély, karakteres íz
  • nem tartalmaz sem olajat, sem vajat

Elkészítése: a keményre vert tojásfehérjét óvatosan elkeverjük a cukorral felvert tojássárgáját, majd összeforgatjuk a darált magvakkal/liszttel.

Tökéletes macaronok

A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mielőtt nekiállunk, mindenképp járjunk utána az elkészítési technikáknak és ...

Meleg tejes piskóta

Tulajdonságok:

  • gazdagabb, mégis finom textúra
  • minimálisan édes
  • a sütőpor segít megemelni a tésztát
  • a vajtól és tejtől dekadensebb lesz a piskóta
  • a tojások nincsenek szétválasztva

Elkészítés: az egész tojásokat és néhány extra sárgáját elkeverünk meleg tejjel, olvasztott vajjal és liszttel.

Genovai piskóta

Tulajdonságok:

  • könnyű, enyhén száraz tészta
  • magában nem eszik, más édességekhez használják fel
  • nem túl édes
  • a tojások nincsenek szétválasztva
  • nem tartalmaz sütőport/szódabikarbónát
  • egy kevés zsiradékot (vajat) tartalmaz

Elkészítés: az egész tojásokat (néha plusz sárgájával) habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk az olvasztott vajat és lisztet.

Babapiskóta

Tulajdonságok:

  • száraz, levegős tészta
  • más desszertek alapját adja
  • a tojásokat szétválasztják
  • nem tartalmaz sütőport/szódabikarbónát
  • nem tartalmaz zsiradékot

Elkészítése: a tojássárgáját és –fehérjét külön felverjük a cukorral, majd összeforgatjuk óvatosan a liszttel.

Babapiskóta

Otthon, házilag is könnyedén elkészíthetjük a babapiskótát. Ízében megtévesztésig hasonlít a boltira, és az érzés, hogy magunk készítettük, nagyon jóleső. Ebben a sütis ...

Tiramisu alaprecept

A tiramisu Olaszország egyik legegyszerűbb és legfinomabb desszertje. Sűrű, gazdag mascarponés krém piskótadarabokkal rétegezve és rumos fekete kávéval megspékelve - nincs mit ...

Tojásfehérjés piskóta

Tulajdonságok:

  • nagyon puha textúra, harsány fehér szín
  • zsiradék nélkül is puha (a cukornak köszönhetően)
  • csak a tojásfehérje kerül bele a piskótába
  • nem tartalmaz zsiradékot, sütőport/szódabikarbónát

Elkészítés: a tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk óvatosan a lisztet és további cukrot.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több konyhai módszert:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...