Piskótát sokféle különböző módon készíthetünk, azonban ezek közül mindegyik tojással kezdődik. A kényes tészta magasságát, légies szerkezetét egyedül ettől a hozzávalótól kapja, nincs hely csalásra, vagy trükközésre: ha a tojást nem verjük fel a kellő módon, a piskóta bizony nem lesz piskóta. Persze kerül még bele liszt, darált olajos mag és néha zsiradék is, így megkülönböztetünk többféle tésztát. Vegyük ezeket sorra!
Sifon/chiffon piskóta
Tulajdonságok:
- morzsás, puha tészta
- viszonylag édes
- a tojásokat szétválasztjuk
- extra tojásfehérjét tartalmaz
- olajat igen, vajat nem adunk hozzá
- tartalmazhat sütőport
Elkészítése: a keményre vert tojásfehérjét óvatosan elkeverjük a tojássárgájával, cukorral, olajjal, liszttel és vízzel.
Piskóta olajos magvakkal
Tulajdonságok:
- közepesen édes
- darált magvakat, esetleg lisztet tartalmaz
- a tojásokat szétválasztjuk
- nem tartalmaz sütőport
- rusztikus textúra, mély, karakteres íz
- nem tartalmaz sem olajat, sem vajat
Elkészítése: a keményre vert tojásfehérjét óvatosan elkeverjük a cukorral felvert tojássárgáját, majd összeforgatjuk a darált magvakkal/liszttel.
Meleg tejes piskóta
Tulajdonságok:
- gazdagabb, mégis finom textúra
- minimálisan édes
- a sütőpor segít megemelni a tésztát
- a vajtól és tejtől dekadensebb lesz a piskóta
- a tojások nincsenek szétválasztva
Elkészítés: az egész tojásokat és néhány extra sárgáját elkeverünk meleg tejjel, olvasztott vajjal és liszttel.
Genovai piskóta
Tulajdonságok:
- könnyű, enyhén száraz tészta
- magában nem eszik, más édességekhez használják fel
- nem túl édes
- a tojások nincsenek szétválasztva
- nem tartalmaz sütőport/szódabikarbónát
- egy kevés zsiradékot (vajat) tartalmaz
Elkészítés: az egész tojásokat (néha plusz sárgájával) habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk az olvasztott vajat és lisztet.
Babapiskóta
Tulajdonságok:
- száraz, levegős tészta
- más desszertek alapját adja
- a tojásokat szétválasztják
- nem tartalmaz sütőport/szódabikarbónát
- nem tartalmaz zsiradékot
Elkészítése: a tojássárgáját és –fehérjét külön felverjük a cukorral, majd összeforgatjuk óvatosan a liszttel.
Tojásfehérjés piskóta
Tulajdonságok:
- nagyon puha textúra, harsány fehér szín
- zsiradék nélkül is puha (a cukornak köszönhetően)
- csak a tojásfehérje kerül bele a piskótába
- nem tartalmaz zsiradékot, sütőport/szódabikarbónát
Elkészítés: a tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk óvatosan a lisztet és további cukrot.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ismerj meg még több konyhai módszert: