Ételek, melyeket ne fogyassz, ha magas a vérnyomásod

Nemcsak gyógyszerekkel tudsz küzdeni a magas vérnyomás ellen, de ételekkel is. Az alább felsoroltakat például tudatosan kerüld el, ha teheted.

Sajnos a magas vérnyomás nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hiszen már sok fiatal is küzd ezzel a problémával. A magas vérnyomás kialakulhat a stresszes életmód és a helytelen étkezési szokások miatt, és akár egy állandósult állapot is lehet. Nézzük, mely ételek azok, amik fokozhatják ezt a problémát!

Ételek, melyeket ne fogyassz, ha magas a vérnyomásod

Vigyázz az ízesítéssel

Az első és legfontosabb, hogy csökkentsük a sófogyasztást. Persze sóra minden embernek szüksége van, de túlzott használata igencsak megemelheti a vérnyomást. Különösen akkor veszélyes, ha nem elegendő a káliumbevitel. A legjobb, ha az asztali só helyett himmalája vagy tengeri sót használunk.

Viszlát, gyorsételek!

Bár nem érezni rajtuk, a gyorsételeknek is nagyon magas a sótartalmuk, ezen kívül pedig tele vannak transzzsírokkal és telített szénhidrátokkall, tehát nem is kérdés, hogy ezeket is tiltólistára kell tennie a magas vérnyomással rendelkezőknek (is).

Persze ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a hamburgerről, inkább annyi, hogy jobb, ha otthon készítjük el, csirkehúsból.

Péksütemények

A péksütemények finomított szénhidrátokban gazdagok, amik gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem tudnak úgy hasznosulni, nem okoznak hosszabb távon telítettségérzetet, így hamar megéhezik utánuk az ember, sőt, esetleges súlygyarapodást is tapasztalhatunk. Az elhízás további betegségeket idézhet elő, és a magas vérnyomást is súlyosbíthatja. A legjobb, ha a fehér lisztet rozs- vagy hajdinalisztre cseréljük.

Fokhagymás-magos hűtős kifli

Turbózott lusta kifli: fokhagymával, petrezselyemmel, magokkal, búza és kukoricadarával gazdagítottam az előző lusta kifli receptemet. Itt a liszt kétharmada teljes kiőrlésű, ezért ...

Diétás kakaós csiga

Mivel éppen diétázok, de nagyon kívántam valami édeset, így elkezdtem kutakodni az interneten valami szuper nassolni valóért. Így bukkantam rá az Update oldalon erre a csodás kis ...

Vörös hús

A túlzott vöröshús-fogyasztás nincs jó hatással az érrendszerre, ezért is érdemes kerülni, ha magas vérnyomással küzd valaki. A legjobb, ha pulykára, csirkére vagy vadhúsokra cseréljük a vörös húsokat, vagy halakat fogyasztunk.

Forrásunk volt.


Még több életmód cikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...