Sajnos a magas vérnyomás nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hiszen már sok fiatal is küzd ezzel a problémával. A magas vérnyomás kialakulhat a stresszes életmód és a helytelen étkezési szokások miatt, és akár egy állandósult állapot is lehet. Nézzük, mely ételek azok, amik fokozhatják ezt a problémát!
Vigyázz az ízesítéssel
Az első és legfontosabb, hogy csökkentsük a sófogyasztást. Persze sóra minden embernek szüksége van, de túlzott használata igencsak megemelheti a vérnyomást. Különösen akkor veszélyes, ha nem elegendő a káliumbevitel. A legjobb, ha az asztali só helyett himmalája vagy tengeri sót használunk.
Viszlát, gyorsételek!
Bár nem érezni rajtuk, a gyorsételeknek is nagyon magas a sótartalmuk, ezen kívül pedig tele vannak transzzsírokkal és telített szénhidrátokkall, tehát nem is kérdés, hogy ezeket is tiltólistára kell tennie a magas vérnyomással rendelkezőknek (is).
Persze ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a hamburgerről, inkább annyi, hogy jobb, ha otthon készítjük el, csirkehúsból.
Péksütemények
A péksütemények finomított szénhidrátokban gazdagok, amik gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem tudnak úgy hasznosulni, nem okoznak hosszabb távon telítettségérzetet, így hamar megéhezik utánuk az ember, sőt, esetleges súlygyarapodást is tapasztalhatunk. Az elhízás további betegségeket idézhet elő, és a magas vérnyomást is súlyosbíthatja. A legjobb, ha a fehér lisztet rozs- vagy hajdinalisztre cseréljük.
Vörös hús
A túlzott vöröshús-fogyasztás nincs jó hatással az érrendszerre, ezért is érdemes kerülni, ha magas vérnyomással küzd valaki. A legjobb, ha pulykára, csirkére vagy vadhúsokra cseréljük a vörös húsokat, vagy halakat fogyasztunk.
Még több életmód cikk: