Ételek, melyeket ne fogyassz, ha magas a vérnyomásod

Nemcsak gyógyszerekkel tudsz küzdeni a magas vérnyomás ellen, de ételekkel is. Az alább felsoroltakat például tudatosan kerüld el, ha teheted.

Sajnos a magas vérnyomás nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hiszen már sok fiatal is küzd ezzel a problémával. A magas vérnyomás kialakulhat a stresszes életmód és a helytelen étkezési szokások miatt, és akár egy állandósult állapot is lehet. Nézzük, mely ételek azok, amik fokozhatják ezt a problémát!

Ételek, melyeket ne fogyassz, ha magas a vérnyomásod

Vigyázz az ízesítéssel

Az első és legfontosabb, hogy csökkentsük a sófogyasztást. Persze sóra minden embernek szüksége van, de túlzott használata igencsak megemelheti a vérnyomást. Különösen akkor veszélyes, ha nem elegendő a káliumbevitel. A legjobb, ha az asztali só helyett himmalája vagy tengeri sót használunk.

Viszlát, gyorsételek!

Bár nem érezni rajtuk, a gyorsételeknek is nagyon magas a sótartalmuk, ezen kívül pedig tele vannak transzzsírokkal és telített szénhidrátokkall, tehát nem is kérdés, hogy ezeket is tiltólistára kell tennie a magas vérnyomással rendelkezőknek (is).

Persze ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a hamburgerről, inkább annyi, hogy jobb, ha otthon készítjük el, csirkehúsból.

Péksütemények

A péksütemények finomított szénhidrátokban gazdagok, amik gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem tudnak úgy hasznosulni, nem okoznak hosszabb távon telítettségérzetet, így hamar megéhezik utánuk az ember, sőt, esetleges súlygyarapodást is tapasztalhatunk. Az elhízás további betegségeket idézhet elő, és a magas vérnyomást is súlyosbíthatja. A legjobb, ha a fehér lisztet rozs- vagy hajdinalisztre cseréljük.

Fokhagymás-magos hűtős kifli

Turbózott lusta kifli: fokhagymával, petrezselyemmel, magokkal, búza és kukoricadarával gazdagítottam az előző lusta kifli receptemet. Itt a liszt kétharmada teljes kiőrlésű, ezért ...

Diétás kakaós csiga

Mivel éppen diétázok, de nagyon kívántam valami édeset, így elkezdtem kutakodni az interneten valami szuper nassolni valóért. Így bukkantam rá az Update oldalon erre a csodás kis ...

Vörös hús

A túlzott vöröshús-fogyasztás nincs jó hatással az érrendszerre, ezért is érdemes kerülni, ha magas vérnyomással küzd valaki. A legjobb, ha pulykára, csirkére vagy vadhúsokra cseréljük a vörös húsokat, vagy halakat fogyasztunk.

Forrásunk volt.


Még több életmód cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...