Így dolgozd fel a legegyszerűbben az UFO-alakú patisszont

A patisszon egy különleges és izgalmas nyári alapanyag, amit érdemes kipróbálni az olyan klasszikusok mellett, mint a tök vagy a cukkini. Persze ehhez előbb fel kell dolgoznunk, ami nem könnyű feladat – nézzük, mitől lesz könnyebb!

Különc alakjával kitűnik a patisszon a többi zöldség közül a boltokban, piacokon – már csak azért érdemes hazavinni és főzni belőle valamit, mert izgalmas, különleges alapanyag. A különcséggel azonban sajnos az is együtt jár, hogy a zöldségnek olyan furcsa külseje és alakja van, ami igencsak megnehezíti a patisszon megtisztítását és feldolgozását. Persze nem lehetetlen a feladat így sem, az alábbi tippeket követve legalábbis biztosan nem.

Így dolgozd fel a legegyszerűbben az UFO-alakú patisszont

Milyen irányban vágjuk fel a patisszont?

A legtöbb zöldség esetében teljesen logikus, hogy egy félbevágás esetén melyik irányba nyesünk a késsel. A patisszon azonban ilyen téren is összezavar bennünket, de ne engedjük neki.

Ugyanis a félbevágás kérdése nem a logikán múlik majd, hanem azon, hogy milyen ételt szeretnénk a zöldségből készíteni.

Amennyiben töltött patisszont készítünk, a pulttal párhuzamosan vágjuk félbe a zöldséget, így két „csészét” kapunk majd, amit kimagozás után kiválóan meg lehet tölteni. Minden más esetben keresztben vágjuk fel a patisszont, egyrészt azért, mert ez egyszerűbb vágási módszer, másrészt, mert így egységesebb darabokra vághatjuk az alapanyagot. A rántott patisszon jellegzetes „patkóit” is így kapjuk meg, de bármilyen leves, ragu, egytálétel vagy rakottas esetében is ezt a vágást vessük be.

Előbb hámozni vagy előbb vágni?

Valamiért ennél a zöldségnél nincsenek egyértelmű válaszok: például a hámozás és a szeletelés sorrendje sem egyértelmű. Hiszen ha jó előre meghámozzuk a patisszont, annak csupasz, csúszós felülete megnehezíti majd a vágást és kimagozást.

Ellenben egy fél vagy negyed patisszont sem olyan könnyű meghámozni…de talán mégis érdemes inkább ezt az utat választani: előbb felnegyedelni a zöldséget, és utána meghámozni. Töltött patisszon készítése esetén pedig akár fent is hagyhatjuk a zöldség héját, hogy jobban egyben tartsa a sütőben sülő, töltött feleket.

A magok eltávolítása

Ugyanúgy, mint a tökök vagy egy nagyobbra nőtt cukkini esetében, a patisszon magjait és rostos (szinte szivacsos) részeit el kell távolítanunk. Ezt persze végezhetnénk késsel is, de jóval egyszerűbb és biztonságosabb egy kanalat bevetni, amivel gyerekjáték lesz az eltávolítás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is ismerd meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

A káposztát sokan lenézik, „szegények zöldségének” titulálják – mindezt teljesen jogtalanul. Mint oly’ sok más alapanyag esetében, a lila és fehér fejeknél is igaz, hogy meg kell tanulnunk őket helyesen elkészíteni ahhoz, hogy igazán megszerethessük őket. Ezt pedig érdemes olyan területen kezdeni, ami alapvetően szimpatikusabb: például a káposztás süteményeknél!

Lakos Benedek

További cikkek

11 omlós keksz az esti kuckózáshoz

A hideg idő beköszöntővel megszaporodhat az otthon töltött esték száma. Ilyenkor szívesen olvasunk vagy mozizunk, mely mellé tökéletes lesz egy finom keksz rágcsának.