Így dolgozd fel a legegyszerűbben az UFO-alakú patisszont

A patisszon egy különleges és izgalmas nyári alapanyag, amit érdemes kipróbálni az olyan klasszikusok mellett, mint a tök vagy a cukkini. Persze ehhez előbb fel kell dolgoznunk, ami nem könnyű feladat – nézzük, mitől lesz könnyebb!

Különc alakjával kitűnik a patisszon a többi zöldség közül a boltokban, piacokon – már csak azért érdemes hazavinni és főzni belőle valamit, mert izgalmas, különleges alapanyag. A különcséggel azonban sajnos az is együtt jár, hogy a zöldségnek olyan furcsa külseje és alakja van, ami igencsak megnehezíti a patisszon megtisztítását és feldolgozását. Persze nem lehetetlen a feladat így sem, az alábbi tippeket követve legalábbis biztosan nem.

Így dolgozd fel a legegyszerűbben az UFO-alakú patisszont

Milyen irányban vágjuk fel a patisszont?

A legtöbb zöldség esetében teljesen logikus, hogy egy félbevágás esetén melyik irányba nyesünk a késsel. A patisszon azonban ilyen téren is összezavar bennünket, de ne engedjük neki.

Ugyanis a félbevágás kérdése nem a logikán múlik majd, hanem azon, hogy milyen ételt szeretnénk a zöldségből készíteni.

Amennyiben töltött patisszont készítünk, a pulttal párhuzamosan vágjuk félbe a zöldséget, így két „csészét” kapunk majd, amit kimagozás után kiválóan meg lehet tölteni. Minden más esetben keresztben vágjuk fel a patisszont, egyrészt azért, mert ez egyszerűbb vágási módszer, másrészt, mert így egységesebb darabokra vághatjuk az alapanyagot. A rántott patisszon jellegzetes „patkóit” is így kapjuk meg, de bármilyen leves, ragu, egytálétel vagy rakottas esetében is ezt a vágást vessük be.

Tökös lecsó rusztikusan

Árpi keni-vágja a gasztronómiát, ugyanakkor esküszik rá, hogy a rend a lelke mindennek, ha főzésre kerül a sor. Ezt a konyhai aranyszabályt pedig ennek a fantasztikus tökös lecsónak az ...

Előbb hámozni vagy előbb vágni?

Valamiért ennél a zöldségnél nincsenek egyértelmű válaszok: például a hámozás és a szeletelés sorrendje sem egyértelmű. Hiszen ha jó előre meghámozzuk a patisszont, annak csupasz, csúszós felülete megnehezíti majd a vágást és kimagozást.

Ellenben egy fél vagy negyed patisszont sem olyan könnyű meghámozni…de talán mégis érdemes inkább ezt az utat választani: előbb felnegyedelni a zöldséget, és utána meghámozni. Töltött patisszon készítése esetén pedig akár fent is hagyhatjuk a zöldség héját, hogy jobban egyben tartsa a sütőben sülő, töltött feleket.

A magok eltávolítása

Ugyanúgy, mint a tökök vagy egy nagyobbra nőtt cukkini esetében, a patisszon magjait és rostos (szinte szivacsos) részeit el kell távolítanunk. Ezt persze végezhetnénk késsel is, de jóval egyszerűbb és biztonságosabb egy kanalat bevetni, amivel gyerekjáték lesz az eltávolítás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tippeket is ismerd meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...