Az unalmas uborkák vége: így főzz izgalmas köretet a nyári zöldségből

Amikor a nyár harmadik hónapjába ér az ember, bizony elkezdi unni az olyan egyhangú zöldségeket, mint az uborka. Ami egyáltalán nem is egyhangú. A cikk végére érve legalábbis biztosan nem fogjuk annak gondolni.

Az uborka (legyen kígyó, fürtös vagy kovászolni való) minden formájában egy hamisítatlan nyári zöldség, nyári íz. Éppen ezért nagyon érdekes vagy talán furcsa, hogy szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk. Saláta lesz belőle, szendvicsekbe tesszük, esetleg savanyítjuk, de itt általában megáll a tudomány. Ha teljesen új szemmel szeretnénk az uborkára nézni, fontoljuk meg a tűzhely használatát. Igen, lehetséges!

Az unalmas uborkák vége: így főzz izgalmas köretet a nyári zöldségből

A legjobb konyhai módszer

Ha uborkát szeretnénk főzni, gondoljunk rá úgy, mint egy különleges cukkinira. A két zöldség végül is rokon, színben, állagban, de még víztartalomban is nagyjából megegyeznek. Ezt fejben tartva kiválaszthatjuk a leginkább megfelelő konyhai módszert.

Akkor járunk a legjobban, ha megpároljuk az uborkát. Kevés zsiradékon, néhány aromás hozzávalóval és fűszerrel, pár perc alatt el is készül.

Mivel elég sok víz van benne, nem érdemes megfőzni, olajban vagy sütőben megsütni az uborkát, mert ezekben az esetekben nem tudjuk olyan alaposan irányítani a hőfokot, és a zöldség könnyen szétfőhet. Maradjunk a serpenyőnél és a közepes lángnál a legjobb eredmény érdekében.

Hámozni vagy nem hámozni?

Egyes uborkafajtáknak nagyon vastag, kellemetlen héja van, ami még főzés hatására sem puhul meg olyan könnyen. Főleg a fürtös uborka ilyen, ha ebből szeretnénk főzni, érdemes az egész héját eltávolítani.

Az egyszerű kígyóuborka esetében – főleg akkor, ha nem műanyagba csomagolt, üvegházi verziót vettünk – ez a lépés nem teljesen szükséges. A látvány érdekében csíkokban megpucolhatjuk a zöldséget: így felváltva lesznek majd a külsején a sötét- és világoszöld részek.

Minden esetben mossuk meg az uborkát, amennyiben rajta hagyjuk a héjat, akkor kétszer olyan alaposan.

Víztartalom és magvak

Az uborka az egyik legvizesebb zöldség, amivel találkozhatunk, azonban szerencsére könnyen megszabadulhatunk ettől a tulajdonságától, ha főzni szeretnénk vele.

A víz nagy része ugyanis a belső, magokkal teli részben található, amit egy kanál segítségével egyszerűen eltávolíthatunk. Hosszában vágjuk félbe az uborkát, majd kaparjuk ki a magokat és a puha, zselészerű részeket.

Így félhold alakú, üreges uborkaszeleteket kapunk majd, amikor felvágjuk a zöldséget. Nagyjából kisujjnyi vastagságú darabokra vágjuk, nehogy túl gyorsan szétfőjenek a serpenyőben.

Kiegészítők, ízesítés

Az előkészített uborkát a következőképp készítsük el. Hevítsünk valamilyen zsiradékot (olívaolajat, de akár vajat is lehet, mert nem fogjuk sokáig főzni) egy serpenyőben. Fonnyasszunk meg rajta félholdakra vágott vörös- vagy póréhagymát, majd adjunk hozzá aprított fokhagymát.

Ha mindkét hagyma elkészült, jöhet az uborka. Sózzuk, borsozzuk, ízesíthetjük tovább friss mentával, esetleg kaporral. A citromlé és héj nagyon jól illik hozzá. Önthetünk egy kevés tejszínt is az edénybe: ezt mindenképpen a végén tegyük meg, de nem is feltétlenül szükséges. A gyors párolás hatására ugyanis az uborka „létrehozza” a saját szószát, ahogy a kifőtt víz elkeveredik a zsiradékkal és a fűszerekkel.

Maximum pár percig pároljuk, közepes lángon, nem kell szétfőzni a zöldséget. Kóstoljunk meg egyet, és ha még van benne némi roppanós tartás, de összességében puha, vegyük le a tűzről. Tálaljuk sült húsok vagy halak mellé, frissen, melegen, aromásan.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyári íz itt:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...