Szaftos, tavaszi álométel: parmezánkrémes spárgarizottó, amivel éttermi élményed lesz

A legtöbb rizottó alapból is krémes és parmezános. Ez a verzió azonban nem véletlenül kapta a „parmezánkrémes” nevet: elképesztően gazdag és dekadens étel, ami a spárgával még elkapja a kései tavasz utolsó ízeit is.

Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a tulajdonságait a parmezánnak és a vajnak köszönheti, ezektől lesz ugyanis krémes és szaftos. Ne ijedjünk meg a nagyobb mennyiségű sajttól, jutalmazzuk meg magunkat ezzel a parmezános rizottóval, biztos megérdemeljük!

A parmezánkrémes spárgarizottó receptje ITT / fotó: Hering András

Egy tökéletes rizottó

A rizottó nem egyszerűen egy tál főtt, zöldséges rizs, hanem annál sokkal több. Ha jól csináljuk, szaftos lesz, a benne lévő szemek enyhén roppanósak, némi tartással. Azért fontos, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, nehogy az egész szétfőjön.

A rizs fajtája sem mindegy: az apróbb, kerekszemű rizottórizst szinte lehetetlen helyettesíteni, nélküle nem fogunk ugyanolyan eredményt kapni. Ezért nem is érdemes egyszerű rizzsel hozzáfogni.

És végül a sajt: a parmezán kellemes aromája és sóssága bezárja a kört, ezzel lesz tökéletes a rizottó állaga és íze is.

Amire a parmezánkrémes rizottóhoz szükséged lesz:

4 evőkanál vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 350 g rizottórizs, 1 csomag zöldspárga, 1 dl fehérbor, 5 dl zöldségalaplé, 0.5 teáskanál sáfrány, 200 g parmezán sajt, só és bors

Így készítsd:

A vaj felét melegítsük fel egy nagy serpenyőben. Olyan edényt válasszunk, amibe biztosan bele fog férni az egész adag étel. Ha elég meleg, dobjuk rá az apróra vágott hagymát, és pároljuk, amíg üveges nem lesz.

Ekkor jöhet a rizs és a spárga. A zöldséget kis darabokban adjuk hozzá, hogy legyen ideje megpuhulni, de azért ne főjön szét. Két-három percig pirítsuk a serpenyő tartalmát, utána öntsük hozzá a fehérbort.

Pár perc alatt elpárolog az alkohol, ekkor kezdhetjük adagolni az alaplevet. Érdemes a serpenyőhöz közel elhelyezni az alapleves edényt, hogy könnyen tudjunk belőle szedni a merőkanállal.

Fokozatosan adagoljuk a folyadékot: először két merőkanállal tegyünk bele, várjuk meg, amíg felszívja a rizs, majd jöhet egy újabb adag. Mindenképpen kis lángon főzzük, folyamatos kevergetés mellett.

A parmezánkrémes spárgarizottó receptje ITT / fotó: Hering András

Az alaplé mindig lepje el a rizst és a spárgát a serpenyőben. Amikor elfogy, adjunk hozzá egy újabb adagot. Így főzzük a rizottót, amíg a rizs kívülről puha, de a belsejében még van némi keménység.

Ha elértük a kívánt állagot, adjuk hozzá a maradék vajat és a reszelt parmezánt, sózzuk és borsozzuk, ízlés szerint. Keverjük, amíg el nem olvad a vaj és a sajt.

Frissen tálalva, egy kevés sáfránnyal megszórva szinte éttermi élményben lesz részünk. Egy pohár fehérborral koronázzuk meg az étkezést. Jó étvágyat!

A parmezánkrémes spárgarizottó teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A PARMEZÁNKRÉMES SPÁRGARIZOTTÓ RECEPTJE ITT / FOTÓ: HERING ANDRÁS

(Recept és fotók: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Elképesztően finom ételek, a saját konyhádban is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...