Tényleg minden ételbe jobb a panko, mint a zsemlemorzsa?

A pankomorzsa az utóbbi években igen nagy népszerűségre tett szert, ami gyakran oda vezet, hogy olyan ételekben is használjuk, ahol amúgy abszolút nem kéne. Nézzünk erre pár példát!

Volt idő, amikor mindannyian vígan elvoltunk az egyszerű kenyérmorzsával, forgattuk bele a különböző ételeket, rászórtuk mindenféle fogásokra…aztán jött, látott és győzött a pankomorzsa, ez a nagyszemű, extrán ropogós, újító alapanyag. Manapság egy menő étterem ismérve, ha a rántott hús pankomorzsában készül, amely tendencia pedig nyilván a házi szakácsokra is nyomást gyakorol. De kövessük-e vakon ezt a ropogós trendet, szórjuk-e kérdés nélkül mindenre és mindenhez a panírok üdvöskéjét?

Tényleg minden ételbe jobb a panko, mint a zsemlemorzsa? / Fotó: Hering András

Miben más a panko?

A japán eredetű morzsa leginkább abban tér el az általunk megszokott, megszikkadt pékáruból darált panírjától, hogy nagyobb szemű, világosabb színű és nem tartalmaz kenyérhéjat.

Ez egy jóval könnyedebb, egységesebb morzsát eredményez, ami ráadásul egyes fogások esetében sokkal jobban működik, mint hagyományos társa.

Békebeli rántott hús

A vasárnapi ebédek fő attrakciója, a császárzsemlék kedvenc kiegészítője, az osztálykirándulós szendvicsek sztárja és a hentes pultok bestsellere: az örök érvényű és ...

A pankomorzsa vitathatatlan előnye

Mivel nagyobb szemekkel dolgozik, a pankóból készített panírréteg jóval ropogósabb lesz, illetve egyenletesebb és kirívóbban aranybarna külsőt kap. A textúrát a nagyobb felületnek köszönheti: a nagy darabok itt-ott kilógnak, mikroszkopikus egyenetlenségeket teremtenek a húsok, zöldségek, sajtok külsején – amelyek a megfelelő hőfokon csodásan megpirulnak, és végeredményében jóval ropogósabb kabátot adnak.

Ehhez természetesen szükséges egy egyenletes, de extrém hőfokot biztosító közeg: a bő olaj. Minden olajban sült vagy serpenyőn pirított étel jobban jár a pankóval, a fent említett indokok miatt. Továbbá a rakott ételek tetejét is érdemes inkább ezzel szórni, hogy extrán ropogós tetőt kapjunk.

Vannak ételek, amelyeknél kifejezetten ellenjavallot

De mi történik akkor a morzsával, ha nem éri hirtelen hőhatás? Minden ilyen esetben kerüljük a panko használatát, ugyanis abszolút pazarlás csak azért használni, mert hangzatosabb a neve vagy trendibb maga az alapanyag.

Kiváló példa erre bármilyen édes tészta vagy gombóc: a nudlik, derelyék bevonására készített prézli, ha akarjuk, ha nem, érintkezni fog nagyobb mennyiségű nedvességgel, amikor átmerjük a serpenyőbe a frissen kifőzött finomságokat. A pankomorzsa a főzővizet rögvest magába szívná, így nem ropogós, hanem ázott, puha bundát kapnánk végeredményként.

Ezzel szemben az apróbb szemű zsemlemorzsa először, a pirítás során ügyesen megszívja magát olajjal/vajjal, amitől egyrészt elmélyül az íze, és még ha nem is lesz olyan ropogós, mint a panko, nem tud annyi nedvességet felszívni, hogy kellemetlen állagúra ázzon.

Szintén zsemlemorzsát használjunk bármi olyan receptnél, ahol a morzsa egy masszába/tésztába kerül: például a fasírtok, húspogácsák ilyenek. Azonban ezek külsejére bátran szórhatunk pankót, hogy a serpenyőben/olajban sütésnél roppanós külsőt kapjanak.

Túrógombóc galuskába szaggatva

A túrógombóc sokak kedvence, amit leggyakrabban porcukrozott tejföllel fogyasztunk, de izgalmas párja lehet a jó időben egy hideg gyümölcsleves is. Ebben a receptben a gombócformát ...

Vegán "húsgolyós" spagetti

Ebben az olaszos fogásban a spagetti ugyanúgy kunkorodik a villára, a paradicsomszósz pedig épp olyan könnyedén vonja be a tésztát, mint az eredeti receptben. A húsgolyót azonban ...

Nudli gyümölcsszósszal

A krumpliból készült kis tésztafélék jellegzetes kedvencei a magyar konyhának. A német területekről átvett nudli a legegyszerűbb formájuk, hiszen könnyedén kisodorhatóak, tölteni ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Hering András


Hasznos konyhai tippek-trükkök várnak itt is:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...