Soha nem lesz csomós a palacsintatészta, ha így készíted

Mindegy, hogy magyar, francia vagy amerikai, a palacsinta legnagyobb ellenségei a csomók. Ha nem vagyunk hívei az emberfeletti erőbefektetésnek vagy a macerás szűrögetésnek, ez a trükk nekünk szól.

A palacsintatészta bekeverése egy olyan feladat, amire mindenkinek más házi megoldása van. Nagymamáktól örökölt tippek, internetről ellesett cselek: ezeket sorra bevetjük annak érdekében, hogy tökéletesen sima, csomómentes masszát önthessünk a serpenyőbe. Nos (amennyiben nyitottak vagyunk rá), ez a lista most egy újabb kis trükkel bővül, új módszert sajátíthatunk el a tökéletes palacsintatészta érdekében.

Soha nem lesz csomós a palacsintatészta, ha így készíted

Egy sokszínű konyhai eszköz

A módszer főszereplője pedig nem más, mint a turmixgép. Már biztosan eddig is sok mindenre használtuk a konyhában, a reggeli turmixoktól a krémlevesekig. Szélesítsük tovább a konyhai gép repertoárját: keverjünk benne palacsintatésztát!

A csomók ellen ugyanis a legjobb dolog, amit bevethetünk, az egy gép ereje. Nem kell mindkét kezünket lefárasztani kézi habverővel vagy szitán átpasszírozással, egyszerűen egy gombot kell megnyomnunk.

A turmixgépben a lisztnek esélye sem lesz csomókat alkotni, ugyanis a késekkel teljesen sima tésztát hozunk létre.

Nem lesz baja a masszának?

Nem kell semmi miatt aggódnunk, a turmixgép nem fogja tönkretenni a masszánkat. Mivel gyorsan és hatékonyan dolgozik, szinte pár pillanat alatt egy kész palacsintatésztánk lesz, amit azonnal használhatunk.

A túlkeverés problémáját is elfelejthetjük: ugyan a gépi módszerben több erő van, mint a kéziben, de a tésztát sokkal kevesebb ideig dolgozzuk. A palacsinta esetében a gluténszálaknak közepesen erősnek kell lenniük, épp annyira, hogy a kisült palacsinták egyben maradjanak, de ne legyenek rágósak, mint egy kenyér. Ezt a szintet turmixgépben lehetetlen nem eltalálni.

Hogyan keverjük be a tésztát?

Persze nem mindegy, mit és mikor teszünk a gépbe. Alulra menjenek a folyékony hozzávalók, majd rá a szárazak. Először a tojás, tej és a zsiradék (ha vajat használunk, olvasszuk fel, majd hűtsük le, nehogy megfőzze a nyers tojásokat), illetve a cukor és az ízesítők (vanília, citrom) kerüljenek a turmixba.

Ezeket kövesse a liszt és a sütőpor, szódabikarbóna illetve a só. Ha minden benne van, elindíthatjuk a gépet, először közepes fokozaton. Figyeljünk arra is, hogy ne töltsük túl a tartályt, mert akkor nem tudjuk majd alaposan elkeverni a tésztát.

Szintén fontos, hogy amennyiben használunk szódavizet, azt ne adjuk hozzá a turmixhoz. Mivel a szódát a buborékjai miatt használjuk, nem lenne értelme egy agresszív gépbe tenni, hiszen ez kikeverné belőle az összes szén-dioxidot. A vizet majd a kész masszához keverjük hozzá, kézzel.

Ha kellően csomómentesre dolgoztuk a palacsintatésztánkat a turmixban, hagyjuk a tartályban, és ott keverjük hozzá a szódát. Ugyanis itt mutatkozik meg a turmix újabb nagy előnye: a tartályból rögtön a serpenyőbe önthetjük a masszát, ezzel is könnyebbé és gyorsabbá téve az amúgy kissé macerás folyamatot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amiktől könnyebb az élet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...