6 baki, ami elronthatja a tökéletes palacsintádat

Palacsintát sütni nem nehéz feladat, ha az embernek már benne van a kezében a mozdulatsor. Persze bármikor beüthetnek kisebb-nagyobb krachok, kerüljük el ezeket az alábbi tanácsokkal.

Palacsintát eszünk édesen és sósan is, megannyi töltelékkel, azonban ahhoz, hogy egymás után tömhessük a felcsavart finomságokat, több dolog is kell. Először egy megbízható recept, majd némi idő, és végül egy-két trükk a tarsolyban. Ezekkel biztosan tökéletes lesz a kisült halom palacsinta, jegyezzük meg mindegyiket.

6 baki, ami elronthatja a tökéletes palacsintádat

Szitáld át a lisztet

A csomós palacsintatészta sokat ronthat az élményen, mert így maradnak száraz gombócok a masszában, amelyek sütés után sem tűnnek el. Ahhoz, hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük, szitáljuk át a lisztet.

Ezután jöjjön a többi nedves hozzávaló: ha ez a sorrendet követjük, csökkenthetjük a csomók kialakulásának esélyét.

Paradicsomos töltött palacsinta

Imádom az olasz recepteket, akár autentikusak, akár újrahúzták őket. Ez egy átértelmezett puha tésztás "piadina", amelynek a hajtástechnikája is alkalmazkodott a rugalmasságához. ...

Turmixolj

Egy még biztosabb módszer a csomók ellen az, ha botmixert vagy turmixgépet bevetünk a keverés közben. A szóda kivételével minden hozzávalót keverjünk össze egy tálban, majd dolgozzuk el botmixerrel is.

Alternatív megoldásként tegyük az összes alapanyagot (mínusz a szódát) a turmixgép kelyhébe, és ott keverjük csomómentesre a masszát.

Külön add hozzá a szódát

A szóda azért szerepel egyes palacsintareceptekben, mert légiesebb, könnyebb, buborékosabb lesz tőle a tészta. Azonban ahhoz, hogy ezt az állagot elérjük, vigyáznunk kell a szódavízre, nehogy kimenjen az összes szénsav belőle.

Ezért miután csomómentesre dolgoztuk a masszánkat a nekünk szimpatikus módszerrel, öntsük vissza a keverőtálba, és óvatosan keverjük el benne a szódát.

Pihentesd a tésztát

A palacsinta tésztáját is ugyanúgy a glutén tartja össze, mint a legtöbb sütemény és piskóta szerkezetét. A gluténnak az összekeverés után azonban pihennie kell, lazítania: így nem szakad majd annyira könnyen a palacsinta. Pihentessük a masszánkat kisütés előtt legalább 20-30 percig.

Használj elég olajat

Egyes tésztákban van elég olaj, ami kisül majd minden egyes palacsintából, így azok nem fognak leragadni a serpenyőben. Ezekhez ne adjunk további zsiradékot, mert nagyon fullasztóak, nehezek lesznek.

A kevés olajat tartalmazó palacsintáknál viszont a másik végletre, a leragadásra kell figyelnünk: ha nem kenjük be a serpenyőt mindegyik sütés közben, akkor biztos a kudarc.

Legyen elég forró a serpenyő

A leragadásban egy másik tényező is kulcsfontosságú: a serpenyő hőmérséklete. A kellően forró edényben rögtön elkezd sülni a tészta, gyorsabban elkészül. Ez azért is jó, mert nem kezdi el rögtön magába szívni az olajat. A hideg serpenyőben szétszakadnak és leragadnak a palacsinták.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek és trükkök mindenkinek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...