6 baki, ami elronthatja a tökéletes palacsintádat

Palacsintát sütni nem nehéz feladat, ha az embernek már benne van a kezében a mozdulatsor. Persze bármikor beüthetnek kisebb-nagyobb krachok, kerüljük el ezeket az alábbi tanácsokkal.

Palacsintát eszünk édesen és sósan is, megannyi töltelékkel, azonban ahhoz, hogy egymás után tömhessük a felcsavart finomságokat, több dolog is kell. Először egy megbízható recept, majd némi idő, és végül egy-két trükk a tarsolyban. Ezekkel biztosan tökéletes lesz a kisült halom palacsinta, jegyezzük meg mindegyiket.

6 baki, ami elronthatja a tökéletes palacsintádat

Szitáld át a lisztet

A csomós palacsintatészta sokat ronthat az élményen, mert így maradnak száraz gombócok a masszában, amelyek sütés után sem tűnnek el. Ahhoz, hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük, szitáljuk át a lisztet.

Ezután jöjjön a többi nedves hozzávaló: ha ez a sorrendet követjük, csökkenthetjük a csomók kialakulásának esélyét.

Turmixolj

Egy még biztosabb módszer a csomók ellen az, ha botmixert vagy turmixgépet bevetünk a keverés közben. A szóda kivételével minden hozzávalót keverjünk össze egy tálban, majd dolgozzuk el botmixerrel is.

Alternatív megoldásként tegyük az összes alapanyagot (mínusz a szódát) a turmixgép kelyhébe, és ott keverjük csomómentesre a masszát.

Külön add hozzá a szódát

A szóda azért szerepel egyes palacsintareceptekben, mert légiesebb, könnyebb, buborékosabb lesz tőle a tészta. Azonban ahhoz, hogy ezt az állagot elérjük, vigyáznunk kell a szódavízre, nehogy kimenjen az összes szénsav belőle.

Ezért miután csomómentesre dolgoztuk a masszánkat a nekünk szimpatikus módszerrel, öntsük vissza a keverőtálba, és óvatosan keverjük el benne a szódát.

Pihentesd a tésztát

A palacsinta tésztáját is ugyanúgy a glutén tartja össze, mint a legtöbb sütemény és piskóta szerkezetét. A gluténnak az összekeverés után azonban pihennie kell, lazítania: így nem szakad majd annyira könnyen a palacsinta. Pihentessük a masszánkat kisütés előtt legalább 20-30 percig.

Használj elég olajat

Egyes tésztákban van elég olaj, ami kisül majd minden egyes palacsintából, így azok nem fognak leragadni a serpenyőben. Ezekhez ne adjunk további zsiradékot, mert nagyon fullasztóak, nehezek lesznek.

A kevés olajat tartalmazó palacsintáknál viszont a másik végletre, a leragadásra kell figyelnünk: ha nem kenjük be a serpenyőt mindegyik sütés közben, akkor biztos a kudarc.

Legyen elég forró a serpenyő

A leragadásban egy másik tényező is kulcsfontosságú: a serpenyő hőmérséklete. A kellően forró edényben rögtön elkezd sülni a tészta, gyorsabban elkészül. Ez azért is jó, mert nem kezdi el rögtön magába szívni az olajat. A hideg serpenyőben szétszakadnak és leragadnak a palacsinták.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek és trükkök mindenkinek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk