Így hozz ki a padlizsánból még többet idén nyáron

Nyár van, így sanszos, hogy amúgy is bevetjük majd a szezonális padlizsánt a konyhában – persze kérdés, hogyan tesszük majd ezt. A megszokott, talán kissé megkopott módokon, avagy nyitunk új megoldások, új receptek felé is? Legyen inkább az utóbbi!

Valamilyen okból kifolyólag – talán furcsa kinézete, felépítése, belseje, állaga miatt – a padlizsán arra készteti a házi szakácsot, hogy ismételten újragondolja a zöldséggel ápolt viszonyát. Már ha csak kezünkbe fogjuk, megcsaphat minket az ihlet incselkedő szele: hogy na, kezdjünk valami olyat a padlizsánnal, ami még precedens nélküli. Tegyünk így idén nyáron, merítsünk az alábbi ötletek kreatív energiáiból!

Így hozz ki a padlizsánból még többet idén nyáron

Égesd oda

Kezdjünk kicsiben: nem lesz olyan idegen ötlet, sőt, már valószínűleg alkalmaztuk is korábban… csak épp véletlenül. A padlizsán külseje hajlamos az odakapásra – főleg, ha egészben sütjük a zöldséget, könnyedén megkormosodhat az amúgy is feketébe hajló héj.

Ezt azonban ne kudarcként fogjuk fel, hanem egy kiváló lehetőségként: ugyanis ilyenkor nemcsak a héj pörkölődik meg, hanem egy kicsit a zöldség húsa is.

Sőt, át is vesz valamennyit a kellemesen füstös ízből, amit egyes helyzetekben szépen kihasználhatunk. Mindezt anélkül, hogy ténylegesen kormos zöldséget kéne ennünk: a héj ugyanis könnyedén eltávolítható, utána csak a színtiszta, füstös aromájú padlizsánbelső marad.

Padlizsánkrémes tészta

Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban nagyon jól működnek, kiváló ízélményt nyújtanak. Mégis, ha – véletlenül vagy valamilyen ördögi terv keretében – összeeresztjük őket, ...

Padlizsánkrémesíts mindent

Mindegy, hogy füstös vagy sem, ezt a pépes zöldséget (vagy a belőle készített krémet) felhasználhatjuk megannyi receptben – még olyanokban is, amelyekre elsőre nem gondolnánk. Tegyük a sült padlizsánt fűszeres-keleties egytálételekbe, gabonás köretekbe vagy rakottasok rétegei közé.

Turmixoljuk akár krémlevesbe (paradicsommal, paprikával kiválóan együttműködik) vagy használjuk salátában (majonézesen, ecetesen, nem számít), mindenhol megállja a helyét.

Használd tésztaalapként

Ugyanezt a sült zöldséget tésztává is alakíthatjuk: a gnocchi alapreceptjét kell csupán kölcsön vennünk a kulináris kalandhoz. A főtt krumpli helyét veszi át a puhára, krémesre sült padlizsán – annyi liszttel kell összegyúrnunk, hogy ruganyos, formázható gombócot kapjunk.

Az ebből formázott kis gnocchik sós vízben kifőzve, paradicsomos, de akár tejszínes szószban is a tányérokra kerülhetnek.

Kóstold meg édesen

A padlizsán olyannyira furcsa zöldség (igazából gyümölcs), hogy még édes ízekkel is párosíthatjuk. Tegyük például paradicsomos-fetás, édeskésre ízesített baklavába, vagy főzzünk belőle szirupos lekvárt, chutneyt. Ezek kiváló húskísérők lehetnek, de landolhatnak sajttálakon, felvágottak mellett is.

Padlizsános-fetás baklava

Eredetileg pirított, tört magvakkal készül a világ valószínűleg legédesebb sütije a baklava, melynek most egy merőben más, fetás-padlizsános, nagyon egzotikus ízvilágú verzióját ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári tipp, trükk és ötlet:

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!