Így használd a cukkinit sokkal izgalmasabban idén nyáron

A cukkini nyáron gyakran bekerül a kamránkba, onnan pedig az ételeinkbe – ez a szezonális (ezért ilyenkor olcsóbb), sokszínű zöldség szinte tényleg mindenre képes: nézzük most a kevésbé ismert, elhanyagolt felhasználási módjait.

Nyáron cukkinis ételeket főzni szinte kötelező: ebben az időszakban, júniustól augusztusig kilószám vehetjük a zsenge, mélyzöld (vagy éppen sárga) „kígyókat”, amelyek ugyan egész évben kaphatóak, mégis ilyenkor, a főszezonjukban mutatják legszebb, legízletesebb arcukat. Használjuk ki ezt a lehetőséget, és lépjünk szintet a cukkinis ételek világában – készítsünk a zöldségből olyan fogásokat, amelyek túlhaladnak a szerény „lepény-vagy-főzelék” vonalon.

Így használd a cukkinit sokkal izgalmasabban idén nyáron

Savanyítsd meg

Kezdjük egy borzasztóan egyszerű módszerrel, mégpedig a savanyítással. A nyár amúgy is a friss, fanyar ízek időszaka, így bármilyen savanyított vagy kovászos zöldség kiválóan megfér benne.

Kovászolni ugyanúgy tudjuk majd, mint az uborkát, annyi különbséggel, hogy a cukkini gyorsabban megpuhul, így kevesebb időt igényel az üvegben.

Ha pedig inkább az ecetes savanyítást választanánk, készítsünk fűszeres felöntőlevet azonos mennyiségű ecetből és vízből, adjunk hozzá egy kevés sót, borsot és cukrot, majd még forrón öntsük vele nyakon a felszeletelt/darabolt/csíkokra vágott zöldségre. Mindkét savanyút tároljuk hűtőben, és használjuk bátran húsok mellé, szendvicsekben, salátákban.

Égesd oda

Persze a felhívás nem minden ételre vonatkozik, inkább magára az alapanyagra – ugyanis a cukkini is azon zöldségek közé tartozik, amelyeknek jól áll egy enyhe odakapás, egy részleges megpörkölés.

Amikor pároljuk vagy sütőben (esetleg grillen) sütjük, engedjük, hogy kissé jobban megpiruljon, sőt, akár egy kevés kormos rész is kialakuljon rajta. Ezt akkor érhetjük el, ha magas lángon/hőfokon, viszonylag kevés zsiradék és nedvesség jelenléte mellett sütjük a cukkinit.

Süsd egyben

Gondoljunk a padlizsánkrémre, illetve annak alfájára, az egészben megsütött, kormos héjú, belül vajpuhán szétomló zöldségre, majd végezzünk el fejben egy gyors helycserét: kerüljön a padlizsán szerepébe a cukkini.

Igen, a cukkinit is ugyanúgy megsüthetjük egyben: mossuk, majd törölgessük meg, a felületét szurkáljuk meg villával vagy késsel, és tegyük egészben 200 fokos sütőbe. Akkor készült el, ha szemmel láthatóan összeesett, illetve, amikor egy beleszúrt kés nem találkozik szinte semmilyen ellenállással, hanem úgy fut bele a zöldség húsába, mint a majdnem szétolvadt vajba.

Ezt a tökéletesre párolódott (a héj benntartja a nedvesség nagy részét, ami párolgás közben megpuhítja a cukkini húsát) belsőt már csak ki kell kaparnunk a héjból, és kedvünk szerint használnunk. Lehet belőle krémleves, tésztaszósz, mártogatós vagy szendvicskrém is. Enyhén füstös ízét egészítsük ki fokhagymával, sok borssal és leheletnyi citromlével, gazdagítsuk karakteres olívaolajjal.

Cukkini saláta

Hidegen tényleg sokkal jobb. Melegen megkóstoltam, és azt állapítottam meg, hogy ronda is, meg íztelen is. Szerencsére azért hűtőbe tettem. Másnapra a rondaság maradt, de az ízek ...

Liguriai cukkinikrémleves

Liguria Olaszország legkisebb régiója, északon található.Olívaolajáról is híres. Székhelye Genova, ami biztosan sokunknak ismerősen cseng, méltán híres gasztronómiáját tekintve. Ez ...

Cukkinivajas spagetti

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő ...

Próbáld ki édesen

A cukkini nem idegen, és nem is újonc az édességek világában – hiszen már eddig is megannyi süteménybe reszeltük a zöldséget, ezáltal szaftossá téve őket. Azonban a felhívás nem is az édességekre vonatkozik, hanem magára az édes ízre: ezt kell bemutatnunk a cukkininak.

Készítsünk például cukkinilekvárt, amelynek édes-savanyú aromája kiegészítheti a legfüstösebb, legtüzesebb grillhúsokat/sajtokat. De nem is kell ilyen nagy feladatokba bonyolódnunk, elég, ha a sült cukkinit ellátjuk egy evőkanál mézzel, majd kellemesen hagyjuk, hadd karamellizálódjon.

Fahéjas lime-os cukkinilekvár

A cukkiniben az a jó, hogy bármivé képes átalakulni. Jelen esetben lekvárrá. (A 25 dkg cukorral szerintem nagyon édes lett, legközelebb csak 20-at raknék bele...) 2 kis üveg lett.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több isteni, nyári receptötlet, amit ne hagyj ki:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...