4 izgalmasabb fokhagymahasználati mód, amit próbálj ki

Fokhagymát szinte minden (sós) ételünkbe teszünk – ez az aromás zöldség hétről-hétre felhasználásra kerül a konyhánkban. Már csak az a kérdés, hogyan: vajon elég izgalmasan dolgozunk vele?

Amikor fokhagymát aprítunk egy ételbe, elég egyszerű, érthető okokból tesszük azt: nevesen, fokhagymaízt szeretnénk adni neki. De tudjuk, hogy ezt nem csak egyféle módon érhetjük el? A gerezdek aromájának egy teljes spektruma vár ránk, hogy kihasználjuk: nézzük most az alábbi pár bekezdés segítségével, milyen módokon használhatjuk a fokhagymát izgalmasabban a konyhában!

Konfitáld

A konfitálás során egy hús vagy zöldség alacsony hőfokon, sok-sok, végtelen mennyiségű zsírban fő „szájban szétomlós” puhaságúra. Az ízek elmélyülnek, az olajba tett fűszerek aromája keresztül-kasul járja a konfitált élelmiszert – szóval kész őrület, mi mindent elérhetünk ezzel az egyszerű (alig igényel munkát tőlünk) konyhai technikával.

4 izgalmasabb fokhagymahasználati mód, amit próbálj ki

Vessük alá a fokhagymát is egy alapos konfitálásnak: tegyünk vagy 2-3 fejnyi megpucolt gerezdet egy kis sütőtálba, majd öntsük nyakon olívaolajjal.

Tegyünk mellé fűszereket (a rozmaring például csodásan áll neki), és ne felejtsük el sózni-borsozni sem. Majd fedjük le a tálat alufóliával (vagy a fedőjével, ha van), és süssük 110 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 2 óráig. Akkor kész a konfit, ha a gerezdek vajpuhák és aranybarnás árnyalatban pompáznak.

Tároljuk a konfitált fokhagymát egy üvegben, a hűtőben úgy, hogy a gerezdeket teljesen ellepje az olaj. Használjuk bármilyen receptben a friss fokhagyma helyett: sokkal mélyebb, karakteresebb eredményt érhetünk el vele. Arra figyeljünk egyedül, hogy nem kell annyira hőkezelni – ha nagyon megpirítanánk, odaégne, és keserű ízt kapna.

Fokhagymás-vajas zsemle

A legtöbb ember imádja a garlic bread nevezetű ételt, ez pedig annak egy továbbfejlesztett verziója. Még egy kis sajtkrémet is elrejtettünk benne.

Pirítsd chipsszé

A konfitálás szinte ellenpólusa a hirtelen pirítás, amivel ropogós, aranyszínű chipseket kaphatunk. Szeleteljük fel a fokhagymát közepesen vékonyra, majd dobjuk forró olajba, és süssük nagyjából 1-2 percig. Ne hagyjuk magukra a szeleteket, tartsuk figyelemmel a pirulást, mert nagyon könnyen odakapnak!

Ha elkészültek, szedjük őket papírtörlőre, és hagyjuk lecsöpögni a chipseket. Sózzuk, és használjuk kedvünk szerint. Leginkább utólagos ízesítésre alkalmas: szórjunk meg vele bármilyen főételt, sült húst, tésztát, szendvicset, salátát, köretet.

Süsd meg egészben

A konfitáláshoz hasonló eredményt érhetünk el, csak sokkal gyorsabban, ha egészben sütjük meg a fokhagymát. Szedjük le a zöldség külső néhány rétegét, de vigyázzunk arra, hogy a fej egyben maradjon. Majd csorgassunk rá kevés olajat és csomagoljuk alufóliába. Süssük 200 fokon nagyjából 20-25 percig.

Egészben sült fokhagymák / Fotó: Gerzsenyi Flóra

Láthatjuk majd a sütés után, hogy a fokhagymagerezdek ugyanúgy megpuhultak a fólián belül, mintha konfitáltuk volna őket. Nyomjuk ki a sült hagymát a héjból, majd használjuk krémekben, raguk és levesek alapjában, sült húsok pácában, salátaöntetekben.

Savanyítsd

A fenti módszerek mind nagyrészt ugyanabba az irányba viszik el a fokhagymát, csupán különböző utakon. Ha azonban valami egészen különlegesre vágyunk, tegyünk egy 180 fokos fordulatot, és savanyítsuk meg a gerezdeket.

Savanyított fokhagyma

Ehhez pakoljunk tele egy steril befőttesüveget megpucolt fokhagymagerezdekkel (és a nekünk szimpatikus fűszerekkel), majd forraljunk fel annyi ecetet, amennyi pont ellepi a zöldséget.

Sózzuk meg az ecetet alaposan, és még melegen öntsük bele az üvegbe. Ha kihűlt, a savanyúságot helyezzük hűtőbe és érleljük legalább 3 hétig, hogy az íz teljesen átjárja a gerezdeket. Használjuk salátákban, szendvicskrémekben, mártogatósokban. Főzni annyira nem érdemes vele, mert akkor csökken fanyarsága, esetleg levesekbe dobálhatjuk egészben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több segítség az izgalmasabb főzéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...