Pácolni nem csak húst lehet – mutatjuk, mit marinálhatsz még

Pácolással sok mindent hozzáadhatunk egy ételhez, ez a konyhai technika mégis sokszor kizárólag a húsoknak van félretéve. Pedig majdnem bármit marinálhatunk a konyhában, jöjjenek most a legjobb ötletek!

A pácolás egy olyan konyhai módszer, amelynek során valamilyen alapanyagot egy marinádban, vagyis ízes folyadékban áztatunk, hosszabb vagy rövidebb ideig. A legismertebb verziója ennek a húsok pácolása, ami általában egy zsíros (olaj) és savas (ecet, citromlé, tejtermék) közegben történik, megannyi fűszerrel együtt. A pácolás nagyban hozzájárul az ételek ízéhez és állagához, ezért vétek lenne csak a sült húsokra korlátozni a bevetését.

Pácolni nem csak húst lehet – mutatjuk, mit marinálhatsz még / Fotó: Hering András

Zöldség

A húsokhoz hasonlóan sütünk sokszor zöldségeket is, sőt, gyakran együtt kerülnek a tepsire, serpenyőbe vagy a grillrácsra. Ugyanolyan jól fűszerezhetőek (és ugyanannyira szükségük is van rá), akár nyersen, de már megsütve is.

A nyers zöldségek közül azokat tudjuk majd marinálni, amelyek képesek valamennyire ízeket magukba szívni.

Tehát elsősorban a puhább húsú, lazább szerkezetű zöldségeket pácolhatjuk. Ilyen például a cukkini, padlizsán, gomba. Mielőtt megsütnénk őket, érdemes adni nekik nagyjából 1 órát egy olajos, alaposan megfűszerezett pácban.

Persze akkor is marinálhatunk nyers zöldséget, ha nem akarjuk utána megsütni: ez tulajdonképpen a salátának egy kicsit továbbfejlesztett verziója, amelyben a hozzávalók hosszabb időt töltenek el az öntet társaságában. A paradicsomnak, paprikának, uborkának és salátának például nagyon jól áll ez.

A készre sült zöldségeknek is adhatunk pácot: így készíthetünk belőlük köretet, salátát vagy egyszerűen ízesebb sült zöldséges ételt. A készre sült darabokat keverjük el egy olajos-savanykás mártással, és hagyjuk állni nagyjából 30 percet.

Gyümölcs

A gyümölcsöket nem szoktuk olyan gyakran megsütni annak ellenére, hogy isteni desszerteket készíthetnénk így. Olyan desszerteket, amelyeknél bevethetjük a marinálás erejét is.

Egy gyümölcssalátához vagy más, nyers gyümölcsből készülő fogáshoz készíthetünk édes pácot: cukorból vagy mézből, valamilyen citrus levéből, esetleg fűszernövényekkel (menta, citromfű, bazsalikom, rozmaring) kiegészítve. Ebben hagyjuk állni a feldarabolt hozzávalókat 20-30 percig.

Ha megsütnénk a gyümölcsöt, akkor előtte nem annyira érdemes marinálni, inkább utólag: a még forró gyümölcsöt keverjük el az előző bekezdésben említett páccal. Annyi a különbség, hogy a gyümölcsökből kisült levet is felhasználhatjuk, mert abban rengeteg íz rejtőzik.

A sült, pácolt gyümölcsöt tehetjük fagylaltra vagy pohárkrémre, tekerhetjük palacsintába, de díszíthetünk vele tortát is.

Sült feta mézes eperrel

Tűzvészként tarolta le az internetet a TikTokról indult sült fetás tészta receptje, sokan megszállottjai lettek a krémes, paradicsomos, fűszeres ételnek. Nem csoda, hogy azóta is újabb ...

Sajt

A sajtok mellé rengeteg kiváló ízt párosíthatunk, és ezeket az ízeket egész komolyan házasíthatjuk a tejtermékkel, ha pácolásra adjuk a fejünket. Elsősorban friss sajtokat (mozzarella, kecskesajt, feta, gomolya, camembert) érdemes marinálni, mert ezek jobban fel tudják venni az aromákat, mint a kemény sajtok.

Olajos-fűszeres pácot készítsünk neki, savas elemet itt ne használjunk (maximum pár csepp citromlevet), friss zöldfűszereket viszont annál inkább. A sajtoknak nem kell sok idő, 15-20 perc alatt már sokkal ízesebbek lesznek. Tegyük őket salátába, szendvicsbe, hidegtálra.

Pácolt provence-i feta sajt

Tálalhatjuk előételként, esetleg egy könnyű nyári vacsorának, de sörkorcsolyának is kiváló. Sokféleképpen variálható a fűszerezése, így más-más ízvilágot érhetünk ...

Marinált sajtválogatás

Nyáresti borozásokhoz a legjobb kísérő! Hetekig elvan a hűtőben, elég csak előkapni, üvegestül 1-2 percig meleg víz alá tartani, meg egy kis kenyeret mellérakni, és mennyei vacsink ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Hering András


Még több izgalmas konyhai technika:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...