Ezeket a helyeket nem tisztítod meg, pedig hemzsegnek a baciktól

Te kellő körültekintéssel takarítasz? Tedd a szívedre a kezed: a következő helyek sem kerülik el a figyelmed?!

A hőtőszekrény fiókja

A Local Gardener 1500 fős mintán alapuló felmérése alapján mindössze 10 százalék azoknak az aránya, akik rendszeresen fertőtlenítik a hűtőszekrény fiókját, ami Jasmine Davenport-Murray élelmiszer-biztonsági szakértő szerint komoly problémát jelent. „Mindent, ami élelmiszerekkel érintkezik, meg kell tisztítani, és fertőtleníteni kell” – hangsúlyozta a szakember. A fiók esetében ez különösen fontos, mert gyakran itt gyűlnek össze a hűtő polcain lévő élelmiszerekből szivárgó anyagok, így akár húslével is szennyeződhet.

Ezeket a helyeket nem tisztítod meg rendesen, pedig hemzsegnek a baciktól

Tudtad?

Nagy veszélyt jelentenek a hosszú ideig nedvesen maradó felületek (pl. konyharuha), amelyen a nedvesség miatt a mikróbák szaporodni is képesek.

A mosógép

A mosógép dob része mindig csillog-villog, így azt is gondolhatnánk, hogy nem koszolódik. Ez óriási tévhit, ugyanis, ha nem tisztítjuk, egy idő után megtelepednek rajta a baktériumok.

Arról, hogy a mosógépet milyen gyakran kell fertőtleníteni, megoszlanak a vélemények: van, aki azt ajánlja, hogy havonta, míg mások szerint félévente is elegendő. A célra a bolti tisztítószerek mellett az ecet és a szódabikarbóna is alkalmas, de akármelyik megoldás mellett is döntünk, fontos, hogy megtisztítsuk a mosószer-adagolót, a tömítések környékét és minden más apró zugot, ahol a baktériumok megbújhatnak.

Az ablakok körüli felületek

A takarításnál nem szabad megfeledkezni az ablakkeretekről sem, hiszen hajlamosak a koszolódásra, illetve a penészedésre, ami fokozott veszélyt jelenthet az egészségre. Ezért is fontos, hogy tisztítószert alkalmazva rendszeresen áttöröljük az ablakok körüli felületeket.

Ne csak évente kétszer takarítsuk az ablakokat!

A mobiltelefon

A mobiltelefonok a legszennyezettebb tárgyak közé tartoznak, ami azért is problémás, mert sokan főzés közben is használják anélkül, hogy egyszer is megmosnák a kezüket, ez a gyakorlat pedig ételmérgezéshez vezethet. Te mikor fertőtlenítetted utoljára a telefonod?

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...