100 millió baktérium lehet a fogkeféden, ha rosszul tárolod

Igazi bacitenyészet lehet a fogkeféd, ha nem figyelsz legalább egy picit arra, hogyan tárolod. Otthon Tippünkben erre mutatunk megoldást.

Sokan nem is gondolnánk, hogy a szájüregben 100-200 különböző baktérium van, számuk pedig gyorsan fokozható a fogkefe helytelen tárolásával vagy a fogmosás gyakori kihagyásával.

Egy összegző elemzés szerint a fogkefén minden használat után jelentős mennyiségű baktérium halmozódhat fel, sőt, ha betegséget okozó mikrobák vannak a szádban, azok szintén a fogkefédre kerülnek, de hiába is akarnád, szinte lehetetlen maradéktalanul eltávolítani őket. És azt sem szabad elfelejteni, hogy egy fogkefe minél inkább elhasználódik, annál több kórokozó marad meg rajta.

100 millió baktérium lehet a fogkeféden, ha így tárolod

Az emberek közel 90%-a rosszul tárolja a fogkeféjét, amelynek következtében akár 100 millió baktérium telepedhet meg rajta.

Mi a leghatásosabb módszer? Mit tehetünk?

Szakértők szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy hagyjuk a fogkefét a szabad levegőn megszáradni. Fogmosás után először öblítsük el a fogkefét csapvízzel, és tároljuk egy nyitott tartóban, hogy függőlegesen állva megszáradhasson a levegőn. Ha a baktériumok kiszáradnak, nem tudnak elszaporodni.

Amennyiben viszont a fogkeféd egy zárt tartóba kerül, vagy kupakot teszel rá, azzal csak a baktériumok elszaporodását segíted elő. Egy kevés kórokozót ugyan távol tarthatsz vele, de sokkal kevesebbet, mint amennyi belül marad.

Kell fertőtleníteni a fogkefét?

Gyógyszertárakban, drogériákban is találhatsz olyan készítményeket, amelyek segítenek a fogkefe fertőtlenítésében.

Praktikus ötlet, ha szájvízből kicsit ráöntesz a fogkefe fejére, vagy szódabikarbónás vízbe áztatod. Fontos azonban, hogy a fertőtlenítés nem helyettesíti a fogkefe rendszeres cseréjét.

Mikor kell kidobni?

Fogkefét legalább 2-3 havonta érdemes cserélni. Ha a fogkefe sörtéi már láthatóan elkoptak, vagy fogászati beavatkozáson estél át, úgy érdemes azonnal lecserélni.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...