100 millió baktérium lehet a fogkeféden, ha rosszul tárolod

Igazi bacitenyészet lehet a fogkeféd, ha nem figyelsz legalább egy picit arra, hogyan tárolod. Otthon Tippünkben erre mutatunk megoldást.

Sokan nem is gondolnánk, hogy a szájüregben 100-200 különböző baktérium van, számuk pedig gyorsan fokozható a fogkefe helytelen tárolásával vagy a fogmosás gyakori kihagyásával.

Egy összegző elemzés szerint a fogkefén minden használat után jelentős mennyiségű baktérium halmozódhat fel, sőt, ha betegséget okozó mikrobák vannak a szádban, azok szintén a fogkefédre kerülnek, de hiába is akarnád, szinte lehetetlen maradéktalanul eltávolítani őket. És azt sem szabad elfelejteni, hogy egy fogkefe minél inkább elhasználódik, annál több kórokozó marad meg rajta.

100 millió baktérium lehet a fogkeféden, ha így tárolod

Az emberek közel 90%-a rosszul tárolja a fogkeféjét, amelynek következtében akár 100 millió baktérium telepedhet meg rajta.

Mi a leghatásosabb módszer? Mit tehetünk?

Szakértők szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy hagyjuk a fogkefét a szabad levegőn megszáradni. Fogmosás után először öblítsük el a fogkefét csapvízzel, és tároljuk egy nyitott tartóban, hogy függőlegesen állva megszáradhasson a levegőn. Ha a baktériumok kiszáradnak, nem tudnak elszaporodni.

Amennyiben viszont a fogkeféd egy zárt tartóba kerül, vagy kupakot teszel rá, azzal csak a baktériumok elszaporodását segíted elő. Egy kevés kórokozót ugyan távol tarthatsz vele, de sokkal kevesebbet, mint amennyi belül marad.

Kell fertőtleníteni a fogkefét?

Gyógyszertárakban, drogériákban is találhatsz olyan készítményeket, amelyek segítenek a fogkefe fertőtlenítésében.

Praktikus ötlet, ha szájvízből kicsit ráöntesz a fogkefe fejére, vagy szódabikarbónás vízbe áztatod. Fontos azonban, hogy a fertőtlenítés nem helyettesíti a fogkefe rendszeres cseréjét.

Mikor kell kidobni?

Fogkefét legalább 2-3 havonta érdemes cserélni. Ha a fogkefe sörtéi már láthatóan elkoptak, vagy fogászati beavatkozáson estél át, úgy érdemes azonnal lecserélni.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...