Amikor a sütőben készítünk valamilyen ételt, általában csak a hőfokra és az időre figyelünk, pedig igen sokat számít az is, hogy a sütőn belül hová kerül a tepsi vagy a jénai. A sütő egyes pontjain ugyanis más és más hőmérséklet uralkodik, azaz teljesen különböző hő érheti az ételünket a legalsó és a legfelső szinten. A felső rács kiválóan alkalmas a barnításhoz, a középső az egyenletes sütéshez, az alsó pedig intenzív meleget biztosít. Ha megértjük, hogy az egyes pozíciók mely fogások számára ideálisak, akkor az ételeink mindig tökéletesek ízzel és textúrával röppennek majd ki a sütőnkből.
Kétségtelen, hogy némelyik recept meghatározza, hogy melyik sütőrácsot kell használnunk, de általában nem adnak erre vonatkozó utasításokat. Éppen ezért érdemes néhány általános szabályt követnünk.
Miért számít az elhelyezés?
A sütőrács elhelyezése kulcsfontosságú: ez határozza meg, hogy a hő hogyan oszlik el az ételünk körül. A legtöbb sütőben egy fűtőelem található alul, de ma már egyre több típusban van ilyen a tetején is. Emellett általánossá vált a ventilátorok beépítése, amelyek lehetővé teszik a légkeverés módot.
Teljesen normális tehát, hogy a sütőn belül nem mindenhol egyenletes hőmérséklet – ha ezt nem vesszük figyelembe, az könnyen ahhoz vezethet, hogy az ételünk túlsül, vagy épp ellenkezőleg, nem sül meg megfelelően, esetleg megég, miközben belül nyers marad. Ez pedig mind az ízre, mind az állagra negatívan hat.
Általánosan fontos szem előtt tartani, hogy minél közelebb van a rács a hőforráshoz, annál gyorsabban és erősebben sül meg az étel, ami egyes ételeknél előnyös lehet, míg más fogások esetében inkább káros.
A legfelső rács
A sütő felső rácsa ideális olyan ételekhez, amelyek megkívánják, hogy a tetejük szépen megbarnuljon, ropogóssá váljon. Ilyenek például a rakott vagy a csőben sült ételek. De ugyanígy alkalmas arra is, hogy a grillezést imitáljuk: a húsok és a zöldségek ezen a szinten hirtelen sülnek majd meg az intenzív hőtől, egy kicsit úgy, mintha szabad tűzön, rácson készülnének. Szintén alkalmas lehet olyan ételekhez, amelyeket egy adag reszelt sajttal fejezünk be, hiszen így a sajt szépen megbarnulhat anélkül, hogy az alapot túlsütnénk.
A középső állás
A középső rácsot gyakran a sütő „édes pontjaként” emlegetik, ami nem véletlen. Ez kínálja a legegyenletesebb hőeloszlást, így ideális sütemények, muffinok és piték sütéséhez. De ugyanígy ez a rész alkalmas kenyérsütésre is: ezen a szinten biztosítjuk, hogy a cipó egyenletesen emelkedjen és készre süljön, miközben tökéletes külső kérget kap. Ez az állás továbbá megakadályozza, hogy az ételünk alja megégjen, miközben lehetővé teszi, hogy a teteje szépen megbarnuljon anélkül, hogy túl sötétté válna.
Az alsó szint
Egyértelműen ez a legalkalmasabb olyan étkekhez, amelyek alulról intenzív hőt igényelnek. Ilyen például a pizza, bizonyos kenyérfajták, de az olyan ételek is, amelyeknek ropogós alapra van szükségük. (Ez utóbbiak közé tartoznak például azok a piték, amelyek esetében fokozottan figyelni kell arra, hogy az aljuk nehogy átázzon a tölteléktől.) Az alsó rács jó választás lehet zöldségek és húsok sütéséhez is, mivel lehetővé teszi, hogy a magas hő gyorsan bezárja a leveket, és ropogós külső réteget hozzon létre.
Továbbo okos konyhai praktikákat leshetsz el: