Ezért ne használd „gyors lehűtésre” a mélyhűtőd

Vannak azok a helyzetek, amikor az embernek rohannia kell a főzéssel és annak folyamataival. Ilyenkor extrém megoldásokat is kénytelen bevetni, amelyek azonban nem mindig jelentik a legjobb választást. Az Otthon Tippből kiderül, miért nem a gyors út a legjobb út, ha ételek lehűtéséről, dermesztéséről van szó.

Ideális esetben, ha egy recept hűtőben történő dermesztést, pihentetést vagy megszilárdítást kér tőlünk, a folyamatnak lassan, kellő idő alatt kell végbemennie. Éppen ezért nem szerencsés, ha időszűkében az agresszívabb mélyhűtőt használjuk a munka elvégzésére. Persze, így is sikerülhet és persze, jóval gyorsabban, azonban vannak abszolút hátulütői is a mélyhűtő használatának ezekben az esetekben. Lássuk, mik azok!

Ezért ne használd „gyors lehűtésre” a mélyhűtőd

Egyenetlen hűtés

Csakúgy, mint a sütőnk, vagy akár a sima hűtőnk sem képes egyenletesen elosztani a hőt, a fagyasztóban is vannak hidegebb és még hidegebb pontok. Ehhez adjuk hozzá az extrém hőmérsékleteket és mit kapunk?

Egy vajas tésztát, melynek a külseje kőkeményre fagyott, míg a belseje puha, egy krémet, ami felül kásás, alul folyós ésatöbbi, ésatöbbi.

Míg a mélyhűtő tényleg elvégzi a dolgát abban, hogy gyorsan lehűti a meleg alapanyagokat, ételeket, sajnos cseppet sem egységesen teszi ezt, ami a későbbi munkafolyamatok során is okozhat majd galibákat.

Szerkezeti roncsolás

Sőt, ennél nagyobb károkat is okozhat a fagypont alatti hőmérséklet: nem minden élelmiszer bírja olyan jól a fagyasztást, mások utólag, a kiolvadás során szereznek komolyabb sérüléseket a szerkezetükben.

A tejtermékek például nehezen viselik a fagyot, csakúgy, mint a tojást tartalmazó krémek vagy a csokoládés mázak. És ez még csak a lista eleje… A mélyhűtőben történő gyors dermesztés a kikristályosodás, szemcsésedés, szétválás és egyéb állagbeli romlások melegágya hidegágya.

Túl jól végzett munka

Az is előfordulhat, hogy valamit túl hosszan bent felejtünk a fagyasztóban, ilyenkor pedig az eredeti problémánk teljesen ellentettjével állunk majd szembe, nevesen egy keményre fagyott tésztával, krémmel, amit újból hagyni kell majd felengedni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több cikk a hűtőhasználatról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...