Ezért ne használd „gyors lehűtésre” a mélyhűtőd

Vannak azok a helyzetek, amikor az embernek rohannia kell a főzéssel és annak folyamataival. Ilyenkor extrém megoldásokat is kénytelen bevetni, amelyek azonban nem mindig jelentik a legjobb választást. Az Otthon Tippből kiderül, miért nem a gyors út a legjobb út, ha ételek lehűtéséről, dermesztéséről van szó.

Ideális esetben, ha egy recept hűtőben történő dermesztést, pihentetést vagy megszilárdítást kér tőlünk, a folyamatnak lassan, kellő idő alatt kell végbemennie. Éppen ezért nem szerencsés, ha időszűkében az agresszívabb mélyhűtőt használjuk a munka elvégzésére. Persze, így is sikerülhet és persze, jóval gyorsabban, azonban vannak abszolút hátulütői is a mélyhűtő használatának ezekben az esetekben. Lássuk, mik azok!

Ezért ne használd „gyors lehűtésre” a mélyhűtőd

Egyenetlen hűtés

Csakúgy, mint a sütőnk, vagy akár a sima hűtőnk sem képes egyenletesen elosztani a hőt, a fagyasztóban is vannak hidegebb és még hidegebb pontok. Ehhez adjuk hozzá az extrém hőmérsékleteket és mit kapunk?

Egy vajas tésztát, melynek a külseje kőkeményre fagyott, míg a belseje puha, egy krémet, ami felül kásás, alul folyós ésatöbbi, ésatöbbi.

Míg a mélyhűtő tényleg elvégzi a dolgát abban, hogy gyorsan lehűti a meleg alapanyagokat, ételeket, sajnos cseppet sem egységesen teszi ezt, ami a későbbi munkafolyamatok során is okozhat majd galibákat.

Szerkezeti roncsolás

Sőt, ennél nagyobb károkat is okozhat a fagypont alatti hőmérséklet: nem minden élelmiszer bírja olyan jól a fagyasztást, mások utólag, a kiolvadás során szereznek komolyabb sérüléseket a szerkezetükben.

A tejtermékek például nehezen viselik a fagyot, csakúgy, mint a tojást tartalmazó krémek vagy a csokoládés mázak. És ez még csak a lista eleje… A mélyhűtőben történő gyors dermesztés a kikristályosodás, szemcsésedés, szétválás és egyéb állagbeli romlások melegágya hidegágya.

Túl jól végzett munka

Az is előfordulhat, hogy valamit túl hosszan bent felejtünk a fagyasztóban, ilyenkor pedig az eredeti problémánk teljesen ellentettjével állunk majd szembe, nevesen egy keményre fagyott tésztával, krémmel, amit újból hagyni kell majd felengedni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több cikk a hűtőhasználatról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...