Ezért ne dolgozz soha életlen késsel

A konyhai munkát több bosszúság is meg tudja nehezíteni, de ezek közül talán az egyik legnagyobb az életlen kés. Ugyanis ezzel nemcsak magunknak, de a főztünknek is árthatunk: az Otthon Tippből ki is derül, hogyan.

Életlen késsel dolgozni kicsit olyan, mintha valaki folyamatosan hátráltatna minket, miközben főzünk. Nehezebb lesz a szeletelés, a vágás, az aprítás, mellette ráadásul balesetveszélyes is a tompa eszköz. De pontosan milyen bajok születhetnek abból, ha életlen kés lapul a fiókban? A cikkből kiderül.

Ezért ne dolgozz soha életlen késsel

Hogyan tompul a kés?

A folyamatos használat során a kés éle egyrészt tompul, másrészt apró csorbák is eshetnek rajta, ha beütjük vagy leejtjük az eszközt. Az elhasználódás ellen nem nagyon tudunk mit tenni (az élezésen kívül persze), inkább arra figyeljünk, hogy minél kevesebb ütődés érje a kés pengéjét.

Az élezés sűrűsége mindig a használattól függ, ezért nincs aranyszabály arra, milyen rendszerességgel kell megfennünk a késeket. Hagyatkozzunk a tapasztalatainkra: ha nehezebb, pontatlanabb a vágás, valószínűleg elérkezett az idő.

A tompa kés roncsol

Természetesen a leginkább egyértelmű probléma, amit a tompa kés okoz, szeletelés és aprítás közben fog jelentkezni. A hagymát összenyomja, a paradicsomot trancsírozza, a zöldfűszereket tépi, egyszóval nem kapunk vele olyan konzisztens és pontos eredményt, mint amit elvárnánk.

Egy megbízhatatlan kés azt éreztetheti velünk, hogy valamit rosszul csinálunk, miközben csak a pengének kéne egy alapos élezést adnunk.

A tompa kés veszélyes

A minőségi romláson túl saját magunknak is sérülést okozhatunk egy tompa késsel. Megcsúszhat a penge egy alapanyagon, és teljesen abszurd módon, még úgy is megvághatjuk magunkat, hogy életlen a késünk. Sokan azt hiszik, hogy a borotvaélesre fent kés veszélyesebb, pedig éppen azért, mert azzal gyorsan és pontosan dolgozhatunk, jóval kisebb az esélye egy esetleges balesetnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tippeket is fogadd meg:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...