Alufóliába csomagolod a maradékot? Meggyőzünk, hogy ne tedd

Maradt egy kis étel? Automatikusan alufóliába csomagolod, majd rakod a hűtőbe? Mondjuk, miért rossz (és veszélyes) ez a berögződés! Otthon Tippünk következik.

Egyes baktériumfajok, mint például a Staphylococcus vagy a Bacillus cereus, toxinokat termelnek, amelyeket a magas főzési hőmérséklet sem pusztít el. Ha pedig egy meleg ételt több mint 2 órán keresztül szobahőmérsékleten hagysz, a baktériumok gyorsabban elszaporodhatnak benne.

Alufóliába csomagolod a maradékot? Meggyőzünk, hogy ne tedd!

Hasonló kockázatot hordoz az is, ha a maradékok lefedésére alumíniumfóliát használsz. Bármilyen szorosan is takarod le ugyanis az ételt, így nem tudod teljes mértékben légmentesen lezárni.

Ha jelen van a levegő, az lehetővé teszi a baktériumok tömeges elszaporodását

– figyelmeztet Lindsay Malone, a Cleveland Clinic dietetikusa.

Oké, de akkor mit tehetünk?

  • Az ételeket mindig alacsonyabb mélységű, légmentesen zárható tárolódobozokban vagy műanyag zacskókban tárold, hogy felgyorsítsd a hűtési folyamatot, és távol tartsd őket a baktériumoktól.
  • Ügyelj rá, hogy az elkészítésüktől számított 2 órán belül eltedd az ételeket a hűtőbe, mielőtt még a baktériumoknak esélyük lenne elszaporodni. Ez különösen fontos a hús- és tejtermékek esetében, melyek érzékenyebbek az ételmérgezést okozó mikrobákra.
  • Ha egy étel 2 óránál tovább marad elöl, ne vállalj vele felesleges kockázatot!

Jegyezd meg!

Vannak olyan ételek, amelyeket viszont vétek hűtőbe tenni, ugyanis a hideg inkább ront az állagukon. Sem a paradicsomot, sem az uborkát nem érdemes hűteni. Az egzotikus gyümölcsök sem szeretik a hűtést, de azokat a zöldségeket se tegyük be, amelyek még nem értek meg.

A kenyérrel is kerüljük a hűtőt, az ugyanis ott hamarabb romlik meg. Inkább tartsuk papírzacskóban, vagy tekerjük kenyeres ruhába.

A krumplinak és a hagymának a kamrában van a helye, azok sem igényelnek hűtést. A fehér lisztet is a kamrában kell tárolni, esetében az fontos, hogy légmentesen zárjuk le a dobozát. A fűszerek közül a pirospaprika érzékeny a fényre és a hőre. Így, ha szeretnénk megtartani a minőségét, érdemes fénytől védve a hűtőben tartani, de nem a leghidegebb részében.

„Ha túl sok a maradék, a legokosabb dolog, ha egy adagot elraksz a hűtőbe, a többit pedig légmentesen zárható edényekben lefagyasztod” – tanácsolta a dietetikus. Erre a célra érdemes újrafelhasználható, üvegből, élelmiszer minőségű szilikonból vagy BPA-mentes műanyagból készült tárolóedényeket használni.

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi


Még több meglepő trükk és tipp:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...