Ötletek padlizsánhoz

Nagyon olcsón kapható mostanra a padlizsán, ihletet adunk, miket készíts belőle - ne csak padlizsánkrémet!

Már minden zöldségespulton ott hevernek a sötétlila padlizsánhengerek és elképesztően olcsó áron kínálják magukat megvételre: az augusztus-szeptember igazi szezonja a tojásgyümölcsnek. Nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, csökkenti a koleszterinszintet, javítja az emésztést, fenolsavai védenek a szabad gyökök ellen, valamint rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Energiatartalma rendkívül alacsony, tíz dekában 25 kalória akad, így fogyókúrázóknak is nyugodtan ajánlható.

Muszaka 2.

Ilyenkor nyár vége felé már erősen vágyódom Görögországba. Mivel idén sem fogunk tudni eljutni oda, mindenféle pótdolgokkal próbálom felidézni a hangulatot... A muszaka egyike az ...

Mediterrán rakott zöldség

A grillezésnél szerzett tapasztalatokból alkottam, hogy ti. a sült padlizsán és a sült cukkíni hagymával és paradicsommal, és persze sajttal  van - énszerintem - a legnagyobb ...

Nem az a kérdés, hogy mi mindent állíthatunk elő belőle, inkább mi az, amit még nem. Jó, fagyiként például még nem próbáltuk, de töltve, főzve, sütve, pürésítve egészen biztosan. Ez utóbbi padlizsánkrém formájában manifesztálódott, erről már mi is írtunk, semmi ördöngösség nincs benne, mégis az egyik legkedvencebb vacsoránk nyáron, pirítósra kenve, sok zöldséggel.

A padlizsánt megtölteni ugyanazt a metódust takarja nagyjából, mint a cukkini esetében: általában darált hússal történik vagy kizárólag zöldségekkel, besamellel, netán tejföllel, de mindenféle egyedi ötlet bevethető, házilag főzött, sűrű paradicsomszósz is jöhet.

Serpenyős csirkés gyros

Az eredeti recept szerint sertéshúsból kell keszíteni, de nálunk inkább a pulyka-, vagy csirkehús élvez előnyt:).

A sült padlizsán persze szabad tűzön lesz a legfinomabb, kissé füstös ízt adva az ételnek. Ha karikára vágjuk, akkor serpenyőben, fűszerekkel is nagyon finom lesz, az olívaolaj különösen jót tesz a padlizsánnal. A keleti fűszerekre ugyanez igaz, nagyon jól illeszthetők a lila gyümölcs viszonylag semleges ízéhez, úgyhogy bevethető a római kömény, fahéj, koriander is bátran.

Padlizsános quiche

A "quiche-project" második számú versenyzője ez a padlizsános pite. Kevesebb juhsajt került bele, mint a póréhagymás változatba, ezért sokkal könnyebb lett a végeredmény.

Másik javaslatunk a zakuszka, ami egy erdélyi, paprikával összesütött zöldségkrémet jelöl, s amit bátran el tudunk tenni dunsztolás után télire is. De a rakott padlizsánról sem érdemes elfeledkezni, a muszaka könnyen elkészíthető ebéd vagy vacsora bármikor.

Az Itt a szezon rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...