Ennyi ómega-3 kell naponta, hogy jó legyen a vérnyomásod

Már mindössze 3 grammnyi a megfelelő fajta ómega-3 zsírsavból segíthet egészséges szinten tartani a vérnyomást.

A megfelelő mennyiségű ómega-3 zsírsav fogyasztása rengeteg bizonyított egészségügyi előnnyel jár: csökkenti például a depresszió és a szorongás kockázatát, és elengedhetetlen a szív egészségéhez – csakhogy eddig nem sikerült konkrétan megállapítani, hogy mennyi ómega-3 zsírsav segíthet például a magas vérnyomás mérséklésében.

Ennyi ómega-3 kell naponta, hogy jó legyen a vérnyomásod

Kínai és kanadai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy van-e olyan ideális ómega-3-mennyiség, amelynek elfogyasztása a leginkább pozitív hatással van a vérnyomásra. A magasvérnyomás-betegség ugyanis népbetegség.

A hazai felnőtt lakosságban az előfordulás gyakorisága meghaladja a 35%-ot, és ez az arány az életkor előrehaladtával növekszik. Nemcsak a felnőtteknél, a fiataloknál is jelentkezhet azonban: hazai adatok szerint legalább minden negyedik elhízott gyermek esetén állhat fenn magasvérnyomás-betegség.

A kutatók a Journal of the American Heart Association szakfolyóiratban tették közzé az eredményeiket: a tanulmány szerint azok az emberek, akik 2-3 gramm kombinált DHA és EPA ómega-3 zsírsavat fogyasztanak, átlagosan 2 Hgmm-rel csökkentették mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás szintjét. A különbségek méginkább erősek voltak a már magas vérnyomásban szenvedők körében, a szisztolés vérnyomás ebben az esetben körülbelül 4½ Hgmm-rel csökkent a fent említett mennyiség elfogyasztásánál.

A metaanalízishez a kutatók 71 klinikai vizsgálatot tekintettek át, melyeket 1987 és 2020 között tettek közzé. Ez az összesítés egy közel 5000, 22 és 86 év közötti résztvevőből álló csoportot alkotott, akik étrendi és/vagy felírt ómega-3-kiegészítőket szedtek átlagosan 10 héten keresztül. Néhány alanynak volt magas vérnyomása is.

Az ómega-3 a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik. Mivel a szervezetünk nem tudja ezt előállítani, így más formában kell pótolnunk, amit elsősorban megfelelő táplálkozással tehetünk meg. Az ómega-3 zsírsavak közt vannak az állati eredetű élelmiszerekben megtalálhatóak, ezek a DHA és az EPA, illetve a növényi eredetűekben az ALA. Utóbbit először át kell alakítani ahhoz, hogy a szervezetünk fel tudja dolgozni, míg a DHA és az EPA esetén erre nincs szükség.

Az ajánlott mennyiség alapvetően 0,3-0,5 gramm EPA/DHA napi szinten, de a friss kutatás szerint érdemes lehet ezt növelni, főleg, ha az ember magas vérnyomásban szenved.

Forrásunk volt.


Tudj meg többet az ómega-3 zsírsavról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...