Utálod a halat? Nyugi, ezekkel is beviheted az omega-3 zsírsavat

Jót tesz az immunrendszernek, javítja a kedélyt, okosabbá tesz, mégis keveset fogyasztunk belőle. Most megmutatjuk, hogyan tudsz minél több omega-3 zsírsavat fogyasztani természetes formában akkor is, ha nem szereted a halat.

Az omega-3 zsírsavról sokan tudják, hogy mennyire egészéges, a fogyasztásával sokat tehetünk a szívünkért, az immunrendszerünkért, sőt még az agyunkért is. Ezek az esszenciális zsírsavak nemcsak a gyulladásos állapotokat csökkentik, de a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát is, és még a bőrnek is jót tesz az omega-3 zsírsav.

Ezen kívül azért nevezik az agy „vitaminjának” is mert antidepresszáns hatással is bírnak: a depresszióra kifejtett jótékony hatást a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiánya az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami depresszióhoz is vezethet.

A legújabb kutatási eredmények szerint azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen jut omega-3 zsírsavakhoz, a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességük javul, gyorsabban értik meg a feladatokat, és javulnak az iskolai eredményeik. A gyermekek számára, körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben.

Avokádós tonhalkrém

A reggeli a legfontosabb étkezés. Legyen energikus, finom, minőségi, lelket kisimító. Egy kényeztetési lehetőség is, hogy jó lendületet kapjon a napunk. Ha lehetőségünk van rá, ...

Az omega-3 hiánya pedig valós probléma lehet, főleg hazánkban: mivel ezek a zsírsavak nagy koncentrációban találhatók meg a tengeri halakban, a halfogyasztás pedig nem éppen népszerű Magyarországon, sokan pedig a folyami halakat részesítik előnyben, amelyek szintén rendkívül egészségesek, csak éppen az omega-3 hiányzik belőlük.

Na de mi van, ha nem szereted a tengeri halat?

Akkor sincs minden veszve, ha valaki tényleg nem szereti vagy eszi a halat, se folyami, se tengeri formában, egyrészt ma már étrendkiegészítő formájában is könnyen pótolhatjuk az omega-3-at, vannak olyan élelmiszerek – olajok, margarinkészítmények –, amelyeket dúsítanak vele, másrészt nemcsak a tengeri halakban és herkentyűkben fordul elő ez az esszenciális zsírsav, így könnyen készíthetünk olyan ételeket is, amikkel biztosíthatjuk a napi bevitelt, vagy annak egy részét.

Magok minden mennyiségben

A kutatók a heti legalább háromszori halfogyasztással látják biztosítottnak a megfelelő omega-3 bevitelét, ám aki nem akar vagy tud ilyen gyakran halat fogyasztani – ami lehet szardínia, pisztráng, lazac, makréla, busa, pisztráng, tonhal – az igyekezzen rendszeresen olajos magokat enni, a legjobb, ha ezeket salátába keverve fogyasztjuk.

Dió, mandula, pekándió – ezek mind olyan magok, amelyekben magas koncentrációban találhatók omega-3 zsírsavak és szerencsére a gyerekek többsége boldogan is fogyasztja ezeket.

Mandulás pesto

Az olasz konyha egyik csúcsa nálam: a pesto, bármilyen formában. Nem volt itthon fenyőmagom, úgyhogy egy hirtelen gondolattól vezérelve mandulából készítettem el, most életemben ...

Pekándiós-mandulás süti

Mindig bajban van az ember, mivel kínálja meg vacsora vendégeit, ameddig ténylegesen asztalhoz ülnek. Sőt, ha az iskolában arra kérik a kedves szülőket, hogy küldjenek be valamilyen, ...

Szőlős-diós-sajtos salátatál

Egy szuper izgalmas saláta szőlővel, dióval, almával, aszalt szilvával, sajttal és egy isteni balzsamos dresszinggel. Vacsora előételeként friss bagettel, vagy csak úgy magában is bárkit ...

Ne feledkezzünk meg az olajokról se

Ahogy az olajos magvakból készült hidegen sajtolt olajak is nagyon egészségesek ebből a szempontból is, van néhány másik olajféle is, amelynek hasznos a fogyasztása. Készítsük a salátákat például dió- vagy mandulaolajjal, használjuk ezeket köreteknél, kencékben – a fontos hogy hőkezelés nélkül kerüljenek az ételbe.

Könnyű tonhalsaláta Grétitől

Így tavasszal jó elgondolkodni azon, mi lesz, ha fürdőruhát kell húzzunk. A legcélravezetőbb egy saját magunk által kialakított diéta, mely sok-sok salátát tartalmaz.

A lenmagról rengeteg jó tulajdonsága mellett az is elmondható, hogy az olajfélék közül ennek a legmagasabb az omega-3-tartalma, így érdemes beiktatni az étrendbe – van, aki magában fogyasztja, de remekül működik salátákban, krémekben, zöldségek mellett.

Főzéshez, sütéshez pedig a napraforgó mellett használjunk rendszeresen repceolajat is, mert ennek is magas az omega-3-tartalma.

Koronázási csirke

Még jó 15 évvel ezelőtt a külföldi rokonoktól mindig jött haza egy csomag currysaláta, amit imádtam. A koronázási csirke végtelen egyszerű, és kenyérrel, salátával tortillába ...

A sötétzöld a nyerő

Egyes zöldségekben is – ha nem is olyan arányban, mint a fenti élelmiszerekben – is megtalálhatók ezek a fontos zsírsavak, így fogyasztásuk  már csak magas rost és további vitamintartalmuk mellett ezért is hasznos. Elsősorban a sötétzöld színű növényekben magas az omega-3 tartalma, ezek a következők: kelkáposzta, kelbimbó, petrezselyem, menta, spenót, vízitorma.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...