Kiderült, melyik sajt olvad a legjobban

Persze nem mondhatjuk, hogy „sajt nélkül nincs élet”, annyit azonban biztosan, hogy sajt nélkül sokkal szomorúbb az élet. Főleg igaz ez az olvadt sajtra: de vajon melyik a legnyúlósabban olvadó delikvens?

Találkozhattunk már azzal a helyzettel, hogy a pizzára, melegszendvicsre vagy tésztára reszelt sajtunk nem olvadt olyan selymesre, mint ahogy azt megszoktuk. Vajon mi történhetett? Talán nem volt elég meleg a sütő, vagy lejárt a sajt szavatossága, esetleg túl sokat használtunk belőle? Ezek közül egyik sincs kifejezetten hatással az olvadásra, ennek egyetlen befolyásoló tényezője a sajt fajtája.

Kiderült, melyik sajt olvad a legjobban

Miért ne cserélgessünk?

Ugyan elméletben minden lehetséges a sajtos ételek esetében: trappista helyett használhatnánk cheddart, gouda helyett edamit, és így tovább. De nem véletlen, hogy csak elméletről van szó.

Hiszen a különböző sajtok nemcsak ízben és küllemben térnek el egymástól, hanem abban is, hogyan viselkednek főzés vagy sütés közben. Vannak olyanok, amelyek szemcsések, „lisztes” állagúak lesznek olvasztás után, netán teljesen szétesnek.

A sajtok olvadási pontja

Ezért a viselkedésért elsősorban a sajtok olvadási pontja felel, azaz az a hőfok, amelyen a tejtermék fehérjeszerkezete megváltozik. Ugyanis minden sajt vízből és zsírból áll, amit ezek a fehérjeszálak tartanak össze.

Meleg hatására elenged a fehérjeszerkezet, magyarul a sajt megolvad. A különböző fajták esetében ez a hőfok így alakul:

  • lágy sajtok (pl. mozzarella): 55℃
  • félkemény sajtok (pl. cheddar): 65℃ (így ezek a legjobban olvadók)
  • kemény sajtok (pl. parmezán): 80℃

A friss sajtok (pl. kecskesajt, feta, ricotta) egyáltalán nem kedvelik a hőkezelést, elveszítik kellemes állagukat, néha az ízük is satnyul.

Minél fiatalabb, annál jobb

További különbséget fedezhetünk fel az egyes sajtkategóriákon belül is: egy fiatalabb, rövidebb érlelési idejű félkemény sajt például jobban olvad, mint egy idősebb. Tehát, amikor sajtot vásárolunk, döntsük el, hogy mit szeretnénk belőle főzni. Hosszan nyúló sajt = fiatal sajt.

A legsűrűbb sajtszószok

És milyen sajtért nyúljunk, ha sajtszószt vagy sajtos tésztát főzünk? Ez egy fokkal komplexebb kérdés, mivel nem csupán sajt kerül a szószba, hanem tejtermék és gyakran liszt is. A liszt segíti megőrizni a szósz sűrű állagát, azonban nem használhatjuk mindig.

Például egy tészta esetében nem mindig a legjobb megoldás a liszt, mert ettől kellemetlen állaga lehet a szósznak. Ilyenkor inkább használjuk fel a tésztafőzés egyik csodaalapanyagát, a főzővizet. Ebben keményítő van (ami a tésztából fő ki), ami ugyanúgy be tudja sűríteni a szószt, anélkül, hogy szemcséssé tenné. Maximális sajtos íz, tökéletes nyúlós állag, összességében a legfinomabb sajtos tészta.

Gyors cacio e pepe

Imádjuk ezt a cacio e pepe receptet, mert mindössze 4 összetevőt igényel! Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes hétköznapra, ebédre vagy munka után vacsorára. Ez ...

Négysajtos stangli

Ha igazán sajtos rudacskákkal szeretnéd meglepni a családot, akkor próbáld ki ezt a receptet! Ideje sem lesz kihűlni!

Sajtos-zöldfűszeres gofri

Brunchrajongók készüljetek, bitangjó, sósgofri-receptet hoztunk nektek! Nálunk talán kevésbé elterjedtek a sós gofrik, mint egy kontinenssel arrébb, pedig rendkívül sokféleképpen ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okosabban a konyhában, tippekkel, trükkökkel:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...