Ez a legolcsóbb egészséges étrend

Nem feltétlenül kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk, ha szeretnénk egészségesen étkezni és élni.

Vitathatatlan, hogy az elmúlt időszakban kiugróan megnőtt az élelmiszerek ára – ezt mindannyian észrevehettünk egy-egy bevásárlás alkalmával. Ettől függetlenül azonban mindenki szeretne egészségesen étkezni – de ez mit is jelent pontosan? És milyen táplálkozási módot érdemes követni, ha szeretnénk ezt pénztárcabarát módon megtenni?

Ez a legolcsóbb egészséges étrend

Mi számít egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek?

Ahhoz, hogy az étkezésünk egészséges legyen, az étrendünkben egyensúlyban kell lennie a különböző élelmiszereknek: a gyümölcsöknek, a zöldségeknek, a teljes kiőrlésű gabonáknak, valamint a fehérjéknek. Eközben korlátoznunk kell a kevésbé egészséges zsírok, a cukor és a só mennyiségét.

Mitől lehet drága egy étrend?

Alapvetően attól, hogy az étrend olyan összetevőkből áll, amelyek előállítása és forgalmazása többe kerül. A friss gyümölcsök és zöldségek – főleg, ha nincs szezonjuk –, a tojás, a hús és a tejtermékek általában többe kerülnek. Emellett az élelmiszerek minősége is szerepet játszik a kérdésben: a bio és fenntarthatóbb termékek előállítása általában többe kerül. Az élelmiszer-infláció során ezek az alapanyagok tovább drágultak.

Vannak azonban olyan termékek is, amelyek korábban is drágák voltak, és változatlanul magasak az áraik: a növényi alapú húsalternatívák például a mai napig nem tudtak olcsóbbá válni. Ennek oka lehet az alacsony kereslet miatt fenntartott kisüzemi termelés, valamint a magas innovációs és fejlesztési költségek is. A növényi fehérjék – amelyek jellemzően borsóból vagy szójából készülnek – izolálása szintén költséges folyamat. A piaci elemzők azonban ezekkel kapcsolatban a költségek csökkenésére számítanak.

Szintén magasabb árat kérhetnek az erősen forgalmazott élelmiszerekért és italokért, különösen a „divatos” termékekért. Ugyanígy viselkednek az új élelmiszerek is, mivel ezeknek magasabb a marketingköltségük, hogy növelni tudják a piaci részesedésüket.

Mi tesz olcsóvá egy étrendet?

Ugyanezek a tényezők – a szezonalitás, a termelés és forgalmazás, a csomagolás, a fejlesztés és marketing, valamint a népszerűség – olcsóbbá is tehetik az élelmiszereket.

Vannak tehát olyan módszerek, amelyekkel olcsóbbá tehetjük az étrendünket, csak egy kicsit oda kell figyelnünk.

Szezonalitás

Az egyik megoldás a szezonban történő vásárlás, ilyenkor friss termékeket szerezhetünk be a lehető legköltséghatékonyabb módon. Ha pedig valaminek épp nincs szezonja, akkor jó döntés körbenézni a fagyasztott termékek között. A kereskedelemben előállított, fagyasztott termékeket a betakarításkor lefagyasztják, így azoknak megmarad az eredeti tápértékük. Ezzel tehát jobban járunk, mint ha megveszünk egy olyan friss gyümölcsöt vagy zöldséget, aminek épp nincs szezonja.

Saját márkás termékek

Emellett tény, hogy a húsok, tejtermékek és más fehérjetartalmú élelmiszerek előállítása költséges, de mindig vásárolhatunk kevésbé népszerű, nem „trendinek számító” márkákat, amelyek olcsóbbak lehetnek – tipikusan ilyenek például a boltok sajátmárkás termékei. Ugyanígy válogathatunk okosan a típusok között is: például vannak olyan húsok, mint a marha-rekeszizom, ami hosszabb főzési időt igényel, de nem kevésbé ízletes vagy tápláló, mint a drágább hasaalja.

Melyik a legdrágább egészséges étrend?

Ha nem kellene odafigyelnünk a költségekre, kétségtelenül könnyű lenne mindig egészségesen táplálkozni. A friss, vadon fogott halak, a bio húsok, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint az extra szűz olívaolaj áll a mediterrán stílusú étrend középpontjában, ami híres pozitív egészségügyi hatásairól – ezek az élelmiszerek pedig híresek drágák. Így valószínűleg a mediterrán étrend lehet a legdrágább étkezési mód – ám tartsuk észben, hogy az egészséges táplálkozás nem feltétlenül kell, hogy magas költségekkel járjon.

Mi a legolcsóbb egészséges étrend?

A legolcsóbb egészséges étrend egyszerűen az, amit jól megtervezünk és átgondolunk. A nulláról való főzés és a hozzávalók megfelelő megválasztása az egészséges és olcsó táplálkozás középpontjában áll. Amivel viszont mindig pénzt takarítunk meg, azok a húsok és állati eredetű termékek, valamint a drágábban előállított növényi alapú élelmiszerek visszaszorítása.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

Gombagyros tejmentes tzatzikivel

Gombából készítettünk gyrost, és még mi is meglepődtünk, mennyire finom lett! A fűszerkeverék igazán autentikus ízt kölcsönöz a gombának, a shawarma-szerű sütés pedig a szuper ...

Éppen ezért a növényekre inkább koncentráló vagy akár a vegán étrend követése megfizethetőbb lehet: tanulmányok szerint akár harmadával is csökkentheti az élelmiszerköltségeket.

Ha ilyen étrendet követnénk, mindenképp válasszunk magas fehérjetartalmú növényi élelmiszereket, ilyen például a tempeh vagy a tofu. Ezeket kombináljuk teljes kiőrlésű gabonával, babbal és hüvelyesekkel. Az egészséges, kiegyensúlyozott vegán étrend sok tervezést igényel, hogy valóban egészségesen étkezhessünk, és minden tápanyagot megkapjon a szervezetünk.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...