Így kávézz Olaszországban, hogy ne nézzenek turistának

Akinek fontos a kávézás, a vele járó rituálé és életérzés, az különös figyelmet fordít erre a szertartásra utazásai alkalmával is. Kiváltképp, ha olyan tájékra kirándul, ahol nagy becsben tartják a kávét. Bécs, Törökország, Japán és Olaszország egésze szinte vallásként tekint a koffeindús reggeli italra. Vizsgáljuk meg közelebbről az utóbbit. Hogy kávézzunk az olasz csizma területén?

Az olasz kávékultúra olyannyira szívügye az országnak, hogy éppen 2022-ben felterjesztették az UNESCO világörökségei közé magát az eszpresszó gyors és hathatós fogyasztását. Egészen megdöbbentő adat, de a taljánoknál napi 30 millió presszókávé fogy, úgy, hogy az ország egész lakossága 60 millió körül jár. Tehát vagy minden második ember kávézik napi egyszer, vagy ami sokkal reálisabb: többek napi 4-5 pici csészét is felhörpintenek. Az olasz kávékultúra fontos és megingathatatlan, hovatovább a nemzeti identitás része: a dráguló, 1 euró helyett ma már inkább 1,5 felé járó feketék árai miatt szinte fellázadtak, szerintük a kávézás alapjog, sokan akár ingyen is adnák, olyannyira fontosnak tartják, mint az ivóvizet.

Edie Adams amerikai humorista, színésznő Velencében 1956-ban / Fotó: Martin Mills/Getty Images

Örökség, hagyomány, szimbólum

Az eszpresszó eleve olasz találmány, nagyon forró, éppen forráspont alatti víz (90-96 °C) találkozása a tömörített, finomra őrölt kávéval, mintegy 9 bar-os nyomással préselve. Nem lehet ezt a mondatot sem leírva, sem elolvasva pavlovi reflexek beindulása nélkül érzékelni, ugyanis a finomra őrölt kávé egyből bekapcsolja a receptorokat és érezzük is a mennyei illatot! 20-22 másodperces lecsurgás kell ahhoz, hogy a legtökéletesebb aromát kinyerhessük a kávéból, így jelenik meg a bársonyos, vékony hab, a crema is.

Maga a szó a „gyors, gyorsan, sebesen” olasz kifejezésre reagál és tényleg azt jelenti, hogy azon melegében, gyorsan kell fogyasztani, akár pultnál állva, munkába sietve, átsuhanva az újság címlapi cikkein.

Se több, se kevesebb, éppen ennyi kell hozzá. Jegyezzük meg, hogy náluk ez az alapértelmezett, ha „kávét” rendelünk, (un caffé), biztosan ezt kapjuk, nem lesz visszakérdezés.

Nem mindegy, hány óra van

Rómában, Torinóban, Firenzében, de bárhol az országban reggel, délben és koraeste is mehet a kávézás… sőt. Ha egy bőséges családi vagy baráti vacsora után kerül a vendég elé a hófehér, a kávéfőző gépen előre melegített csésze, az is teljesen normális, senki sem fog foglalkozni vele, hogy nehezen fog elaludni, este már bajos a nagy adag koffein. Szeretik, isszák, punk-tum!

Tejes verziókat általában 11 előtt fogyasztják, a cappuccinót például mindenképp. Úgy tartják, a tej már túl nehézkes lesz később, ezért egy vérbeli olasz 11:00 után már nem rendel például cappuccinót. A félig tejes-félig tejhabos, szinte desszertszámba menő kávévariációt csak a turisták rendelik az országban délután, egyből lebukunk, még akkor is, ha jól beszéljük a nyelvüket.

Beppe Grillo olasz humorista és Antonio Ricci TV-író 1979-ben / Fotó: Mondadori Portfolio/Getty Images

Sokak bosszantó, de megmosolyogtató történetében él a kép, hogy a csizma bármely városában éppen teljesen átszellemülten ülnek egy kávézóban és a világ császáraként, maguk előtt a Colosseummal vagy a Firenzei dómmal, lattét rendelnek… mire kapnak egy pohár tejet. Nem értik a lattét? Nem fogják, a nyelvükön az csupán tej, a caffe-latte jelenti a tejeskávét, és ezt is csak reggel és délelőtt fogyasztják, a tej nehézsége miatt.

Egyedül a caffé macchiatót vállalják be még délután is, mivel abba csak egy idézetnyi tej kerül, az pedig még a határértéket súrolja nehézség-ügyileg.

Hidegen-melegen

A caffe freddót forróság és lehangoltság ellen isszák, de egyáltalán nem egyenlő a jegeskávéval, ez is mellőzi a tejet, a fentebb említett okok miatt. A hideg kávéjuk lényegében egy cukorral és jégkockával rázott hűsítő, amit a kissé megolvadt jég, a kesernyés kávé és az édes cukor tesz feledhetetlenné. Ők persze nem elviteles műanyag pohárban isszák, hanem hosszú, long drinkes csőszerűben, gyakorta szívószállal.

Vicki Baum osztrák írónő a kávékészítést tanulja 1949-ben, Velencében / Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images

Tudod mi az a corretto? Korrekt kis ital, szó mi szó, valami, amit vacsora előtti étvágygerjesztőként fogyasztanak, mivel egy picuri alkohol kerül az eszpresszó mellé. Grappa, whisky, sambuca, ahogy tetszik. A keserű találkozik az erőteljessel, pont jó lesz egy tésztavacsora előtt!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Martin Mills/Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több utazós-világevős cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...