Olaszország két éven belül másodjára nyújt be kérelmet az UNESCO-hoz abban a reményben, hogy felvetessék az eszpresszó kávét a szellemi örökségek és kulturális szokások hivatalos listájára – írja a Dining Guide magazin.
A tavalyi évben két olaszországi „csoportosulás" is beadta a kérelmet, hogy legyen az olasz fekete a világörökség része: az egyik szervezet a Hagyományos Olasz Espresso Kávé Védelméért Konzorcium volt, a másik pedig maga Campania régió volt, akik szerint az eszpresszó kifejezetten a nápolyi kultúra szerves része, így ők ilyen formában szerették volna, hogy az UNESCO vegye fel a kávét a kulturális gyakorlatok és a szellemi örökségek listájára. Az UNESCO mindkét kérelmet elutasította akkor azzal a javaslattal, hogy a két oldal egyezzen meg egymással, és a következő évben egy kérelemként nyújtsák be kérvényüket.
A megegyezést követően múlt héten végül elfogadta a kérelmet az olasz Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Erdészeti Minisztérium, ha pedig az Olasz Nemzeti UNESCO-bizottság is hasonlóan jár el, akkor mehet is a kérelem a végső elfogadásra az UNESCO központjába.
Ahogy azt a Dining Guide is írja, a kávé már a reneszánsz idején is feltűnt Itáliában, az eszpresszó azonban egy olasz üzletembernek köszönhetően jött létre a 20. században. Luigi Bezzera szívesen kísérletezett a kávéval és jött rá arra, hogy a gőznyomásnak köszönhetően nemcsak gyorsabban lehet kávét készíteni, de az eljárás jobban kihozza az ízeket is.
Az autentikus nápolyi pizza készítése már 2017 óta a világörökség része, az olasz kávé pedig már a 16. olasz szellemi világörökség lehet, ami felkerül a listára.
Ezeket a cikkeket is olvasd el!