Harcba szálltak az olaszok az eredeti eszpresszó kávéért

Úgy tűnik, már semmi nem áll az olasz eszpresszó útjában ahhoz, hogy felkerüljön az UNESCO világörökségek listájára.

Olaszország két éven belül másodjára nyújt be kérelmet az UNESCO-hoz abban a reményben, hogy felvetessék az eszpresszó kávét a szellemi örökségek és kulturális szokások hivatalos listájára – írja a Dining Guide magazin.

Egy jó olasz kávénál nincsen jobb

A tavalyi évben két olaszországi „csoportosulás" is beadta a kérelmet, hogy legyen az olasz fekete a világörökség része: az egyik szervezet a Hagyományos Olasz Espresso Kávé Védelméért Konzorcium volt, a másik pedig maga Campania régió volt, akik szerint az eszpresszó kifejezetten a nápolyi kultúra szerves része, így ők ilyen formában szerették volna, hogy az UNESCO vegye fel a kávét a kulturális gyakorlatok és a szellemi örökségek listájára. Az UNESCO mindkét kérelmet elutasította akkor azzal a javaslattal, hogy a két oldal egyezzen meg egymással, és a következő évben egy kérelemként nyújtsák be kérvényüket.

A megegyezést követően múlt héten végül elfogadta a kérelmet az olasz Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Erdészeti Minisztérium, ha pedig az Olasz Nemzeti UNESCO-bizottság is hasonlóan jár el, akkor mehet is a kérelem a végső elfogadásra az UNESCO központjába.

Ahogy azt a Dining Guide is írja, a kávé már a reneszánsz idején is feltűnt Itáliában, az eszpresszó azonban egy olasz üzletembernek köszönhetően jött létre a 20. században. Luigi Bezzera szívesen kísérletezett a kávéval és jött rá arra, hogy a gőznyomásnak köszönhetően nemcsak gyorsabban lehet kávét készíteni, de az eljárás jobban kihozza az ízeket is.

Az autentikus nápolyi pizza készítése már 2017 óta a világörökség része, az olasz kávé pedig már a 16. olasz szellemi világörökség lehet, ami felkerül a listára.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...