Innen tudhatod, hogy túl forró olajban sütsz

Ha már rávesszük magunkat az olajban sütésre, akkor szeretjük azt helyesen csinálni, nem? Az egyik legnagyobb buktató a hőmérséklet szokott lenni, nézzük, hogyan tarthatjuk kordában!

Sok minden félrecsúszhat az olajban sütés közben, mondhatni nem a legstresszmentesebb konyhai folyamat ez. Ha nem elég meleg a zsiradékunk, az is sok galibát okoz, de ezen ugye könnyen javíthatunk (további melegítéssel). Azonban, miután túlhevítettük az olajat, a várakozáson kívül sok minden mást nem nagyon tudunk tenni. Azért, hogy ne égjen minden oda azonnal, tanuljuk meg felismerni, mikor forrósodott túl a zsiradékunk, hogy ezzel is könnyebb legyen az olajban sütés.

Innen tudhatod, hogy túl forró olajban sütsz

Füstöl

Nem véletlenül létezik a „füstpont” kifejezés az olajak esetében: ez jelenti azt a hőmérsékletet, amely után a zsiradék túlhevül, és elkezd égni. A név kötelez, ugyanis a túl forró olaj enyhe füstölésbe kezd.

Ne számítsunk hatalmas, szürke fellegekre, inkább egy illékony, halovány „gőzölgésre”, valamint intenzív, olajos szagra.

Rántott csirkecomb

Mondj egy húsételt, amit a gyerekek és a család többi tagja is ugyanolyan szívesen fogyaszt! Itt a legjobb példa, a roppanós bundába bújtatott csirke alsócomb, a bizonyos dobverők. Érdes ...

Sörbundás rántott gomba

Gondoltál már a rántott gombára sörös bundában? Ha még nem, akkor mindenképp ki kell próbálnod! Ne csak a húsoknál hagyj fel a szokásos zsemlemorzsás panírral, nyugodtan kísérletezz ...

Elsötétül

Észrevehettük már, hogy a használt olaj színe jóval sötétebb, mint a frissé. Ez ugyan nagyrészt a benne maradt apró részecskék miatt történik, de a túlhevítés is hozzájárulhat.

Amikor melegítjük a zsiradékot, akkor is elcsíphetjük ezt a színváltozást, főleg, ha világos színű fazekat használunk. Nem drasztikus sötétedésről van szó, de a túlhevített olaj határozottan mélyebb árnyalatú. Ilyenkor ne süssünk benne, várjunk egy keveset, amíg hűl.

Buborékol

Az olaj vad habzásba és bugyborékolásba kezd, amikor bármit elkezdünk benne sütni, de nem csak ilyenkor láthatunk apró „szemeket” benne. Mivel a fazekunk sosem teljesen makulátlan és tiszta, lesznek benne apró szemcsék vagy pár csepp víz, ami a túlhevült olajban buborékokat képez majd.

Persze, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, bármikor bevethetjük a jó öreg fakanalas trükköt: ha beledugjuk a nyelét, és túl agresszívan habzik, akkor már nagyon forró az olaj.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp, amit érdemes megfogadni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...