Ezért tegyél egy darab répát a fazékba, amikor bő olajban sütsz

Az olajban sütés egy kellemetlen, mégis sokszor szükséges konyhai folyamat, amivel meggyűlik a baja az embernek. Szerencsére vannak apró trükkök és tippek, amelyekkel könnyebbé lehet tenni, például a lenti ötlettel is.

Az olajban sütés elengedhetetlen megannyi kedvelt, ropogós külsejű ételünkhöz, így nyilván viszonylag nehéz megválni tőle a konyhában. Pedig néha úgy tűnik, mint ha csak a baj lenne vele: büdös, veszélyes, egészségtelen, sokat kell utána takarítani, és a fáradt zsiradék sem tűnik el magától. És végső soron tényleg nem lehet máshogy tökéletes rántott húst készíteni, csak az olajban sütés minden kényelmetlenségével. Persze apró dolgokat mégis tehetünk, hogy egy fokkal könnyebbé tegyük a dolgot: például megelőzhetjük, hogy az olaj olyan gyorsan égett és keserű legyen. És mégis hogyan? Mindjárt kiderül!

Ezért tegyél egy darab répát a fazékba, amikor bő olajban sütsz

Mitől lesz keserű az olaj?

Bármit is sütöttünk olajban, észrevehettük már korábban, hogy néhány kör után az olaj határozottan sötétebb színt vesz fel. Ezzel pedig általában együtt jár az a kellemetlen mellékhatás is, hogy az olaj keserű ízt ad át a benne sülő ételeknek.

Hiszen nemcsak a fánk, a rántott hús és a sült krumpli változik meg sütés közben, hanem a sütéshez használt „közeg”, vagyis az olaj is.

Bármennyire ügyesek is vagyunk, nem fogjuk tudni elkerülni, hogy apró darabkák váljanak le az ételek felületéről. Ez pedig azért rossz hír, mert ezek az apró darabkák bizony tovább sülnek – majd idővel meg is égnek – az egyre forróbb olajban. Ez pedig tulajdonképpen olyan, mint ha odaégettünk volna valamit a fazékban.

Olasz almafánk

Egy majdnem fánkrecept, az almás karika, más néven bundás alma. Ugye milyen furán hangzik, hogy egy sűrű palacsintatésztába forgatott alma a farsangi fánkok sorába léphet, de nézzetek ...

Ropogós-bundás banán

Elkészítettünk nektek egy egyszerű és aránylag gyors bundás banánt, amit a kínai büfékből már ismerhettek. Reggelire, uzsira vagy desszertnek is kiváló!

Hogyan előzhetjük meg?

Mivel a forró olaj sülés közben végig körbeveszi a benne úszkáló delikvenseket, sajnos valamennyit átad nekik a saját ízéből is. Ez persze akkor sem valami kellemes, ha csak tiszta olajról van szó (ezért próbálunk minél több olajat lecsöpögtetni az ételekről), akkor viszont kifejezetten kellemetlen, amikor már a kormos, keserű aroma ivódik bele egy-egy falatba.

Szerencsére könnyen elkerülhetjük ezt a keserű ízt, ha sütés közben megszabadulunk az apró, úszkáló darabkáktól, mielőtt megégnek. Ehhez pedig nem egy apró szita vagy valamilyen különleges eszköz kell, csupán egy darab répa.

Igen, pár darab, nagyjából 5 cm hosszú répa képes felvenni az olajban úszkáló szemcséket, és mint egy mágnes, magához vonni őket. Így elkerülhető a sütőzsiradék keserűvé válása.

Néhány tipp

A következő dolgokra érdemes figyelni:

  • a répát pucoljuk meg, úgy adjuk hozzá a fazék tartalmához
  • a sütni kívánt étellel együtt adjuk hozzá a répát
  • ha nagyon elhasználódik, cseréljük ki két sütés között a répát, különben megég majd, és ismét keserű lesz az olajunk
  • a répás trükk kifejezetten jól működik olyan ételeknél, amelyekről sok, apró szemcse lejöhet (panírozott, rántott ételek, lisztes tészták, stb.)

Klasszikus bundáskenyér

Az egyik legegyszerűbb és egyben legnagyobb "soulfood"-unk, a szívmelengető bundáskenyér. A nap bármely szakában képes jólesni egy bögre forró tea társaságában.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai trükkök és tippek minden mennyiségben:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...