Hányszor használható újra a sütőolaj, és hogyan?

A sütőolaj sok fejtörést okoz a konyhában, legalábbis azután, hogy már használtuk. Ilyenkor jön a nagy kérdés: kiönteni, vagy nem kiönteni? A lenti cikk pedig hozza a választ.

Sütőolajat rengeteg mindenhez használunk a rántott ételektől kezdve, a fánkon át, egészen a fasírtig, így talán érthető, hogy viszonylag sok kérdés merül fel a zsiradékot illetően. Például az, hogy pontosan meddig is kell hevíteni, vagy hová kell tenni, miután elhasználtuk, de az a kérdés is sokakat izgat, hogy fel lehet-e használni többször a használt sütőolajat. Ezt fogjuk most kideríteni, jöjjenek a válaszok!

Hányszor használható újra a sütőolaj, és hogyan?

Mi történik az olajjal sütés közben?

Az olaj viszonylag sokáig eláll, persze csak akkor, ha makulátlanul tisztán tartjuk. Mint a legtöbb élelmiszer esetében, a zsiradéknál is az apró szennyeződések, idegen anyagok okozhatják az olaj idő előtti megromlását.

És nyilván, amikor sütésre használjuk az olajat, ezek az apró szennyeződések igen nagy számban megjelennek.

Hiszen egy-két panírdarabka vagy csak az apró, láthatatlan lisztszemcsék is képesek megrövidíteni a sütőolaj életét. Éppen ezért, ha még egyszer fel szeretnénk használni a zsiradékot, akkor ezeket el kell távolítanunk.

Rántott halloumi

A rántott sajt gyakorlatilag nemzeti étel nálunk, éppen ezért érdemes más országok híres sajtjait is panírba öltöztetni és kisütni. Ezúttal mi Ciprus híres tejtermékét, a a ...

A használt sütőolaj ugyanis a legtöbb esetben újból használható, amennyiben:

  • helyesen tároljuk,
  • megtisztítjuk a szennyeződésektől,
  • nem használtuk el túlságosan.

Ez utóbbit úgy tudjuk megállapítani, hogy megvizsgáljuk az olajat: ha túl sötét színű, túl kesernyés illatú, akkor inkább ne használjuk többször.

Hogyan tároljuk a használt olajat?

Ahhoz, hogy később ismét haszna legyen az olajnak, előbb megfelelően el kell tennünk. A legjobb, ha valamilyen tiszta, légmentesen záró dobozt vagy üveget választunk. Ebbe tegyük az alaposan leszűrt, megtisztított zsiradékot. Ha nem maradnak benne darabkák, sokkal tovább bírja majd.

Érdemes felcímkézni az olajat: hogy pontosan mi is van az üvegben, és hogy mikor tettük el. Ez segít majd minket a későbbi tájékozódásban. A tárolót tartsuk hűvös, sötét helyen, akár a hűtőbe is betehetjük.

Mire figyeljünk az újrahasználás során?

Nincs pontos szám arra, hogy hányszor lehet újrahasználni az olajat, ezt mindig a saját belátásunk alapján kell eldöntenünk. Figyeljük a sütés után, mennyire használódott el a zsiradék, és eszerint váljunk meg tőle, vagy tegyük el későbbre.

Mindig ugyanolyan ételeket készítsünk a félretett olajban, ugyanis a zsiradék könnyen átveszi a szagokat. A halas olajban ne süssünk fánkot, és fordítva.

A sima, bunda nélküli ételek kevésbé használják el az olajat, mint a panírozott dolgok. A liszt kis szemcsékben benne maradhat az olajban azután is, hogy leszűrtük azt.

Érdekes módon a használt olajban gyorsabban megsülnek a dolgok, ugyanis a zsiradék veszít hidrofóbiájából, azaz kevésbé taszítja a vizet. Persze ez nem marad így örökké: pár használat után túlságosan is lecsökken a vízzel szembeni ellenállása, és a benne sütött ételek gyorsabban magukba szívják az olajat, mint hogy megsülnének.

A nagyon elhasznált, égett olaj káros lehet az egészségre, ezért mindig óvatosan járjunk el, ha újrahasználjuk a sütőzsiradékot. A fáradt olaj leadására már több pont is adott, azt soha ne öntsük a lefolyóba.

Sörbundás rántott gomba

Gondoltál már a rántott gombára sörös bundában? Ha még nem, akkor mindenképp ki kell próbálnod! Ne csak a húsoknál hagyj fel a szokásos zsemlemorzsás panírral, nyugodtan kísérletezz ...

Rántott csemegeuborka

Hát magyarok vagyunk, nem? Rántsunk ki mindent is, ugyebár! Mi már rendszeresen készítjük, szóval most nektek is elhoztuk ezt a receptet, higgyétek el, nagyon egyszerű és finom is, és ...

Forrásunk volt.


Konyhai megoldások, trükkök és technikák:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...