Hányszor használható újra a sütőolaj, és hogyan?

A sütőolaj sok fejtörést okoz a konyhában, legalábbis azután, hogy már használtuk. Ilyenkor jön a nagy kérdés: kiönteni, vagy nem kiönteni? A lenti cikk pedig hozza a választ.

Sütőolajat rengeteg mindenhez használunk a rántott ételektől kezdve, a fánkon át, egészen a fasírtig, így talán érthető, hogy viszonylag sok kérdés merül fel a zsiradékot illetően. Például az, hogy pontosan meddig is kell hevíteni, vagy hová kell tenni, miután elhasználtuk, de az a kérdés is sokakat izgat, hogy fel lehet-e használni többször a használt sütőolajat. Ezt fogjuk most kideríteni, jöjjenek a válaszok!

Hányszor használható újra a sütőolaj, és hogyan?

Mi történik az olajjal sütés közben?

Az olaj viszonylag sokáig eláll, persze csak akkor, ha makulátlanul tisztán tartjuk. Mint a legtöbb élelmiszer esetében, a zsiradéknál is az apró szennyeződések, idegen anyagok okozhatják az olaj idő előtti megromlását.

És nyilván, amikor sütésre használjuk az olajat, ezek az apró szennyeződések igen nagy számban megjelennek.

Hiszen egy-két panírdarabka vagy csak az apró, láthatatlan lisztszemcsék is képesek megrövidíteni a sütőolaj életét. Éppen ezért, ha még egyszer fel szeretnénk használni a zsiradékot, akkor ezeket el kell távolítanunk.

A használt sütőolaj ugyanis a legtöbb esetben újból használható, amennyiben:

  • helyesen tároljuk,
  • megtisztítjuk a szennyeződésektől,
  • nem használtuk el túlságosan.

Ez utóbbit úgy tudjuk megállapítani, hogy megvizsgáljuk az olajat: ha túl sötét színű, túl kesernyés illatú, akkor inkább ne használjuk többször.

Hogyan tároljuk a használt olajat?

Ahhoz, hogy később ismét haszna legyen az olajnak, előbb megfelelően el kell tennünk. A legjobb, ha valamilyen tiszta, légmentesen záró dobozt vagy üveget választunk. Ebbe tegyük az alaposan leszűrt, megtisztított zsiradékot. Ha nem maradnak benne darabkák, sokkal tovább bírja majd.

Érdemes felcímkézni az olajat: hogy pontosan mi is van az üvegben, és hogy mikor tettük el. Ez segít majd minket a későbbi tájékozódásban. A tárolót tartsuk hűvös, sötét helyen, akár a hűtőbe is betehetjük.

Mire figyeljünk az újrahasználás során?

Nincs pontos szám arra, hogy hányszor lehet újrahasználni az olajat, ezt mindig a saját belátásunk alapján kell eldöntenünk. Figyeljük a sütés után, mennyire használódott el a zsiradék, és eszerint váljunk meg tőle, vagy tegyük el későbbre.

Mindig ugyanolyan ételeket készítsünk a félretett olajban, ugyanis a zsiradék könnyen átveszi a szagokat. A halas olajban ne süssünk fánkot, és fordítva.

A sima, bunda nélküli ételek kevésbé használják el az olajat, mint a panírozott dolgok. A liszt kis szemcsékben benne maradhat az olajban azután is, hogy leszűrtük azt.

Érdekes módon a használt olajban gyorsabban megsülnek a dolgok, ugyanis a zsiradék veszít hidrofóbiájából, azaz kevésbé taszítja a vizet. Persze ez nem marad így örökké: pár használat után túlságosan is lecsökken a vízzel szembeni ellenállása, és a benne sütött ételek gyorsabban magukba szívják az olajat, mint hogy megsülnének.

A nagyon elhasznált, égett olaj káros lehet az egészségre, ezért mindig óvatosan járjunk el, ha újrahasználjuk a sütőzsiradékot. A fáradt olaj leadására már több pont is adott, azt soha ne öntsük a lefolyóba.

Forrásunk volt.


Konyhai megoldások, trükkök és technikák:

Címlapról ajánljuk

További cikkek