Olajhatározó – ezt kell tudni a repceolajról

Az olaj egyre drágább, ezért lehet, hogy hamarosan nem árt majd más alternatívákat keresni a jól megszokott napraforgóra. Ehhez pedig szükséges lesz majd néhány új fajtát is megismerni.

Olajból nagyon sokféle van a boltok polcain, bár nagyon valószínű, hogy eddig nagyrészt a napraforgót emeltük le a kosárba, amikor vásároltunk. Az étolaj árának egekbe szökésével azonban érdemes lesz megismerni a többi olajat is, hiszen ezekben is rengeteg potenciál rejtőzik, és ki tudja, ha elfogy az összes napraforgóolaj a boltokból, mással kell majd főznünk. Most koncentráljunk elsősorban a növényi- és a repceolajra.

Olajhatározó – ezt kell tudni a repceolajról

Mi az a növényi olaj?

Ez a kategória igazából nagyon széles, mert tulajdonképpen minden olyan olaj ide tartozik, amit gyümölcsök magjából vagy más részeiből sajtolnak ki. Így technikailag a repceolaj (amivel most összehasonlítjuk a növényi fajtát) is a kategória része.

Azonban a boltokban kapható növényi olajban általában nincsen repce, ez ugyanis különböző olajak keverékéből készül.

A repceolaj – csakúgy, mint a napraforgó – a leggyakrabban nem keveredik mással, „tisztán” kerül a boltokba. Ahogy azt pár bekezdéssel lejjebb látni fogjuk, ez az előnyére is válik a növényi olajokkal szemben.

Miért jobb a repceolaj?

A sárgán virágzó repcéből készült olaj az 1970-es évekig nem volt túl gyakori, ugyanis a növényben lévő erukasav miatt mérgezőnek számított. A 70-es években azonban tudósok találtak egy kevésbé toxikus repcefajt, amiből már biztonságos volt az olajkészítés.

Az így kapott repceolaj füstpontja magas, íze semleges, valamint omega-3 és omega-6 zsírsavakban is gazdag, de kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a növényi olajok.

Ezen tulajdonságai miatt sokan jobban szeretik mind a növényi-, mind a napraforgóolajnál, ráadásul szerencsére már egyre több helyen kapható, könnyen beszerezhető.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos dolog az olajról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek