Erre figyelj, ha ecetben/olajban eltett alapanyaggal főzöl

A tartósítás egyik kiváló módszere az olajban és ecetben eltevés – ezek a termékek meglepően hosszú szavatossággal rendelkeznek, egyedül akkor kell rájuk jobban figyelnünk, ha esetleg főzni szeretnénk velük.

A boltok polcain megannyi különböző élelmiszert találhatunk olajban vagy ecetben elrakva: zöldségektől kezdve halakon át egészen a sajtokig minden landolhat a tartósítóközegekben. De nemcsak a hosszabb szavatosság előnye ezeknek a termékeknek: az olaj, ecet lehetőséget nyújt plusz ízesítés hozzáadására is, sőt, már előre hőkezelt (sült, párolt) alapanyagokat is megvásárolhatunk ilyen formában. Persze nem csak előnyei vannak az olajban, ecetben eltett élelmiszereknek: az alább felsorolt tényezőkre például érdemes lehet odafigyelni főzés közben, különben beleszólhatnak a végeredménybe.

Erre figyelj, ha ecetben/olajban eltett alapanyaggal főzöl

Érdemes lehet átmosni

Főleg az ecetes lében eltett alapanyagokra lehet igaz, hogy főzés előtt érdemes kitennünk őket egy alaposabb öblítésnek: hiszen míg a tartósítás szempontjából kiváló közeg a savas lé, esetenként túl erőteljes mellékízzel járhat.

Ha nem szeretnénk továbbvinni az ételbe a túlságosan fanyar ízt, mossuk át az üveg/konzerv tartalmát, majd úgy használjuk.

A plusz sav azért lehet veszélyes, mert amellett, hogy nagyon elviszi egy irányba az ételek ízesítését, kicsapódhatnak tőle a tejtermékek, sőt, megzavarhatja különböző konyhai folyamatok kémiáját (pl. habarás, pácolás, öntetkészítés, stb.) is.

Spaghetti alla Puttanesca

A Pasta alla Puttanesca eredetére sokan kíváncsiak voltak, ezért számos forrást találhatunk a keletkezéséről. Az egyik kedvencünk egy bordélyházhoz köthető, miszerint az ott ...

Savanyúuborka-ragu

Románia igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították. A savanyúuborkás-ragu receptjét a román ...

Túl fűszeres lehet

Egyes olajos konzervek tartalmaznak plusz fűszerezést, ami ugyan elsősorban egy jó dolog, hiszen a hosszas tárolás során a zsiradékban ülő alapanyagok átveszik ezeket az aromákat. Persze olyankor baj ez, ha más fűszerezéssel szeretnénk dolgozni, mint amilyet a konzerv használ.

Ha tehetjük, főzés esetén keressük a natúr olajos/ecetes verziót ezekből a termékekből, hogy a plusz fűszerezés ne szóljon bele fogásunk ízprofiljába. Ráadásul itt a lemosással sem mennénk túl sokra, ugyanis a hosszas ideig zsiradékban tárolt élelmiszer alaposan átveszi a mellette lévő fűszerek aromáját.

Nem kell hozzá plusz zsiradék

Persze logikus, mégis hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla néha, hogy az ilyen olajban eltett alapanyagok kevesebb zsiradékot igényelnek. Például, ha salátába tesszük őket, a dresszingből vegyünk el valamennyit (esetleg használjuk közvetlenül a konzerv/üveg tartalmát), pirítás vagy párolás esetén is számoljunk a plusz felesleggel, ne lódítsuk meg annyira az olajosüveget.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tipp vár itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...