Erre figyelj, ha ecetben/olajban eltett alapanyaggal főzöl

A tartósítás egyik kiváló módszere az olajban és ecetben eltevés – ezek a termékek meglepően hosszú szavatossággal rendelkeznek, egyedül akkor kell rájuk jobban figyelnünk, ha esetleg főzni szeretnénk velük.

A boltok polcain megannyi különböző élelmiszert találhatunk olajban vagy ecetben elrakva: zöldségektől kezdve halakon át egészen a sajtokig minden landolhat a tartósítóközegekben. De nemcsak a hosszabb szavatosság előnye ezeknek a termékeknek: az olaj, ecet lehetőséget nyújt plusz ízesítés hozzáadására is, sőt, már előre hőkezelt (sült, párolt) alapanyagokat is megvásárolhatunk ilyen formában. Persze nem csak előnyei vannak az olajban, ecetben eltett élelmiszereknek: az alább felsorolt tényezőkre például érdemes lehet odafigyelni főzés közben, különben beleszólhatnak a végeredménybe.

Erre figyelj, ha ecetben/olajban eltett alapanyaggal főzöl

Érdemes lehet átmosni

Főleg az ecetes lében eltett alapanyagokra lehet igaz, hogy főzés előtt érdemes kitennünk őket egy alaposabb öblítésnek: hiszen míg a tartósítás szempontjából kiváló közeg a savas lé, esetenként túl erőteljes mellékízzel járhat.

Ha nem szeretnénk továbbvinni az ételbe a túlságosan fanyar ízt, mossuk át az üveg/konzerv tartalmát, majd úgy használjuk.

A plusz sav azért lehet veszélyes, mert amellett, hogy nagyon elviszi egy irányba az ételek ízesítését, kicsapódhatnak tőle a tejtermékek, sőt, megzavarhatja különböző konyhai folyamatok kémiáját (pl. habarás, pácolás, öntetkészítés, stb.) is.

Spaghetti alla Puttanesca

A Pasta alla Puttanesca eredetére sokan kíváncsiak voltak, ezért számos forrást találhatunk a keletkezéséről. Az egyik kedvencünk egy bordélyházhoz köthető, miszerint az ott ...

Savanyúuborka-ragu

Románia igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították. A savanyúuborkás-ragu receptjét a román ...

Túl fűszeres lehet

Egyes olajos konzervek tartalmaznak plusz fűszerezést, ami ugyan elsősorban egy jó dolog, hiszen a hosszas tárolás során a zsiradékban ülő alapanyagok átveszik ezeket az aromákat. Persze olyankor baj ez, ha más fűszerezéssel szeretnénk dolgozni, mint amilyet a konzerv használ.

Ha tehetjük, főzés esetén keressük a natúr olajos/ecetes verziót ezekből a termékekből, hogy a plusz fűszerezés ne szóljon bele fogásunk ízprofiljába. Ráadásul itt a lemosással sem mennénk túl sokra, ugyanis a hosszas ideig zsiradékban tárolt élelmiszer alaposan átveszi a mellette lévő fűszerek aromáját.

Nem kell hozzá plusz zsiradék

Persze logikus, mégis hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla néha, hogy az ilyen olajban eltett alapanyagok kevesebb zsiradékot igényelnek. Például, ha salátába tesszük őket, a dresszingből vegyünk el valamennyit (esetleg használjuk közvetlenül a konzerv/üveg tartalmát), pirítás vagy párolás esetén is számoljunk a plusz felesleggel, ne lódítsuk meg annyira az olajosüveget.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tipp vár itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...