Éveket adhat az életedhez ez az étkezési módszer

(Ismét) kiderült, hogy a nyugati étkezés nem éppen a legmegfelelőbb az emberi szervezet számára. Kétszer is gondold meg ezentúl, hogy viszel-e haza császárszalonnát a boltból!

A PLOS Medicine tudományos folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, amit eddig is sejteni lehetett: a tipikusan nyugati étrend nagyon egészségtelen, és törekedni kellene az optimális, vagyis a fenntartható, egészséges étrend betartására. A kutatásból kiderült, hogy ez akár 6-13 évvel is meghosszabbíthatja az ember várható élettartamát.

Éveket adhat az életedhez ez az étkezési módszer

A kutatók megvizsgálták a tipikus nyugati étrendet, ami nagyrészt vörös és feldolgozott húsokból, hozzáadott cukorból, cukros italokból és finomított szénhidrátokból áll. Nyilvánvalóan ez némileg túlzó, és nem minden nyugati ember él így, de ahogy a mediterrán diétának, ennek is egy életstílusból származik a neve. Ezután összehasonlították ezt a tipikus étrendet az „optimális” diétával, amely sokkal kevesebb vörös húsból és feldolgozott élelmiszerből áll, és jelentősen gazdagabb teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, diófélékben, halban, gyümölcsökben és zöldségekben.

A kutatók azt találták, hogy ha valaki 20 évesen áttér a tipikus nyugati étrendről az optimális étkezési módra, akkor várható élettartama 10-13 évet nőhet.

A legjobb eredmények akkor születtek, amikor az emberek viszonylag fiatalon álltak át a helyes táplálkozásra, de az idősebb generációknak sem késő a váltás. A tanulmány azt is megállapította, hogy ha egy személy 60 évesen váltana, akkor is potenciálisan 8-9 évvel hosszabbá válna a várható élettartama.

Forrásunk volt.


Még több az egészséges életmódról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...