Balul sült el: mit tegyünk, ha nyers maradt a sütemény

Kezdők, de akár tapasztalt, mindent tudó cukrászok is beleeshetnek a nyersen maradt sütemények csapdájába. Ha ilyesmi fordul elő a konyhánkban, ne essünk kétségbe, kövessük a lenti lépéseket, és mentsük meg a süteményünket.

Amikor órákat sürgünk-forgunk a konyhában, és végül mégis egy nyers süteményt veszünk ki a sütőből, könnyen elmehet a kedvünk a további cukrászkodástól. Több tényező is vezethet a bakihoz, szerencsére a legtöbb helyzetre kínálkozik megoldás. Ismerjük meg a nyers sütemény megmentésének különböző módszereit, hogy legközelebb, ha beüt a krach, felkészülten nézzünk szembe a tepsivel.

Balul sült el: mit tegyünk, ha nyers maradt a sütemény

Hol maradhat nyers a tészta?

Három különböző eset fordulhat elő a sütőben: a sütemény egy része nyers, a közepe nem sült át rendesen vagy az alja maradt sületlen.

Ezek nagy része a sütő működéséhez vezethető vissza, de számít például a forma anyaga is. A fém sütőformában például gyorsabban, intenzívebben sülnek a dolgok.

Gyors meggyes piskóta

A meggyszezon kötelező darabja ez a pillanatok alatt elkészíthető, szaftos és nagyon puha meggyes süti...imádjuk!

Látható-e kívülről a hiba?

Persze bármikor elvégezhetjük a tűpróbát, de vannak esetek, amikor a sületlenség állapota kívülről is látszik a süteményen. Ezekből úgy is tudhatjuk, hogy még nem készült el az édesség, ha nem szurkáljuk össze.

Az egyik indikátor, ha buborékok láthatók a tészta felületén. Ahogy sül a sütemény, légbuborékok alakulnak ki benne (ezt a sütőpornak köszönhetjük), amiket sülés közben láthatunk is. Persze csak addig, amíg nyers az édesség.

Egy másik látható nyoma a sületlenségnek, ha a szélek nem váltak el a formától. Amíg ezt nem vesszük észre, ne vegyük ki a formát a sütőből.

Biztonságos megenni a nyers tésztát?

Annak ellenére, hogy az egyik legjobb dolog a sütésben, amikor megehetjük a tálból a maradék tésztát, jobban tesszük, ha távol tartjuk magunkat a nyers tojás és liszt keverékétől.

Egy félig sült tésztában már nem feltétlenül fenyeget minket a szalmonella és más kellemetlen fertőzések veszélye, hiszen a tojás már kapott elég hőt ahhoz, hogy biztonságos legyen.

Ez mégsem jelenti azt, hogy meg kéne ennünk a sületlen részeket egy süteményben. Könnyen megfekszi a gyomrunkat, ezért jobban tesszük, ha kihagyjuk.

Minden helyzetre van megoldás

Elöljáróban annyit tehetünk a sütemények sikere érdekében, hogy megfelelő méretű és anyagú formát használunk. Ha kisebb és magasabb a forma, a közepe valószínűleg nem fog megsülni.

Maradjunk a recept által írt hőmérsékletnél és sütési funkciónál. Szintén érdemes ellenőrizni, hogy vannak-e hideg pontok a sütőnkben, hiszen ez is okozhatja, hogy a desszertünk fele sületlen lesz.

Barnasörös-csokoládétorta

Elsőre nem sokan gondolnánk, de a barna sör bizony nagyszerű sütemény-alapanyag! A csokoládéhoz ugyanis remekül passzol, a szénsavasság pedig nagyon könnyed szerkezetet kölcsönöz a ...

A korábban említett három problémát így oldhatjuk meg:

  • néhány sületlen rész: vegyük lejjebb a hőfokot, és hagyjuk bent tovább a süteményt
  • sületlen a közepe: takarjuk le alufóliával a forma tetejét, és alacsonyabb hőfokon süssük addig, amíg a tűpróba tisztán nem sikerül
  • az alja nyers marad: kapcsoljuk le a felső sütési funkciót, és váltsunk csak alsó sütésre, itt is alacsonyabb fokon

Ezekkel a trükkökkel elfelejthetjük a sültetlen konyhai bakikat, csak tökéletesen átsült, omlós édességek várnak ránk.

Felemás sütemény

Brownie ide, répatorta oda, nekünk a családban bizony ez az egyszerű kevert süti a kedvencünk. Szigorúan, ahogy nagymamám csinálja! Imádjuk, hogy szó szerint felemás, ahogy a porcukor a ...

Fordított szilvás sütemény

A fordított sütemények nem csak gyönyörűek, de sokszor egyáltalán nem is bonyolult elkészíteni őket. Ebbe a szilvás verzióba az ősz minden fűszerét belecsempésztük, a végeredmény ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több segítség a leglelkesebb házi cukrászoknak:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...