Ezért irritálja a szád a gyümölcs akkor is, ha nem vagy allergiás

Egyáltalán nem ritka ez a jelenség: viszket, ég a szájpadlás, az ajkak, amikor friss gyümölcsöt eszünk. Az oka szerencsére nem klasszikus allergia, de megvan rá a magyarázat!

Pollen-étel szindróma vagy más néven szájüregi allergia a neve annak a furcsa érzésnek, amit a nyers gyümölcsök (egyeseknél zöldségek is) okoznak az evés pillanatában. Sokunknak lehet zavaró és idegesítő ez, mert gyakorlatilag egy frissen mosott alma, barack, néhány kocka görögdinnye, szőlő, kivi, cseresznye, meggy, bármi kiválthatja. A jelenséggel egészen az elmúlt tíz évig nem nagyon foglalkoztak, aztán néhány kutató megfejtette a nyers gyümölcsök okozta viszkető-égő reakciót.

Ezért irritálja a szád a gyümölcs akkor is, ha nem vagy allergiás

Nem klasszikus allergia

Minden tavasszal és nyáron előjövök a szeretteimnek a már biztosan idegesítő szónoklással. „Mondjátok meg, hogy miért van az, hogy a tengerimalac és a ló szőrén kívül szinte mindenre allergiás vagyok és akkor még a lédús gyümölcsök spontán harapásától is félnem kell, mert úgy érzem magam egy kajszi vagy egy nektarin befalása után, mint akinek csalánnal verték el a száját?”

Ők rángatják a vállukat, sajnálgatnak, allergiát kiáltanak, vagy antihisztaminnal kínálnak és csóválják a fejüket, hogy ez tényleg abszurd.

Már megszoktam, de elfogadni azért nehéz. Nem fog feldagadni a torkom és köhögőroham sem jön rám, de sajnos kapar a torkom, viszket a szájpadlásom és megdagad az ajkam a gyümölcsevés után. De kutyaharapást szőrivel, a kedvenc gyümölcseimről biztos, hogy nem fogok lemondani pár perc kellemetlenség miatt, vállalom a béna érzést. Nem tudom, miért van, mert kivételesen rájuk nem mutatott ki allergiát egyik teszt sem… szóval nehezen, de elfogadom ezt a helyzetet.

A furcsa jelenség megfejtése

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia elmúlt 10 évének kutatása viszont egészen konkrétan megfejtette ezt a jelenséget, ami egyáltalán nem egyedi, sőt, minden pollenre allergiás embernél jelentkezhet. Kinél erőteljesebben, kinél enyhébben. Minden esetben nyers gyümölcsökről beszélünk és bizony allergiaszezonban, a pollenek terjedésének idején egy enyhébb keresztallergiát okoznak, aminek pollen-étel szindróma vagy más néven szájüregi allergia a neve.

Ez azért történik, mert egyébként is nagy a levegőben a szálló pollenek koncentrációja, és ezekben a gyümölcsökben van olyan fehérje, ami kísértetiesen hasonlít a pollenre, vagyis a szervezet úgy detektálja, hogy ezek a fehérjék pollenek lesznek. Hogy reagál? Egyből mutatja a jeleket, mintha allergiáról lenne szó. Pedig valójában ez nem is allergia, csak egy átverés.

Hogyan védekezhetünk ellene?

  • kerüljük a nyers gyümölcsök (és zöldségek) fogyasztását
  • minden gyümölcsöt meghámozunk, mert a héjban sokkal koncentráltabban ven jelen ez a becsapós fehérje
  • antihisztamint veszünk be a gyümölcsevést megelőzően/utána
  • főve, sütve esszük őket, mert a hőkezeléssel redukáljuk a fehérjét és nem lesz belőle annyi, hogy a szervezetünket becsapjuk
  • befőzött gyümölcsöket eszünk allergiaszezonban

Fügés-ricottás leveles pite

Nem szégyen az, ha az embernek nincs kedve vagy ideje tésztát gyúrni, igenis nagyon praktikus dolog az előre gyártott tészta – ehhez a recepthez pedig tökéletes is. Íme a mi végtelenül ...

Forrásunk volt.

Szerző: Pákozdi Nóra


Még többet olvashatsz az egészségről, életmódról itt:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...