Továbbra is megmossák a csirkét a makacs magyarok, pedig nem kéne

Még mindig nem megfelelőek egyes konyhai szokásaink, derült ki a legújabb nemzetközi kutatásból. A Nébih által közreadott adatok szerint van hová fejlődnünk.

A konyhai higiéniát vizsgálta a SafeConsume nevű projekt keretében egy szakértőkből és szociológusokból álló kutatócsoport. Hat európai ország, köztük Magyarország szokásait is megfigyelték, hogy kiderüljön, mennyire különbözik egyes országokban a konyhai higiénia mértéke. Az eredmény sajnos nem a legbiztatóbb.

Továbbra is megmossák a csirkét a makacs magyarok, pedig nem kéne

Mit vizsgáltak?

A Horizont 2020 projekt kutatása, amiben a Nébih szakemberei is részt vettek, arra kívánt fényt deríteni, hogy a hat európai ország konyhai gyakorlatai és a kórokozók terjedése mennyire függ össze. Magyarán, hogy főzési szokásaink megfelelőek-e, és mennyire járulnak hozzá az élelmiszerekből származó megbetegedésekhez.

A legtöbb ilyen jellegű betegség a Salmonella és a Campylobacter nevű baktériumok miatt alakul ki. Ezek elsősorban a megvásárolt termékekről kerülhetnek konyhai eszközeinkre, így vágódeszkára, késekre, konyhapultra.

A nyers húsok elkészítése például fokozott figyelmet igényel ebből a szempontból.

A kutatóknak most arra is lehetőségük nyílt, hogy ne laboratóriumban, hanem valós konyhákban vizsgálják hétköznapi fogyasztók szokásait. 87 háztartásban végeztek felmérést, 6 különböző országban (Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Norvégia, Portugália, Románia).

A részt vevő fogyasztók saját maguknak készítettek egy csirkehúst és zöldségeket tartalmazó fogást. A főzés folyamatát a kutatók végig figyelték, és mintát vettek az egyes felületekről.

A csirkehús sem ugyanolyan

Meglepő tény, hogy maga a csirkehús is lehet szennyezettebb egyes országokban. Erre jutott a SafeConsume kutatócsoportja: a fent említett két baktérium mindenhol jelen van, de más-más régiókban eltérő arányban.

A legtöbb baktérium a francia és portugál csirkén volt, a legtisztább pedig a norvég lett. A magyar baromfi egész jól teljesített a teszteken, a középmezőnyben helyezkedik el.

Annak ellenére, hogy három eltérő életkorú csoportot is vizsgáltak (fiatal egyedülálló férfiak, kisgyermekes családok, idősek), nem ez volt meghatározó, hanem a lakhely.

Sürgősen javítani kell szokásainkon

Portugáliában és Romániában az emberek nagy része nem cserélt vágódeszkát a nyers hús felvágása után. Ezzel a következő fogást nagy valószínűséggel beszennyezték a kórokozók. Szerencsére Magyarországon ez a veszélyes eljárás nem olyan jellemző. A probléma nálunk máshol kezdődik.

Sajnos a magyar fogyasztók még mindig következetesen megmossák a nyers csirkét. Ez a teljesen szükségtelen és helytelen gyakorlat felelős a kórokozók elterjedéséért.

A csap alatt való fröcsköléssel akarva akaratlanul segítünk a baktériumoknak, hogy a konyhánkban lévő felületekre kerüljenek. Ráadásul teljesen feleslegesen ez a lépés, hiszen a sütés vagy főzés során kapott hő elég lenne a biztonságos fogyasztáshoz.

A kutatás alapján arra jutottak a szakértők, hogy nagyon fontos lenne az egyes országokban észrevett egyedi szokások ellen kampányt indítani, külön figyelve a helyileg különleges problémákra (nyers hús megmosása, vágódeszka elmosása, stb.).


A konyhai higiénia nagyon fontos:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...