Meg kell mosni a tojást felhasználás előtt? A NÉBIH válaszol!

Lerántjuk a leplet a nagy kérdésről: meg kell mosni a tojást, mielőtt megfőzzük-megsütjük?

Az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyagunk a tojás, sütikhez, tésztához, vagy csak magában, rántottaként is imádjuk. Nem véletlen, hogy rengeteget használunk belőle, viszont számos kérdés felmerül vele kapcsolatban időről időre. Meg kell mosni? Hogyan tároljuk? Mi a különbség a fehér és a világosbarna tojások között? Megkérdeztük a NÉBIH szakembereit!

Érdekelt minket, hol és milyen körülmények között csomagolják az asztalunkra kerülő tojásokat.

NÉBIH: A kereskedelemben kapható tojások tojáscsomagoló központból kerülnek az üzletek polcaira, piacokra. Kivétel ez alól a kistermelők által a piacon kínált étkezési tojás, ahol a kistermelő viszi piacra az általa megtermelt tojásokat.

A csomagolóközpontokban a tojásokat válogatják, a szennyezett felületű, törött héjú tojásokat a beérkezést követően rövid időn belül eltávolítják a tálcákról. A tojásokat ezután osztályozzák minőség és tömeg szerint, valamint jelölik. Néhány tojáscsomagoló központban eljárásokat alkalmazhatnak a tojások felületének csíracsökkentésére, csírátlanítására. Ha az eljárást alkalmazó vállalkozás laboratóriumi vizsgálatokkal alá tudja támasztani, hogy az általa alkalmazott felületkezelés biztosítja a tojás felületének hatékony csírátlanítását, akkor a „fertőtlenített” szót használhatja a csomagoláson

Van különbség a fehér, és a barnás héjú tojások között?

Semmi, mivel a tojásképződés folyamata mindenhol azonos. A tojás a baromfi petesejtje, mely mészhéjból, fehérjéből és sárgájából áll. A százalékos arányt tekintve 11-59-30.

A tojáshéj egy porózus szerkezetű, szervetlen anyagokat tartalmazó kemény burok, mely külső felületét kutikula borítja, mely védelmet biztosít a fertőzésektől a tojás belsejének.

A nagy kérdés.Meg kell mosni a tojást felhasználás előtt?

A tojásokat csak közvetlenül a felhasználás előtt javasolt lemosni, mivel ez a kutikulát – amely a héj és ez által a tojás belsejének védelmét szolgálja – károsíthatja.

Mire ügyeljünk a tojás felütésekor?

A tojás felütését mindig tiszta környezetben végezzük, tiszta edénybe. A tojáshéjat azonnal távolítsuk el a konyhapultról, ne tároljuk azon.

Receptajánló:

Skót tojás Dacota konyhájából

A skót tojás egy tökéletes buli vagy piknikdarab - hidegen és melegen is nagyon finom, és a két kedvenc magyar szendvicstölteléket, a fasírtot és a főtt tojást egyesíti!

Hogyan optimális tárolni a tojást?

A tojásokat állandó hőmérsékleten kell szállítani és tárolni. A hűtött tojás szobahőmérsékleten történő tárolásakor nedvesség csapódik le a tojáshéjra, mely fellazítva a kutikulát, megkönnyítheti a baktériumok bejutását a tojás belsejébe.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...