Az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyagunk a tojás, sütikhez, tésztához, vagy csak magában, rántottaként is imádjuk. Nem véletlen, hogy rengeteget használunk belőle, viszont számos kérdés felmerül vele kapcsolatban időről időre. Meg kell mosni? Hogyan tároljuk? Mi a különbség a fehér és a világosbarna tojások között? Megkérdeztük a NÉBIH szakembereit!
Érdekelt minket, hol és milyen körülmények között csomagolják az asztalunkra kerülő tojásokat.
NÉBIH: A kereskedelemben kapható tojások tojáscsomagoló központból kerülnek az üzletek polcaira, piacokra. Kivétel ez alól a kistermelők által a piacon kínált étkezési tojás, ahol a kistermelő viszi piacra az általa megtermelt tojásokat.
A csomagolóközpontokban a tojásokat válogatják, a szennyezett felületű, törött héjú tojásokat a beérkezést követően rövid időn belül eltávolítják a tálcákról. A tojásokat ezután osztályozzák minőség és tömeg szerint, valamint jelölik. Néhány tojáscsomagoló központban eljárásokat alkalmazhatnak a tojások felületének csíracsökkentésére, csírátlanítására. Ha az eljárást alkalmazó vállalkozás laboratóriumi vizsgálatokkal alá tudja támasztani, hogy az általa alkalmazott felületkezelés biztosítja a tojás felületének hatékony csírátlanítását, akkor a „fertőtlenített” szót használhatja a csomagoláson
Van különbség a fehér, és a barnás héjú tojások között?
Semmi, mivel a tojásképződés folyamata mindenhol azonos. A tojás a baromfi petesejtje, mely mészhéjból, fehérjéből és sárgájából áll. A százalékos arányt tekintve 11-59-30.
A tojáshéj egy porózus szerkezetű, szervetlen anyagokat tartalmazó kemény burok, mely külső felületét kutikula borítja, mely védelmet biztosít a fertőzésektől a tojás belsejének.
A nagy kérdés.Meg kell mosni a tojást felhasználás előtt?
A tojásokat csak közvetlenül a felhasználás előtt javasolt lemosni, mivel ez a kutikulát – amely a héj és ez által a tojás belsejének védelmét szolgálja – károsíthatja.
Mire ügyeljünk a tojás felütésekor?
A tojás felütését mindig tiszta környezetben végezzük, tiszta edénybe. A tojáshéjat azonnal távolítsuk el a konyhapultról, ne tároljuk azon.
Receptajánló:
Hogyan optimális tárolni a tojást?
A tojásokat állandó hőmérsékleten kell szállítani és tárolni. A hűtött tojás szobahőmérsékleten történő tárolásakor nedvesség csapódik le a tojáshéjra, mely fellazítva a kutikulát, megkönnyítheti a baktériumok bejutását a tojás belsejébe.
Ezeket olvastad már?
11 bámulatosan jó ZÖLDSÉGlepényke
A zöldséglepényben az a szuper, hogy szinte bármilyen alapanyaggal működik. Egy kis sárgarépa, cékla vagy cukkini? 11 receptet mutatunk nektek, készítsétek el valamelyiket!
NosaltyTúl logikus a megoldás arra, hogy ne csábulj el a...
Te is állandó küzdelmet folytatsz, hogy ne csábulj el a boltok csokis polcainál? Egy friss kutatás szerint az online vásárlás segíthet leküzdeni a nasizás szokását.
Országh Kitti5 tipp a legtökéletesebb rántott csirkéhez
Kár is lenne tagadni, hogy a rántott csirke örök kedvenc, de ahhoz, hogy tökéletesen sikerüljön, kell pár jól bevált tipp! Íme!
Országh Kitti