A nyár főzelékszempontból kiváló időszak: egy sor szezonális, friss alapanyagot használhatunk, nem kell folyton a mirelitre hagyatkozni. A feltétek azonban már kevésbé szerencsések, hiszen a nagy melegben nem mindig kívánja az ember a húst, gyakran felmerül hát a kérdés, hogy mi kerüljön így a főzelék tetejére. Alább következik most 5 kreatív feltétajánlat, amit akkor is elővehetünk, ha a fasírt vagy a pörkölt túl sok lenne a gyomornak.
Tojás, minden formában
A tojás egész évben valid feltétopció, hiszen kiválóan passzol szinte az összes fajta főzelékhez. Mégis, ilyenkor, nyáron gyakrabban elővesszük – hasonlóan laktató tud lenni, mint egy szelet hús vagy fasírtgolyóbis, mégsem ad annyi munkát a gyomornak.
Készítsünk rántottát, tükörtojást, buggyantottat vagy omlettet: kedvünk és ízlésünk szerint párosíthatjuk a tojásfeltéteket a főzikhez.
Bundás kenyér
Egy lépéssel továbbvihetjük a tojásos tematikát, ha egy fokkal izgalmasabb, szokatlanabb feltétre vágyunk. A bundás kenyér gyakrabban jelenik meg reggeli ételként asztalainkon, semmint feltétként, köretként – mégis, ha egyszer kipróbáljuk, meglátjuk majd, milyen jól tud működni egy borsó-, zöldbab- vagy spenótfőzelék tetején.
Zöldségpörkölt
Sokan ódzkodnak a vegetáriánus pörköltektől, azt mondván, hogy ezek nem laktatóak, túl könnyűek és szinte egy másik főfogás kell melléjük ahhoz, hogy az ember rendesen jóllakjon. Nos, ez a másik főétel simán lehet egy főzelék.
Egyedül arra érdemes figyelni, ha pörköltet választunk feltétnek, hogy ne eresszünk egy tálba két hüvelyest. Ne kínáljuk a borsófőzeléket ugyanabból a zöldségből készített pörkölttel, inkább válasszuk helyette a gombát, padlizsánt vagy cukkinit…vagy, amit csak szeretnénk.
Tócsni, tócsi, lapcsánka
Szintén egy furcsának tűnő választás, ami azonban – ha megadjuk neki – abszolút meghálálja a bizalmat. Figyeljünk rá, nehogy túl olajos legyen a krumplilepény, mert ezzel ugyanazt a hatást érnénk el, mint egy zsíros pörkölttel.
Mivel nincs túl karakteres íze, szinte bármilyen főzelék mellett megállja a helyét a tócsni, ráadásul ropogós textúrája is sokat hozzáadhat az élményhez.
Ropogós falafelgolyók
Ha pedig már úgyis ropogós feltétekről beszélünk: semmi nem lesz texturálisan izgalmasabb egy falafelgolyónál, ami kívülről aranybarna és roppanós, belül azonban szinte szaftos, szájban olvadós. A hüvelyes párosításra itt is figyeljünk, bár a csicserigolyó akár még egy borsófőzelék tetején is jól szerepelhet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is ismerd meg: